E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon beklentileri düşüyor, borsalarda yükseliş başlıyor---

Enflasyon beklentileri düşüyor, borsalarda yükseliş başlıyor

Enflasyon beklentileri düşüyor, borsalarda yükseliş başlıyor
09 Eylül 2022 - 13:15 borsagundem.com

ABD tahvil piyasası kısa vadeli enflasyon beklentileri göstergesi, son iki yılda ilk kez Fed’in yüzde 2 hedefinin altına düştü. Bu, borsalarda olası bir yükselişin habercisi olabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yakından izlenen ABD tahvil piyasası kısa vadeli enflasyon beklentileri göstergesi, Nasdaq Bileşik Endeksi’nin geçen hafta, 2016'dan bu yana en uzun düşüş serisini yaşamasının ardından hisse senetlerinin kısa vadeli bir rahatlama bulabileceğinin bir işareti olarak son iki yıl içinde ilk kez Fed’in yüzde 2 hedefinin altına düştü.  

Credit Suisse ABD Hisse Senedi Baş Stratejisti ve Nicel Araştırma Başkanı Jonathan Golub'a göre de, büyük ölçüde petrol fiyatlarındaki düşüş sayesinde yaşanan yıllık başa baş enflasyon oranındaki gerileme, ‘enflasyon beklentilerinin çöktüğünün’ en son işareti olarak algılanabilir.

Enflasyon endeksli tahvil piyasalarında düşüş

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin yazısına göre, enflasyon beklentilerindeki bu geri çekilme, Fed'in agresif faiz artırımları ile devam etme ihtiyacını biraz olsun yumuşatabilir ve bu da piyasalar için bir kurtuluş yolunun açılmasını sağlayabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Golub, “Fed bir sonraki enflasyon baskısını değil, gelecek 12 ila 18 aylık periyotta enflasyonun nasıl görüneceğini kontrol etmeye çalışıyor” diyor. Golub, “Ve eğer beklenti, diğer her şey sabitken enflasyonun düşeceğine yönelikse bu, para politikasının daha da sıkılaşmasına gerek olmadığı anlamına gelir” şeklinde görüş bildiriyor.

Elbette enflasyon endeksli tahvil piyasalarındaki yıllık başa baş gösterge oranındaki düşüş, enflasyon beklentilerine ilişkin tek cesaret verici gösterge değil. Bloomberg tarafından yapılan ve ekonomistlerin görüşlerine yer verilen anket de, tüketici fiyat endeksinin 2023'ün dördüncü çeyreğinde yüzde 2,7'ye düşmesinin beklendiğini gösteriyor.

Enflasyon sönümleniyor

Yatırımcılar, Ağustos ayı TÜFE verilerinin açıklandığı Salı günü enflasyon beklentilerine ilişkin bir sonraki güncellemeyi de öğrenmiş olacak. ABD'li üreticiler tarafından ödenen fiyatların Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyelerine düştüğünü gösteren Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün imalat göstergesi de dahil olmak üzere, diğer son enflasyon verileri de enflasyonun sönümlendiğini gösteren cesaret verici işaretler sunuyordu.

Çekirdek enflasyonu kontrol altına almak zor olabilir

Ancak petrol fiyatlarındaki düşüş, kısa vadeli enflasyon beklentilerinin bastırılmasına yardımcı olurken, Fed'in duraklamasına neden olabilecek başka engeller de var. Örneğin, kısa vadeli enflasyon beklentileri göstergesi düşerken uzun vadeli göstergelerde belirgin bir düşüş gözlenmiyor. Bu da konut, eğitim, sağlık, ulaşım ve diğer faktörlerin enflasyonu beslediğinin bir işareti olarak öne çıkıyor. Bu da ‘çekirdek enflasyon’u kontrol altına almanın çok daha zor olabileceğini gösteriyor.

Kabul etmek gerekiyor ki bir yıllık başa baş gösterge oranındaki düşüş biraz yanıltıcı olabilir çünkü büyük ölçüde petrol etkilerini yansıtıyor. Başa baş eğrisinin yükselen eğimi, piyasanın çekirdek enflasyon konusunda daha az iyimser olduğunu gösteriyor. Aslında piyasa, kısa vadeli başa baş gösterge oranlarındaki düşüşe rağmen, iki ve üç yıl sonra TÜFE enflasyonunun yüzde 3 civarında olmasını bekliyor gibi görünüyor. Standard Chartered Döviz Stratejisi Küresel Başkanı Steve Englander, bu rakamların Fed'i endişelendirdiğini düşündüğünü belirtiyor.

St. Louis Fed verilerine göre ise, bir yıllık başa baş enflasyon oranı yüzde 2'nin biraz altındayken, beş yıllık başa baş enflasyon oranı yüzde 2,5'te kalıyor. Bu, 15 Haziran'daki seviyesine kıyasla kabaca 50 baz puan düştüğü anlamına geliyor.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Hazine getirileri Perşembe günü tırmanmaya devam etti. 2 yıllık devlet tahvilinin getirisi 4,6 baz puan artarak yüzde 3,489'a tırmanırken, 10 yıllık devlet tahvili getirisi ise 2,1 baz puan artarak yüzde 3.290'a yükseldi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş

Bu arada, petrol fiyatlarının işlem hacmi Perşembe günü oldukça yüksek seyretti ancak yine de Çarşamba günkü seanstan itibaren yedi ayın en düşük seviyelerine yakın kalmayı sürdürdü. Ekim teslimi için West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri yüzde 1,54 artarak varil başına 83,62 dolar oldu.

ABD hisse senetleri de art arda ikinci gününde yükselme yolunda ilerledi. S&P 500 endeksi için iki haftanın ilk arka arkaya kazancı 16 puan ve yüzde 0.4 olarak gerçekleşti. Bu artış sonrası endeks 3.997 puana yükseldi. Dow Jones endeksi 146 puan ve yüzde 0.61 artışla 31.723 puana ulaşırken, Nasdaq ise 15 puan ve yüzde 0.4 oranında artışla 11.809 puana ulaştı.

Yine de, hisse senetleri bu yıl S&P 500'ün yüzde 16'dan fazla ve Nasdaq'ın yaklaşık yüzde 25 oranında düşmesiyle kötü bir yıl geçiriyor. Hisse senetleri düştüğünde genellikle yükselen tahvil fiyatlarındaki düşüş de düşünülürse, 2022 yılının, son birkaç on yıldır piyasalar için en kötü yıllardan biri olduğunu söylemek zor olmaz.

Powell: Kovid olmasaydı bu kadar yüksek enflasyon olmazdı

 

Fırtına öncesi enflasyon

 

Değer hisse senetleri mi büyüme hisse senetleri mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)