E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon verileri ayı piyasasının sona erdiğini mi gösteriyor?---

Enflasyon verileri ayı piyasasının sona erdiğini mi gösteriyor?

Enflasyon verileri ayı piyasasının sona erdiğini mi gösteriyor?
13 Ocak 2023 - 16:51 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD'de son açıklanan olumlu enflasyon verilerinin ayı piyasasının son aşamasına işaret edebileceğini ve resesyonu önleyebileceğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Enflasyonun hızı kesilmiş gözüküyor. ABD’de son açıklanan veriler, uzmanlara göre resesyonu önleyebileceği gibi piyasalar için de oldukça olumlu işaretler barındırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların hevesle beklediği enflasyon verileri oldukça olumlu sonuçlar gösteriyor. Fed’in rekor faiz artırımlarının enflasyonun hızını belirgin şekilde düşürdüğü gözlenirken uzmanlar, bunun resesyon endişelerini de giderebileceğini belirtiyor.

Ayı piyasasının sonu mu?

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, yatırımcılar, Aralık ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri sonrası sessizliklerini koruyor. S&P 500 Endeksi, Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun (BLS) geçen ay tüketici fiyatlarının yüzde 0,1 oranında düştüğünü ve yıllık bazda enflasyonun yüzde 6,5'e gerilediğini bildirmesinin ardından mütevazı bir yükseliş sergiledi.

Rakamlar, enflasyonun Haziran ayındaki yüzde 9.1'lik zirvesinden belirgin şekilde düştüğünü gösteriyor. Bu aynı zamanda Wall Street'in de tam olarak beklediği şey olma özelliği taşıyor. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyonun ise aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 5,7 oranında arttığı gözleniyor.

Yine de, BMO Wealth Management Baş Yatırım Stratejisti Yung-Yu Ma, Fortune'a bunun ‘birkaç alanda’ enflasyonun ılımlı seyrettiği çok olumlu bir rapor olduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar ise rakamların hisse senetleri için ayı piyasasının sona erdiğinin sinyalini verdiğini iddia ediyor.

BLS'ye göre, benzin fiyatları Aralık ayında yüzde 9,4 oranında düşerek enflasyondaki genel düşüşe açık ara en büyük katkıyı yapmış gözüküyor. Kullanılmış araba ve kamyon fiyatlarının da aylık bazda yüzde 2,5 yıldan bazda ise yüzde 8,8 oranında düştüğü belirtiliyor. Tatil sezonunda seyahatler artmasına rağmen, uçak bileti fiyatlarının da Aralık ayında yüzde 3,1 oranında düştüğü gözleniyor. Gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 10,4 oranında artarken aylık bazda artış oranı sadece yüzde 0,3 olarak gerçekleşiyor. Bu, Kasım ayındaki yüzde 0,5'lik artıştan ve Temmuz ayındaki yüzde 1,1'lik artıştan sonra bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Faiz artırım hızı yavaşlayabilir

2022 yılı boyunca Fed yetkilileri, süreçte bir durgunluğa yol açmamak umuduyla enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmek amacıyla faiz oranlarını tam yedi kez artırdı. Fed Başkanı Jerome Powell, hedefini ekonomi için bir tür ‘yumuşak iniş’ olarak tanımlamıştı.

Ma, son raporun Powell'ın taktiklerinin işe yaradığına dair bir işaret olduğunu ve bunun ileriye dönük faiz artırımlarının hızını yavaşlatmasını sağlayabileceğini savunuyor. Ma, “Bu, Fed'in bir sonraki toplantıdaki tonunu yumuşatacağına ve enflasyonun düştüğü ancak iş gücü piyasasının sağlıklı kaldığı ve ekonominin önümüzdeki çeyreklerde daha yüksek faiz oranlarına yeniden ayarlandığı yumuşak bir inişe olan inancımızı güçlendiriyor" dedi.

