E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEvlilik maliyeti 150 bin lira---

Evlilik maliyeti 150 bin lira

Evlilik maliyeti 150 bin lira
05 Haziran 2022 - 10:41 borsagundem.com

Beyaz eşya, oturma takımları, düğün organizasyonu derken balayı hariç her şeyiyle ortalama bir evlilik bugünkü şartlarda 150 bin lirayı buluyor.

Evlilik planları kuran çiftler bu yıl ekonomik olarak zorlanacak. Çeyizden düğün mekânına, beyaz eşyadan organizasyona kadar bütün evlilik maliyeti son bir yılda yüzde 90-120 aralığında arttı. Son bir yılda mobilya fiyatlarına yüzde 70 zam geldi. Ortalama bir yemek odası takımı 12 ile 15 bin liraya, oturma odası takımı 15 ile 18 bin liraya, yatak odası takımı ise 15 bin ile 18 bin liraya yükseldi. Çocuk odası fiyatları ise 15 bin liraya çıktı. Aynı şekilde beyaz eşya fiyatlarında da fiyat artışları görüldü. Çamaşır makinesi fiyatları minimum 6 bin liraya, bulaşık makinesi 7 bin liraya, buzdolabı fiyatları 9 bin liraya çıktı. Küçük ev aletlerinin fiyatları ise toplamda 8 bin lirayı buluyor. Toplamda bir evin eşyası 80 bin lirayı geçiyor.

Öte yandan bu yıl yemeksiz bir düğün yapmanın bedeli 15 bin TL’den başlarken, kokteyl konseptli düğün yapmanın bedeli 30 bin liraya kadar çıkıyor. Yemekli düğünlerde ise sayıya bağlı olarak fiyat aralığı 40 bin TL’den başlayıp 100 bin liraya kadar çıkıyor.

BİR KINA GECESİ ORTALAMA 5 BİN LİRA
En uygun bütçeye hitap eden bohça fiyatlarının 3 bin liradan başlarken, kına gecesi için tercih edilen bindallı fiyatları da 2 bin lira ile 10 bin lira arasında değişiyor. Ortalama fiyat ise 5 bin lirayı buluyor. Ancak kına için sadece bindallı yetmiyor. Kınası, örtüsü, süsü derken en uygun kına malzemeleri 800 liradan başlıyor.

NİKÂH ŞEKERLERİ VE DAVETİYE FİYATI DA ARTTI
En uygun gelinlikler 5 bin liradan başlıyor. En uygun damatlık ise geçen yıl 500 lira iken bu sene 1.500 liradan satılıyor. Bunlara davetiye ve nikâh şekeri de eklenince bütçe iyiden iyiye zorlanıyor. En uygun nikâh şekeri 3,5, davetiye ise 3 liradan başlıyor. Modele göre bu rakamlar çok daha fazla artabiliyor. Yani evlenme hayali kuran çiftlerin en ucuz ürünleri tercih etse bile bu ürünler için ortalama 15 bin lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

BANKALAR UYGUN KREDİ VEREBİLİR VE VADE SÜRESİNİ UZUN TUTABİLİR
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, 2020'de 488 bin 335 çiftin evlendiğini, bu sayının 2021'de yüzde 15 artarak 561 bin 710 olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Bu yıl söz konusu sayının iki katına çıkacağını öngördüklerine ifade eden Palandöken “Bir milyona yakın çiftimiz bu yaz düğününü yapacak ancak piyasadaki fiyat artışları, çiftlerimizin bütçelerini kısıtlıyor. Günümüz şartlarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti, beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına toplamda 150-200 bin lira gibi seviyelere çıkıyor. Durumun böyle olması evlilik hazırlığındaki çiftlerimizi düğünden vazgeçirip, sadece nikâh yapma düşüncesine sokuyor. Hem evlenecek çiftlere hem de esnaftaki hareketliliğe fayda sağlaması için devletimiz, piyasa şartlarını baz alarak yeni paketler sunmalı. Bankalar da cüzi faizli ihtiyaç kredileri sunarak vade süresini uzun tutmalı” açıklamasında bulundu.

Evini kendi yenileyenlere destek!

