E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon beklentisi yüzde 8.04'e yükseldi---

Enflasyon beklentisi yüzde 8.04'e yükseldi

Enflasyon beklentisi yüzde 8.04'e yükseldi
15 Aralık 2016 - 17:08 borsagundem.com

Işık FX; Mart ayında 'Cumhurbaşkanlığı' adı korunarak başkanlık sistemi için referanduma gidilmesi beklendiğini belirtti

Referandum Tarihi Netleşiyor

Yurt içi ana gündem maddesi ise anayasa değişikliği. MHP ve AKP'nin üzerinde anlaştığı yeni anayasa teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu'nda oylanacağı tarih netleşti. Resmi bir açıklama olmasa da Komisyon'un, bütçe görüşmelerinin ardından önümüzdeki hafta anayasa değişikliğini gündemine alması bekleniyor. Meclis'ten en az 330 oy çıkarsa, Mart ayında 'Cumhurbaşkanlığı' adı korunarak başkanlık sistemi için referanduma gidilmesi bekleniyor.

Yılsonu Enflasyon Beklentisi Yüzde 7.69

Bugün Aralık ayı TCMB Beklenti Anketi takip edildi. Ankete göre, yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 7.8'den yüzde 7.69'a gerilerken, 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 8.04'e yükseldi. Bir önceki anket döneminde yüzde 2.9 olan yıl sonu büyüme beklentisi ise yüzde 2.6'ya gerilerken, 2017 yılı beklentisi yüzde 3.3'ten yüzde 3.2'ye düştü. Yılsonu Dolar/TL beklentisi ise 3.3369'dan 3.4600'ya yükseltildi.
Ayrıca yurt içinde bugün işsizlik oranı ve bütçe dengesi açıklandı. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre işsizlik oranı Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 11.3 seviyesinde gerçekleşti. Bütçe dengesi ise Kasım ayında 10 milyar TL fazla verdi. Böylelikle Ocak-Kasım döneminde bütçe toplamda 2.1 milyar TL açık vermiş oldu.

FED Kararı ve Açıklamalarının Etkileri Devam Ediyor
ABD Merkez Bankası Fed'in dün akşam almış olduğu kararın ve açıklamaların etkileri piyasa üzerinde hissedilmeye devam ediyor. Piyasanın beklentileri dışında 2017 yılında Fed üyelerinin üç faiz artırımını öngörmesi ve enflasyon, istihdam ve büyüme gibi ekonomik göstergelerde yapılan yukarı yönlü revizyonlar dolardaki rallinin devam etmesine neden oluyor. Diğer taraftan Fed Başkanı Janet Yellen yapmış olduğu açıklamalarda geçtiğimiz toplantıya göre daha şahin bir söylemde bulunması ve ABD ekonomisine yönelik beklentilerinin iyimser olduğunu belirtmesi doların güçlü duruşuna destek oluyor.
Ayrıca ABD'den gelen olumlu veri akışı da devam ediyor. Bugün açıklanan TÜFE'nin yıllık bazda beklenti dahilinde yüzde 1,7 olarak gerçekleşmesi, aylık bazda da beklentileri karşılayarak yüzde 0,2 olarak açıklanması önemliydi. Ayrıca çekirdek enflasyon Kasım ayı için yüzde 0.2 artarken yıllık bazda değişiklik göstermeyerek yüzde 2.1 artış gösterdi. ABD verilerinde yaşanan bu iyileşmenin devam etmesi dolar tarafındaki güçlü seyrin devam edebileceğine işaret ediyor.

USDTRY
Yurtiçi gündemin sakinleşmesi TL'deki kan kaybını yavaşlatmaya devam ediyor. Paritede fiyatlamanın tekrardan ABD cephesinde yaşanan gelişmelere bağlı geliştiğine şahit oluyoruz. Geride kalan günde 25 baz puanlık faiz artışı ile yoluna devam etmeyi seçen Fed yetkilileri 2017 yılına dair beklentilerinde de yukarı yönlü revizelerde bulundu. Gelişme dolar endeksindeki yükselişi beraberinde getirirken paritede fiyatlamanın yeniden 3.50 seviyelerinin üzerine fırladığını gördük. Dolar kuvvetli kalmaya devam ettiği süre boyunca göreceli yükselişin devam edeceği ifade edilebilir. 3.50 seviyesinin üzerinde yükseliş harekeeti 3.5400 - 3.5500 bandında yavaşlayabilir. Eğer bu seviyelerin üzerinde kısa vadeli kalırsak hedef yeniden 3.6000 seviyesi olacak. Geri çekilmelerde ise 3.50'nin altında 3.4650 ve 3.4000 destekleri önemle takip edilmeli.

