E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEstonya, savunma bütçesinin üçte birini Ukrayna'ya verdi---

Estonya, savunma bütçesinin üçte birini Ukrayna'ya verdi

Estonya, savunma bütçesinin üçte birini Ukrayna'ya verdi
19 Ekim 2022 - 04:34 borsagundem.com

Estonya Savunma Bakanı Pevkur, ülkesinin savunma bütçesinin üçte birini Ukrayna'ya destek olarak verdiklerini ifade ederek, Rusya'nın diğer ülkelere saldırmayacağının garanti olmadığını söyledi.

Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya geldikten sonra, Dışişleri ve Pentagon muhabirlerinden oluşan bir grup gazeteciye konuştu.

ABD'nin Estonya'daki askeri varlığı artacak

Savunma Bakanı Austin ile yaptığı görüşme üzerine konuşan Pevkur, "ABD'nin önümüzdeki yıllarda Estonya'daki varlığı artacak. ABD her zaman Estonya dahil NATO'nun korunmasına bağlı. Ayrıca İngiltere ile Estonya'da bir tümen karargahı kurmayı içeren NATO planını bekliyoruz. İngiltere Estonya'ya bir tugay konuşlandıracak ve Rusya'ya NATO'nun orada olduğunu ve her birimizin topraklarını koruyacağına dair mesaj vermek üzere ne tür kabiliyetler konuşlandıracağımıza bakacağız." dedi.

Estonyalı bakan, Austin ile iki ülke arasında bilgi paylaşımının artırılmasını da konuştuklarını anlatarak Ukrayna'daki durumu görüştüklerini ve Ukrayna'nın yüzde 20'sinin halen Rusya'nın elinde olduğunu dile getirdi.

Pevkur ayrıca Rusya'nın Suriye operasyonlarını yöneten General Sergey Surovikin'in, Ukrayna'da Rus birliklerinin komutasına getirildiğini hatırlatıp, kamikaze drone sistemleri ile sivil hedeflerin vurulmasını da Surovikin'e bağladı:

"Bu kişinin herhangi bir ahlakı yok, sivil insanları vurma konusunda problemi yok. Tam da bu nedenle şimdi tüm batılı ülkelerin Ukrayna'ya ek yardım sağlamak için stoklarına bakması gerekir".

Estonyalı bakan, ABD'de Cumhuriyetçilerin Ukrayna'ya yapılan silah yardımlarını sorguladığına ilişkin sorulara yanıt verdi:

"Benim herkese mesajım, Estonya'nın Ukraya'ya verdiği yardım gayrisafi milli hasılamızın yüzde birine, savunma bütçemizin üçte birine ulaştı. Şunu biliyoruz ki imha edilmiş her Rus tankı bizim sınırımıza yakın tanklardan birinin eskilmiş olduğunu biliyoruz. İkinci bir mesajım da bu savaş Rusya Ukrayna savaşı değil, bu savaş özgür ve kurallara dayalı dünya ile Rusya arasındadır" dedi.

Rusya 2 veya 4 yıl içinde eski gücüne kavuşur

Rusya'nın ne kadar sürede savaş öncesindeki gücüne tekrar kavuşacağına ilişkin bir soruya yanıt veren Pevkur, Rusya'nın savaştan sonra ordusunu toplamasının uzun sürmeyeceğini dile getirerek "Farklı müttefikler farklı fikirlere sahip ancak Rusya'nın mevcut kapasitesini toparlamasının 2 ile 4 yıl alacağı konusunda ortak kanı var." diye konuştu.

Rusya'nın halen Baltık ülkelerinden herhangi birine saldırmak için elinde önemli bir ateş gücü bulunduğunu anlatan Estonyalı bakan, Rusya'nın Latviya, Estonya ve Polonya gibi ülkelere artık saldırmayacağından emin olmadığını da dile getirdi. 

Estonya, Rusya'yı 'terörist devlet' ilan etti

 

ABD'ye ait F-15 savaş uçakları Estonya'da

 

ABD'ye ait F-35'ler Litvanya ve Estonya'da konuşlandırıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )19 Ekim 2022 08:00

    ukraynalılara soruyorlar.sokakda yapılan anket.. En büyük yardımı kim yaptı  ? .... polonya birinci çıkıyor, iş verdi, aş verdi, göç kabul etti, Açık ara 1. çıktı.. sonrasında estonya diye, ABd diyenler var...Çat pat ingiltere diyenler var.. Türkiye direket söyleyen yok. Bayraktar dendiğinde evet Türkiye  diye anımsıyorlar... Bu ukraynalıların yaşadığı bölgeler ile ilgili sanırız. TC ye gelenlere sorsan ilk sırada Türkiye yardım etti derler...Estonya , ukraynalılar tarafından da yardımda adı anılan ülke o bakımdan bitçe açıklamaları gerçek ve gerçekçiliği yüksek...Bu durum böyle decam ediyor. Ama savaşım ukraynada kalması, rusların çılgınlık edip estonya cephesini açmasından iyidir. Estonyada bu endişeden dolayı ukrana cehpesini sıcak ve farklı cephe açılmamasını amaç edinmişti. Ruslar kievi alsa düşse ilerlese estonda ipin ucunda olabilirdi, polonya, letonya litvaya vb... zorunlu destek ukranaya birazda, cephe dağılmasın