 

Ev sahibi zam yaptı, öfkelenen kiracı evi yaktı

 

Maaşlara mutlaka iyileştirme gelecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)06 Haziran 2022 08:29

    eee garantili iş yok ise, çaycı, çorbacı, asgari ücretli işçi, vb. vb.  gerçekten cesaret işi olmuş gençlere. Bu aşirtlarda evlenip bor. harc içinde yüzüp, sonsuz döndüge çırpınmak yerine, evlenemden hayatlarını yaşayıp keyiflerine bakabilirler. zaten krediler ile 150 bin ödemek yerine, bir de borç bitmeden çocuk geldiğinde tam bir çıkmazda fakir hintli gibi yaşamak azorunda kalırlar. o bakımdan evlere kedi köpek alıp yaşamlarını sürdüren insanların sayısında artış görüyorum... evlilik hem ekonomık sorun hem psikolojık sıkıntı hemce ekstra çocuk sorumlulugu demek. iş yerinden 1 gun ızın alamayan sistemde, nasıl çocuk bakılıp, büyütülüp ilgilenilsin?  memur harici evlilik ve çocuk bakmak ödül değil tam bir cezalandırma Türkiye de şuan... Hastanesini yazmıyorum bile... çocuk ateşi çıksa acil harici gitmen, işden izin alman, ulaşımı, özele gitsen 200 tl muayene 1 gun pert oluyor, ilaçlar felan.. ee zaten ücreli 4250 tl maaş alıyor nasıl olacak ?

  • Atakan 05 Haziran 2022 18:32

    150 bin TL sadece altın eder o da minimum seviyeden artı diğer masraflar

  • mali05 Haziran 2022 16:05

    Evlenenlere çok uygun şartlarda evlilik kredisi verilmeli!

  • Dermanım Ol05 Haziran 2022 15:49

    Bu masrafları görünce aklımın bir köşesi al kızı kaç diyor..  :D 

  • Mucise Reis ;)06 Haziran 2022 08:33

    ya ucuz yollu sadece bir nikah düzenle sende. evet evet diyin nikah salonunda alkışlar kopsun.. salon dışına çıkın resim çekimleri, sonrasında katı takma felan... orada bitsin nikah. böylece en az rakama işi kapatabilirsiniz... büyük yerde en basit ucuzu bu. küçük yerde ne olabilir? bir açık alan, havuz başı bir mekan bul. güneşten etkılenmesin. evet evet nikah memuru, hemen tkılar, açık büfe ikram yada yada hızlı servis resim takı 2 saatt oldu bitti. ucuz yollu yöntemler elinizde. eskidendi düğüne gidersin adam koca dana kesmiş yemek veriyor bin kişiye :D davul zurna, konvoylar, kına geceleri kol kol altınlar, vb. vb. Aslında organizatörlerin bu işlere el atıp farklı paketleri sunması lazım. bu rada sistem açığı BUG oluştu yani..   

  • Boş'a..05 Haziran 2022 20:02

    Ya zaten altınlar da tepelerde , çok takan inan ki olmayacak. Amacım birçok düğün masrafından kurtulmak. Tabii ki bir evimiz olacak, sonra gider muhteremlerin ellerini öperiz, kız sorun etmezse aileler de pek karışmıyorlar..  :) 

  • Boş05 Haziran 2022 17:38

    Ormanda yaşayacaksan durma ama imkansız mecburen döneceksin ve alacaksın o eşyaları,kaçarsan altında gelmez yani bir şey değişmez.

  • KİMSE EVLENEMEZ05 Haziran 2022 14:32

    BENCE YENİ YAPILAN ZAMLAR YAZILMAMIŞ DAHA DA ARTACAK MALİYETLER EVLENMEKLE BİTMİYOR KİRA BAŞLIBAŞINA SORUN AYRICA ELEKTRİK SU DOĞALGAZ TELEFON MASRAFI YAZIN 1000 TL KIŞIN 2000 TL Yİ BULACAK ASGARİ ÜCRETLE KİMSE BUSENE EVLENEMEZ BOŞANMALAR ARTAR ÜLKE COK KÖTÜ DURUMDA

  • Ali05 Haziran 2022 13:31

    Boşanmanın maliyeti daha çok. O yüzden akp varkrn evlenilmez.

  • E.g.05 Haziran 2022 13:14

    SATILAN ÜRÜNLERİN FIYAT ETİKETİ GÖSTERİR ŞEKİLDE HER TÜRLÜ EV EŞYASINDA İKİNCİ EL DÜKKANLARI AÇILMALI

  • Bik05 Haziran 2022 12:18

    10 000 $'la evlilik bitmez, gerçek masraflar ondan sonra başlar bugünkü Türkiye'nin ekonomik koşullarında.

  • KILIÇ05 Haziran 2022 11:49

    1921 den 1963 yılına kadar bu ülkede fakirlikten dolayı dügünler dügünler yasaklanmış en dogrusu şimdi dügünler yasaklanmalı evlilikler sadece resmi nikah ve ufak bir törenle olmalı evlilerde kolaylaştırıcı adımlar atılmalı şatafatan gösterişten uzak durulmalı.takılar kaçınlımalı evliklere devlet yardımcı olmalı.evlatlarımızın bu ekenomik sorunlarında dügün fonu diye devlet bir fon kurup destek olmalı.

  • DOĞRU05 Haziran 2022 14:55

    düğünler biranevvel kaldırılmalı cehaletten gösterişten başka birşey değil,