E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEylül ayı önemli gelişmelere gebe---

Eylül ayı önemli gelişmelere gebe

Eylül ayı önemli gelişmelere gebe
01 Eylül 2023 - 08:13 borsagundem.com

Phillip Capital: Enflasyonist baskıların devam ediyor oluşu, istihdam piyasasının genel olarak gücünü koruması ve güçlü seyreden ücret artışları ise faiz artışlarının sürebileceğine ilişkin endişeleri canlı tutuyor.

ABD ekonomisine ilişkin yumuşak iniş senaryoları gücünü korumaya devam ederken, ekonominin belirli alanlarındaki zayıflama ve Fed’in faiz artışlarının gecikmeli etkileri ile kredi koşullarındaki sıkılaşmanın talep üzerindeki etkisi izlenmeye devam ediliyor. Enflasyonist baskıların devam ediyor oluşu, istihdam piyasasının genel olarak gücünü koruması ve güçlü seyreden ücret artışları ise faiz artışlarının sürebileceğine ilişkin endişeleri canlı tutuyor. Geçen hafta perşembe günü konuşan Boston Fed Başkanı Susan Collins, daha fazla faiz artışının gerekebileceğini ancak faizleri uzun süre yüksek tutacakları nihai seviyeye yakın olduklarını belirtti. Fed Başkanı Powell cuma günü Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, gerektiği takdirde faiz artışına gidebileceklerini ve enflasyonda anlamlı düşüş görülünceye kadar faiz oranlarını yüksek tutmaya devam edeceklerini vurguladı. Bu açıklamalara karşın gelen verilerin etkisi ile ABD 10 yıllık faizleri %4,10 civarına kadar geriledi. Küresel risk iştahı adına izlediğimiz en önemli göstergelerden biri burası olmaya devam ediyor. Yeniden %4,20 üzerine olacak bir hareket keyiflerin kaçmasına neden olabilir.

İçeride ise TCMB’nin geçtiğimiz haftaki faiz artışının etkileri izlenmeye devam edilecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı toplantısında 750 baz puan faiz artışına giderek politika faizini %17,50 seviyesinden %25,0 seviyesine yükseltmişti. Artan faizlerin bankalar tarafında kredi ve mevduat yansımaları bu haftadan itibaren daha net görülmeye başlayacak. Özellikle eylül ayı bu taraf için kritik olacak. İçeride artacak olan mevduat faizleri hisse senetleri üzerinde baskı oluşturabilir. Bununla birlikte artan faizlerin etkisiyle yavaşlayacak iç talep de şirketlerin satış ve kar rakamlarını baskılayabilir. Bunlar hisse yatırımcıları için keyif kaçırabilecek gelişmeler olsa da fiyatlara yansıması biraz daha zaman alabilir. Alınan bu kararların etkisi ile düşen risk primi ve makro ekonomik verilerde iyileşme beklentisi ilk anda daha ağır basabilir. Bu bağlamda 8 Eylül’de değerlendirmesi bulunan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in kararı dikkatle izlenecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19 Eylül'de New York'tan başlayarak yabancı yatırımcılarla görüşme maratonu gerçekleştirecek. Bunlara ek olarak eylül ayında Orta Vadeli Program’ın açıklanması bekleniyor. Bu süreçlerin yurtiçi piyasalara yönelik beklentiyi artırabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle eylül ayı için pozitif beklentimizi korurken özellikle yılın son çeyreği için koşulların biraz daha zorlaşacağını düşünüyoruz.

PhillipCapital’de hesap açarak Üzeyir Doğan yönetimindeki size özel atanan uzman danışmalarımızdan destek almak ve cazip tekliflerimizi öğrenmek isterseniz linkteki formu doldurun sizi arayalım. https://t.co/7ic5QPa8IQ

ABD hisse endekslerinde kâr satışları sürüyor

Endekste teknik kırılım nerede başlar?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)