E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErmenistan tazminat ödeyemezse toprak verecek---

Ermenistan tazminat ödeyemezse toprak verecek

Ermenistan tazminat ödeyemezse toprak verecek
19 Kasım 2020 - 14:50 borsagundem.com

Zarar hesaplamalarının ardından Ermenistan, 28 yıldır işgal altında tuttuğu Karabağ için 50 milyar dolar civarında tazminat ödeyecek. Ermenistan'ın bu rakamı ödeyememesi halinde toprak vermek zorunda kalacağı da belirtiliyor

Azerbaycan’ın cephe hattında elde ettiği tarihi zafer sonrasında Dağlık Karabağ bölgesinden çekilme kararı alan Ermenistan ordusu 28 yıldır işgal altında tuttuğu toprakları bir bir terk ediyor.

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre, 27 Eylül’de başlayan ve yaklaşık 1.5 ay süren çatışmalarda hem personel hem de askeri araç gereç tarafında ciddi kayıplar veren Ermenistan ordusu köyleri ateşe vererek çekiliyor. 

Hasarlar tespit edilip tazminat istenecek 

Geri çekilmelerin tamamlandığı bölgeleri ziyaret eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ermenistan'ın, işgal ettiği bölgelerdeki sivil yerleşimleri, okulları, hastaneleri, tarihi abideleri, mescitleri ve mezarlıkları yerle bir ettiğini söylerken, uluslararası uzmanların katılımıyla maddi ve manevi zararın hesaplanacağını ve Ermenistan'ın uluslararası mahkemelere verilerek tazminat talep edileceğini kaydetti.


İşgal altındaki bölgelerde verilen zarar kayıt altına alınıyor

Aliyev’in bu açıklamasının ardından Ermenistan ordusunun geri çekildiği bölgelerde verdiği zararların tespiti için beklenen çalışma grupları ise kurulup görevlerine başladı. Öte yandan işgalden kurtarılan bölgelere uluslararası kuruluşlar ve bilirkişiler de davet edilecek. Yapılacak incelemelerde zararın hesaplanmasının ardından Ermenistan aleyhine uluslararası mahkemelerde tazminat davaları açılacak.

Altın ve diğer kıymetli madenler için de ayrıca dava açılacak 

Ermenistan ordusu tarafından yakılıp yıkılan yerleşim yerleri ve ormanların yanı sıra 28 yıldır işgal altında tutulan Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan hükümeti tarafından sömürülen altın ve civa gibi kıymetli maden yatakları ile tarım arazilerinde oluşan kayıp ise ayrı ayrı hesaplanarak tazminat talebinde bulunulacak.

Bölgedeki zarar yaklaşık 50 milyar dolar

Yapılan değerlendirmelere göre; Ermenistan’ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ bölgesindeki zarar 50 milyar dolar civarında.

Tazminat ödenemezse toprak verilmesi de diğer bir seçenek

Uluslararası mahkemelerden bu yönde bir tazminat kararı çıkması halinde ekonomik olarak çöküşte olan Ermenistan’ın ödeme yapamaması halinde bu rakamı toprak vererek karşılayabileceğinin de altını çizen uzmanlar, tarihte bu tarz durumların örnekleri olduğuna da dikkat çekiyor.

Öte yandan hükümet yetkilileri ise bölgedeki tahribatın yabancı basın yayın kuruluşları bölgeye davet edilerek kayıt altına alınıp belgeselleştirilmesi gerektiğine vurgu yaparken mahkemelerin karar sürecinde bu kayıtların etkisi olacağının da altını çiziyor.

Paşinyan ters köşe! Ermenistan çatırdıyor...

 

Putin, Ermenistan’ı uyardı: İntihar olur!

 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakanyan istifa etti

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet selim polat10 Aralık 2020 19:39

    Ermenistan.toprak olarak.nahcivan ile Azerbaycan arasındaki toprağının bir kısmını verse daha güzel,daha iyi olur.birleşme olur.Türkiyenin yol koridoru açmasına gerek kalmaz.

  • HAKAN ARSLAN29 Kasım 2020 15:24

    BİZ NEDEN ZAMANINDA YUNANİSTAN'DAN TOPRAK TALEP ETMEDİK?????

  • Armikyan Terzicioğlu19 Kasım 2020 17:20

    Bence  kader birliği yaptığımız dostumuz.YPG PKK suriye deki petrollerin parasını ermenistan savaş tazminatı olarak göndermeli yoksa halimiz harap.

  • ANYAN BARIŞYAN19 Kasım 2020 17:07

    BİZİ YILLARCA TÜRKLERE DÜŞMAN ETTİLER.İÇİMİZDEKİ HAİN DİYASPORALAR DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKELERİNDE ÜSTÜNDE FINDIK KIRIYORLAR.BİZİDE BÜYÜK DEVLETLER MAŞA OLARAK KULLANDI HALKIMIZ EKMEK BULAMIYOR EKMEK.ÖNEMLİ OLAN TOPRAĞININ ÇOK OLMASI DEĞİL ÖNEMLİ OLAN KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLİ GELİR .EĞER TÜRKLER İLE İYİ GEÇİNSE İDİK BUĞÜN KİŞİ BAŞINA GELİRİMİZ 30 000 $ kesin olur idi hepimiz kazanır idik.şimdi kadınlarımız kızlarımız koçasız ve issiz kaldılar.

  • Tataraş29 Kasım 2020 00:12

    Türkiyenin sanki çok zengin ekonomisi varda bizde bitik sayılırız ne aylık 30.000 leri saçmalama...

  • Kamil19 Kasım 2020 21:15

    İstanbul ve başka şehirlerimizde Ermenistan vatandaşı olup da çalışan ,para kazanan çok insan biliyorum. Biz kardeşiz, diaspora kandırmacalarına, tahriklerine kapılmayın. Sözde soykırım falan hikaye . Gerçek olan savaş zamanında her iki taraftan da kayıplar olduğu. Uzatmanın anlamı yok. Bu coğrafyanın insanlarıyız, birbirimize saygımız olacak, geçinip gideceğiz. hariçten gazel okuyanlara , go home diyeceğiz

  • serok agopyan19 Kasım 2020 16:22

    benim tanıdığım sayın paşinyan tazminat mazminat vermez.zırnık alırsınız.

  • Ali Şahin20 Kasım 2020 20:27

    Ermeni arkadaşların uluslar arası hukuktan haberi yok herhalde zaten hukuk bilselerdi karabağı ışgal etmezlerdi zamanında gaspettikleri mülkleri yakarak çıkmazdı insan insalığını yitirince insanlıktan çıkar tazminata gelince uluslar arası hukuk derki bizde bir laf vardır(EŞŞEKLER) gibi öder

  • Ramis Alay19 Kasım 2020 19:05

    Sayın Serok agopyan harekat tekar başlar ,Ermanistan  yopraklarının tümünü kaybeder, Putin öyle diyormuş.

  • Yorum19 Kasım 2020 15:52

    Kim gardişyan bir kısmını öder heralde ailesinin en az birkaç milyar doları var birde soroz vardı oda ödesin hadi hodri meydan ufacık çocukları cepheye gönderen gözü dönmüşler ödesin artık halbuki kimse ölmeden yapılacak bir anlaşmayla işgal ettiği toprakları sesiz sedasız terk edebilirdi nahçivanla azerbeycan arasındaki bölgeyi de azerbeycana terk etseydi bu gün herşey daha güzel olurdu neyse sulh ile uslanmayanın hakkı kötektir diye bir atasözümüz var boşa söylenmemiş bu laf