E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEski Goldman Sachs CEO’su Blankfein: Fed beklenenden erken faizleri indirebilir---

Eski Goldman Sachs CEO’su Blankfein: Fed beklenenden erken faizleri indirebilir

Eski Goldman Sachs CEO’su Blankfein: Fed beklenenden erken faizleri indirebilir
27 Eylül 2023 - 11:14 borsagundem.com

Eski Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein, Fed’in beklenenden önce faiz indirimine gidebileceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası (Fed) son toplantısında faizleri sabit tutmuş olsa da verdiği şahin mesajlarla piyasaların endişelenmesine neden oldu. Şimdi yatırımcılar ve uzmanlar, Fed’in ne zaman faiz indirimine gidebileceğini tartışıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in faiz artırım kampanyasına ne zaman son vereceği ve ne zaman faizlerde indirime gideceğine dair bir görüş de eski Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein’den geldi.

Beklenenden erken olabilir

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, eski Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein, Fed'in faiz indirimlerinin beklenenden daha erken gelebileceğini söyledi. Blankfein'e göre ABD ekonomisi resesyona girmezse, piyasa 10 yıllık Hazine tahvili için yüzde 4,6 oranıyla olması gerekenden fazla ödeme yapıyor olabilir ve bunun sürdürülmesi zor gözüküyor.

Goldman Sachs eski başkanı ve CEO'su Lloyd Blankfein, yaptığı açıklamada, Fed'in muhtemelen faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasına gerek kalmayacağını söyledi. Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer üst düzey Fed personeli, faiz oranlarının bir süre daha yüksek tutulması gerektiği konusunda sert söylemler kullanmaya devam ederken Blankfein, faiz oranlarında indirimin merkez bankasının tahminlerinden daha erken gerçekleşebileceğini düşünüyor.

Blankfein, “Enflasyon muhtemelen yüzde 3’ler seviyesinde. Diyelim ki başarılı bir şekilde yüzde 2'lere ulaştınız. Enflasyonun nispeten düşük olduğu bu noktada yüzde 5,5 faiz oranlarına ihtiyacınız da kalmaz” şeklinde konuştu.

Piyasalara korku hakim

Powell, bir hafta önce Fed'in enflasyonu yıllık yüzde 2 hedefine düşürme konusunda kararlılığını sürdürdüğünü yineledi ve bunun 2026 yılına kadar gerçekleşmeyebileceğini belirtti. Powell'ın yorumları, merkez bankasının politika faizini son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 - 5,5 aralığında değiştirmeden tutma kararının ardından geldi.

Fed geçen hafta 2024'teki faiz indirimi tahminini dörtten ikiye düşürerek 'uzun süre daha yüksek faiz oranları’ duruşunu güçlendirdi. Bu hareket borsayı ürküttü ve uzun vadeli Hazine tahvil getirilerinde artışa yol açtı.

Dow Jones Market Data’ya göre, 10 yıllık Hazine getirisi dün yüzde 4,558 ile Ekim 2007'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye yükseldi. Artan uzun vadeli tahvil getirileri resesyon endişelerine işaret ediyor olabilir çünkü yüksek gösterge borçlanma maliyetleri şirket kârlarını kısıtlamaya, temerrüt dalgasına yol açmaya ve ekonomik büyümeyi yavaşlatmaya eğilimli oluyor.

Döngü farklı olabilir

Ancak 2006'dan 2019'un sonuna kadar Goldman'ın CEO'su olan Blankfein, bu döngünün farklı olabileceğini, herhangi bir resesyon olasılığının hala mevcut olmadığını, bunun da tahvil getirilerinin mevcut seviyelerini özellikle iyi bir görünüme soktuğunu ifade ediyor.

Blankfein ayrıca, Hazine tahvillerindeki son dalgalanmaların muhtemelen piyasalardaki bu tür düşüncelere dayandığını söylüyor ve ekliyor: “10 yıllık bir dönemde yüzde 4,6 faiz oranı oldukça cazip görünüyor. Ben resesyon olacağını düşünmüyorum. Ben sadece piyasanın size Hazine tahvilinin 10 yıllık süresi için fazla ödeme yaptığını düşünüyorum.”

Hisse senetleri dün keskin düşüşler kaydetti. Dow Jones yüzde 1,1 kayıpla Mart ayından bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydederken, S&P 500 Endeksi’nde kayıp yüzde 1,5’u buldu. Nasdaq ise yüzde 1,6 oranında düştü.

Küresel piyasalarda şahin Fed baskısı

 

Fed’in enflasyon okuması hatalı mı?

 

Piyasalarda 'şahin' Fed baskısı

 

Küresel piyasalarda Fed hasarı

 

Jamie Dimon: Dünya yüzde 7’lik faiz oranına hazır olmayabilir

 

Yüksek faizler kalıcı mı olacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMYOBAZSEMİH27 Eylül 2023 15:15

    buda sakallı bizim gişbi ahhauhauhahauha gıllarınıda boyatmış belli .hauahhahua yasasınnnnnnnn