E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğan: Doğalgaz referans fiyatı Türkiye'de oluşacak!---

Erdoğan: Doğalgaz referans fiyatı Türkiye'de oluşacak!

Erdoğan: Doğalgaz referans fiyatı Türkiye'de oluşacak!
16 Aralık 2022 - 15:53 borsagundem.com

Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasite artırımı sonrası açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trakya'da kurulacak doğalgaz merkezine değindi. Erdoğan, "Doğalgaz referans fiyatı Türkiye'de oluşacak" diye konuştu.


Türkiye, enerji arz güvenliği alanında dev bir yatırımı daha bugün faaliyete geçiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Silivri Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi'nin yeni fazıyla 4,6 milyar metreküpe ulaşan toplam kapasitenin ülke ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Avrupa'daki en büyük yer altı depolama tesisi haline gelmiştir. Bu tesisi biz kurmuştuk. Tesisimiz ülkemizin en yoğun tüketim döneminde dahi talebin 4'te birini tek başına karşılayabilecek.

HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Ankara Tuzgölü'ndeki kapasite genişleme çabaları tamamlandığında orada da benzer orana ulaşacağız. Toplam doğalgaz tüketiminin 53 milyar metreküp olarak hesaplarsak, bunların önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Kısa ve orta vadede küresel enerji krizinin Avrupa'da yol açtığı sorunların, ülkemizde yaşanmaması için her türlü tedbiri almayı sürdüreceğiz.

EKONOMİMİZİ SÜREKLİ BÜYÜTTÜK

Türkiye Yüzyılı ile milletimize bir gelecek vizyonu sunduk. Ülkemizi her alanda dünya ile rekabet edebilir seviyeye getirme hevesimizi kamuoyu ile paylaştık. Bir başka deyişle 20 yıla sığdırdığımız işlerin meyvelerini toplamaya başlayarak, ülkemizi en üst lige taşıyacağımız bir döneme giriyoruz. Sahip olduğumuz stratejik, beşeri ve tabii potansiyeli bu sancılı tablo içinde adeta heba ediyorlardı. Ülkemizi önce bu girdaptan kurtardık. Ekonomimizi sürekli büyüttük. Bugün Türkiye kendi vatandaşları ve sanayisine sunduğu enerji ile dünyanın en büyük 17'nci arzıdır.

"TRAKYA HUB HALİNE GELECEK"

Putin'le önemli görüşmelerimiz oldu, adımlarımızı attık atıyoruz. Özellikle Trakya doğalgazda, LNG'de bir hub haline gelecek. Bununla ilgili çalışmalarımızı bölgemizdeki enerji ortaklarımızla yürütüyoruz. Doğalgaz referans fiyatı Türkiye'de oluşacak.

Nükleer enerjiyi de eklediğimizde enerji alanında bambaşka bir seviyeye yükselteceğiz. Libya ile yaptığımız anlaşmanın yol açtığı rahatsızlıkların gerisinde enerji yatırımlarının bir asırlık derinliğe sahip olması yatıyor. Enerjide yeni kazanımlar elde etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Enerji vizyonumuzu, 2053'de birincil kaynaklarda dışa bağımlılığımızı yüzde 71'den yüzde 13'e indirecek şekilde belirledik.

"ÖNÜMÜZE DÖNEN MAYINLARIN FARKINDAYIZ"

Ülkemizin engellenme atılımlarını aşa aşa geldik. Çevrecilik gibi bahanelerle önümüze döşenen mayınların farkındayız. Aşamadığımız sıkıntılarımız mevcut. Önümüzdeki dönemde hedeflerimize daha kararlı güçlü şekilde yürüyeceğiz.

Dün bizimle uğraşanlar bugün işbirliği için kapımıza geliyor. Bugün bizimle uğraşanların yarın dostluğumuza ihtiyaç duyacaklarına eminiz. Biz merhametli duruşumuzu koruyacağız. Tüm hesapların üstündeki hesaba inanıyoruz."

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK GAZ DEPOLAMA ALANI

Türkiye'nin ilk yer altı doğalgaz tesisi olan Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasitesi artırıldı, 4 milyar 600 milyon metreküpe çıkarıldı. Dev tesis bu adımla, Avrupa'nın en büyük gaz depolama alanı haline geldi.

DENİZ ÜSTÜNE İKİ PLATFORM

İlk haliyle 3,2 milyar metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp üretim kapasitesine sahip olan BOTAŞ'a ait Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasitesi arttırıldı. Bu kapsamda 18 kuyuda genişletme çalışmaları yapıldı. Deniz üstünde 2 platform kuruldu.

DEV TESİSİN KAPASİTESİ 4,6 MİLYAR METREKÜPE ÇIKARILDI

İkinci fazı hizmete alınacak tesisin böylece kapasitesi 4 milyar 600 milyon metreküpe çıkarıldı. Kapasite artışı ile günlük geri üretimi ise 75 milyon metreküpe ulaşacak.

YILLIK GAZ İHTİYACININ YÜZDE 8'İNİ KARŞILAYACAK

Dev tesis bu haliyle Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8'ini karşılayabilecek konumda yer alıyor.

Avrupa'nın en büyüğü 'Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi' bugün açılıyor

 

Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nin 2. fazı 16 Aralık'ta açılacak

 

Erdoğan'ın Suriye önerisine Rusya'dan yeşil ışık

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye-Türkiye-Rusya olarak adım atalım istiyoruz

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.