EURUSD
Kurda FOMC kararıyla beraber başlayan dolar rallisi devam ediyor. Kurda son 13 yılın en düşük seviyesindeyiz. Piyasalar önümüzdeki dönemde euro dolar eşitliği senaryosunun çok da uzak olmayabileceği beklentisi içerisinde. Yoğun gündemin yanı sıra ABD'de enflasyon verileri açıklandı. Kasım ayında tüketici fiyatları beklentiler doğrultusunda yüzde 0.2 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 1.7 olarak açıklandı. Enerji ve gıda fiyatlarının dahil edilmediği çekirdek tüketici fiyatları ise Kasım ayında yüzde 0.2 artış gösterirken yıllık bazda beklentilerin altında yüzde 2.1 artış gösterdi. Kurda teknik olarak ise hareket 1.04 seviyesini kadar dayandı. Bu seviyenin altında 1.0370-1.0350 seviyelerinde satıcılı seyir hız kesebilir. Kurda toparlanmalarda ise 1.0430'un üsttünde 1.0450-1.0500 güçlü direnç seviyeleri.

GBPUSD
İngiltere Başbakanı May Brüksel'de Avrupa liderlerine Brexit ile ilgili son gelişmeleri görüştü. İngiltere dışında kalan 27 AB ülkesi bu akşam AB'den çıkış müzakereleri sürecini görüşmek amacıyla zirvede toplanacaklar. Dün akşam yapılan FOMC toplantısı sonrası başlayan dolar rallisiyle kurda satış baskısı hacmini artırdı. Bugün ise İngiltere Merkez bankası toplantısında yüzde 0.25 olan faiz oranında bir değişikliğe gitmezken 435 milyar sterlin varlık alım programını da olduğu gibi bıraktı. Toplantı tutanaklarında önümüzdeki süreçte Bankanın yüzde 2'lik hedefi doğrultusunda faiz oranlarının her iki yöne de gidebileceği yenilendi. Ancak 2017 ve 2018 yılında bu hedefin bir miktar aşılması bekleniyor ancak bu durum para politikasında hemen bir sıkılaştırma anlamına gelmiyor. Hedefin bir miktar aşılmasının tolere edilebileceğini MB Başkanı Carney daha önceki ifadelerinde belirtmişti. Karar sonrası ise kur kayıplarını genişletti. Hareket 500 günlük ortalama olan 1.2450 desteğine dayanmış durumda. Bu seviyenin altında 1.2400 -1.2350 seviyeleri destek olarak çalışabilir. Kurda toparlanmalarda ise 1.2500 -1.2550 seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN
Fed'in faiz kararının ve karar sonrasındaki söylemlerin etkileri değerli metal ve diğer güvenli liman niteliğindeki varlıklar üzerinde hissedilmeye devam ediyor. Altın fiyatlarında geri çekilme yüzde 1'in üzerinde seyrederken, gümüşte kayıpların yüzde 4'ü aştığını görüyoruz. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2'ye yakın değer kazanarak 2,60'ın üzerinde fiyatlanıyor. Dolardaki güçlenmenin etkisiyle güvenli liman özelliğini taşıyan varlıklardan çıkış bir süre daha devam edebilir. Özellikle bugünde olduğu gibi ABD verilerindeki olumlu seyrin devam etmesi, altın fiyatlarındaki baskının daha da artmasına neden olacaktır. Teknik olarak baktığımızda uzun zamandır düşüş trendi içerisinde olan değerli metalde hareketin devamında ilk hedef 1120 dolar desteği olarak görünüyor. Bu seviyenin aşılması durumunda 1110 dolar yeni hedef fiyat olarak karşımıza çıkıyor. Yaşanabilecek sınırlı yükselişlerde ise 1135 ve 1145 dirençleri takip edilmeli.

BRENT PETROL
Fed'in faiz kararı ve 2017 yılı için 3 faiz artırımı öngörüsü doları güçlü tutmaya devam ediyor. Dün akşamki gelişmeler sonrası petrol fiyatları yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Bugün ise hafif bir toparlanma görüyoruz. Piyasaya dönecek olursak OPEC ve OPEC dışı ülkelerin üretim konusunda vardığı anlaşma, fiyatlardaki pozitif seyri destekliyor. Brent petrolde 53.60-53.30-53.00 önemli destekler. Özellikle 53 doların altına geçilmesi halinde satış baskısı hacmini artırabilir ve 52 dolara kadar gevşeme görülebilir. Yükseliş içinse öncelikle 54.00-54.50 aralığının üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Bu bölgenin üzerinde 55.00-55.50-55.80 seviyeleri takip edilebilecek önemli dirençler.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

                                  ****

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)