E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEuro Bölgesi enflasyonunda yeni rekor---

Euro Bölgesi enflasyonunda yeni rekor

Euro Bölgesi enflasyonunda yeni rekor
29 Nisan 2022 - 12:29 borsagundem.com

Euro Bölgesi enflasyonu rekor kırmaya devam ediyor. Mart ayında yüzde 7.4 olan yıllık enflasyon Nisan ayında beklentilere paralel olarak yüzde 7.5’e yükseldi. Euro Bölgesi'nde büyüme Ukrayna şavaşının etkisiyle beklentinin altında kaldı.

Avrupa İstatistik Ofisi’nin verilerine göre Euro Bölgesi’nde Nisan ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 0.6 arttı. Yıllık bazda da yüzde 7.4’ten yüzde 7.5’e çıktı. Enflasyon böylece 6 ay üst üste rekor seviyeye yükseldi.

Çekirdek TÜFE Nisan’da yıllık bazda yüzde 3.5’e yükseldi. Ukrayna’da devam eden savaşın Avrupa’nın enerji arzına olumsuz etkileri ve enerji fiyatlarındaki artış enflasyonu tetikledi. Bu hafta Rus enerji firması Gazprom ruble ile ödeme yapmadıkları için 2 AB ülkesine gaz akışını durdurma kararı almıştı.

Euro Bölgesi'nde büyüme Ukrayna şavaşının etkisiyle beklentinin altında kaldı

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı saldırı sonrasında Batı'nın Rusya'ya yönelik uygulamaya koyduğu yaptırımların etkisiyle Euro Bölgesi ekonomisi 2022 ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre sadece yüzde 0,2 büyüdü. Beklenti yüzde 0,3 büyüme olacağı yönündeydi.

AB Komisyonu, Rusya'nın Ukrayna saldırısı öncesinde yayınladığı raporda da ilk çeyrekte büyümenin yüzde 0,3 olacağını öngörmüştü.

Eurostat verilerine göre ilk çeyrekte İtalya ekonomisi bir önceki çeşreğe göre yüzde 0,2 daraldı. Almanya'da büyüme ise yüzde 0,4 olan beklentilerin altında yüzde 0,2 büyüme gösterdi. Fransa ise ilk çeyrekte büyüme göstermedi.

Fransa'da enflasyon zirvede

 

Buğday fiyatları, son üç ayı artışla tamamladı

 

Dış ticaret açığı martta yüzde 75 arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)