E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyonda çift haneye ramak kala---

Enflasyonda çift haneye ramak kala

Enflasyonda çift haneye ramak kala
04 Ağustos 2023 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde enflasyon verisini takip ederken diğer taraftan TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerini takip ettik. TÜFE temmuzda bir önceki aya göre %9.49 artarken yıllık enflasyon %47.83 seviyesine yükseldi. Piyasa beklentisi enflasyonun aylık %9.2 ve yıllık %47.44 artış yaşayacağı yönündeydi.  Üretici fiyatları ise temmuzda aylık %8.23 artarken ÜFE’deki yıllık değişim %44.50 seviyesine yükseldi. Endekste %57 ağırlığa sahip olan gıda, konut ve ulaştırma enflasyonu ortalaması ise yıllık %44.1 yükseldi. Aynı şekilde çekirdek enflasyon aylık %8.92 olurken yıllık enflasyon %54.32 düzeyinde gerçekleşti. Temmuzda vergi, ücret ve diğer fiyat ayarlamaları nedeniyle 18 ay sonra aylık enflasyon çift hanelere yakınsarken ilerleyen dönemlerde bunun etkisini daha fazla hissedeceğimizi söyleyebiliriz. TCMB’nin son enflasyon raporunda belirtildiği ve enflasyon beklentisini %58’e çıkarttığı enflasyonda yukarı yönlü hareket devam edecektir. Diğer taraftan pozitif bir süreç olarak takip ettiğimiz menkul kıymet istatistiklerinde 28 Temmuz ile biten haftada, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi stok değişiminde; haftalık 178,90 milyon dolarlık pozitif net değişim yaşandı. Bununla birlikte hisse senedi piyasa değeri 27.343 milyar dolara yükseldi. Böylece, son 8 haftada üst üste yaşanan fon girişlerinin toplamı 1.788,42 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Haftanın son gününü yurtdışında ABD tarım dışı istihdam rakamlarıyla kapatacağız. Piyasa beklentisine baktığımızda önceki ay 209 bin kişi artan tarım dışı istihdam rakamının 200 bin kişi artış göstereceği bekleniyor. İşsizlik oranında %3,6 ile değişim beklenmezken saatlik kazançlarda ise yıllık artışın %4,4’ten %4,2’ye gerileyeceği tahmin ediliyor. İşsizlik ve ücretlerde ortaya çıkan karışık verilerin artık değişmesi ve net sinyaller üretmesi bekleniyor.  Fed’in Eylül ayındaki faiz kararı için oldukça önemli olan veri sonrasında finansal piyasalarda hareketlilik yaşanabilir.

Asya piyasaları ise haftanın son gününe yükseliş ile başlarken, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD Tarım dışı istihdam verisi merakla bekleniyor MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi dün yaşanana geri çekilme ile günü %2,3 tamamladıktan sonra sonra, bugün  %0,46 yükseldi. Japon Nikkei endeksi ise dalgalıydı ve %0,1 arttı. Petrol fiyatları, dünyanın ikinci ve üçüncü en büyük ham petrol üreticileri olan Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretimi gelecek aya kadar kesme sözü vermelerinin ardından yükseldi.

Ekim ayı için Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,4 artarak  varil başına 85,44 dolara yükselirken, ABD Eylül ayı için West Texas Intermediate ham petrolü  %0,4 artarak 81,90 dolara yükseldi.

Haftanın son günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) “Fiyat Gelişmeler” raporu ile reel efektif döviz kuru verileri takip edilecek. Yurt dışında Almanya sanayi üretimi ve ABD tarım dışı istihdam verileri öne çıkıyor.

Metal fiyatları yükselişte

 

Petrol, kesinti karalarıyla yükselişte

 

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)