Ancak Ma, diğerlerinin yanı sıra hastane hizmetleri ve araç sigortası da dahil olmak üzere tüketici fiyat endeksinin bazı bileşenlerinin Aralık ayında yüksek kaldığını kaydediyor. BlackRock Küresel Sabit Gelirden Sorumlu Baş Yatırım Yetkilisi Rick Rieder, paylaştığı notta, TÜFE raporunun enflasyonun ‘ılımlı’ olduğunu gösterdiğini söylüyor ve bir uyarıda bulunuyor: “Enflasyonun söndürülmesi, bir balonun havasının dışarı atılmasına benzer; hızı ve şekli tahmin etmek zor olabilir. Bugünün rakamları, iyileşmekle birlikte bunu düzensiz bir şekilde yapan ve Fed'in hedefinden yıllık bazda hâlâ uzak olan enflasyonist bir durumu gösteriyor.”

Ayı piyasasının sonu mu yoksa her şey zaten fiyatlandı mı?

Enflasyon son birkaç aydır keskin bir şekilde düşerken bazı uzmanlar, geçen yıl S&P 500'ün kabaca yüzde 20 düşmesine neden olan ayı piyasasının sona erebileceğini savunuyor. Main Street Research Baş Yatırım Yetkilisi James Demmert, son enflasyon verilerinin hisse senedi fiyatlarının yükselmesini desteklediğine inandığını söylüyor.

Ancak Demmert, piyasaların ilk çeyrek boyunca dalgalı olabileceği konusunda da yatırımcıları uyarıyor: “Ayı piyasasının son aşamasındayız ki bu bazen en sancılı aşama olabilir. Bu genellikle kurumsal kazançların sonuç verdiği ve rehberliğin hayal kırıklığına uğrattığı aşamadır.”

Daha derin bir resesyon hala mümkün

Ancak bazı uz

Enflasyon düşerken Wall Street neden ralli yapmıyor?

 

Enflasyon açıklandı! Borsalar yeşillendi

 

Bitcoin'e enflasyon dopingi

 

ABD borsaları enflasyon verisi sonrası yükselişle kapandı

 

Enflasyon verisi, faiz beklentilerini değiştirdi

 

Biden'dan enflasyon yorumu: Nefes alma alanı sağladı

 

manlar dikkatli olunmasını tavsiye ediyor. Independent Advisor Alliance Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli, Aralık ayı enflasyon raporunun ‘tam olarak tahmin edildiği gibi’ gelmesi nedeniyle, yavaşlamanın yatırımcılar tarafından büyük ölçüde tahmin edilebileceğini ve piyasalarda fiyatlanabileceğini söylüyor.

Zaccarelli, yatırımcılar için asıl sorunun enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine kadar gerileyip gerilemeyeceği veya daha yüksek bir seviyede takılıp kalmayacağı olduğunu savunarak, “Bu haberlerin çoğu zaten fiyatlanmıştı” diyor. Zaccarelli, birçok piyasa katılımcısının şu anda enflasyonun düşmeye devam edeceğine ve ekonominin resesyona girmeyeceğine dair bahse girdiğine inanıyor.

Enflasyonun yüzde 3'ün üzerinde kalabileceğini ve daha derin bir resesyonun hala mümkün olduğunu açıklayan Zaccarelli, “Geceleri bizi ayakta tutan şey, önümüzde daha olumsuz bir sonucun olup olmadığıdır” şeklinde konuşuyor.

Glenmede Private Wealth Baş Yatırım Yetkilisi Jason Pride ise durgunluk olasılığının yüksek seyretmeye devam ettiğini ve Fed'in geçmişteki hataları tekrar etmemek ve enflasyon belasını tamamen ezmek için politikalarını kısıtlayıcı tutmaya devam etmesi gerekeceğini belirtti. Pride, “Yatırımcılar bu sonuçları abartmamaya dikkat etmeli ve Fed'in erken faiz indirimlerine yönelik beklentilerini yumuşatmalı. Yıllık bazda çekirdek enflasyon, Fed'in fiyat istikrarı hedeflerinden hala çok uzakta ve 1970'ler, enflasyon üzerinde çok erken zafer iddia etme risklerine dair önemli örnekler barındırıyor” şeklinde konuşuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)