E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFırtına öncesi enflasyon---

Fırtına öncesi enflasyon

Fırtına öncesi enflasyon
08 Eylül 2022 - 08:27 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


ECB ne yapıyor ya da yapmasını bekliyoruz. Ekonomik koşullar daha da kötüleşmeden önce, önden yükleme politikasını sıkılaştırmasını. ECB, enflasyonist baskıyla mücadele etmek için geçen ay rekor düşük seviyelerden faiz oranlarını yükseltti, ancak fiyat artışı görünümü iyileşmediği. Şu anda eğrinin gerisinde olan ECB, para politikasını en azından tüketici fiyatlarındaki yükselişte bir zirve görebileceğimiz 2023'ün başına kadar agresif bir şekilde sıkılaştırmak zorunda kalacak beklentisindeyiz.

Geçen haftaki %9.1'lik rekor yüksek enflasyon rakamından bu yana piyasalar süper büyük 75 baz puanlık bir faiz artışını fiyatladılar. Diğer taraftan AB’de enflasyon profili, büyük ölçüde hükümetlerin enerji politikalarına bağlıdır.

Enflasyonun ne zaman zirve yapacağına ilişkin beklentiler geri çekildi ve artan gaz fiyatları görünümü
daha da karmaşıklaştırdı. Euro bölgesi enflasyonunun 2023'ün başlarında düşüşe geçmeden önce dördüncü çeyrekte %10'u aşması bekleniyor. Rusya'nın Avrupa'ya son gaz boru hattını kapatmasının ardından, gaz fiyatlarında yeni bir artış ve eurodaki düşüş, daha agresif bir hamle için durumu güçlendirebilir

Özellikle enerji kıtlığının baş gösterdiği bir kış yaklaşırken ve ileriye dönük göstergeler kasvetli bir tablo çizerken, Resesyon beklentileri de beraberinde geliyor. Gaz fiyatları ECB'nin son görüşmesinden bu yana yaklaşık %40 arttı. Bu kış gaz arzına ilişkin yüksek düzeydeki belirsizlik ve keskin fiyat artışlarının hane halkları ve şirketler üzerinde büyük bir baskı oluşturması muhtemel. Yüksek fiyatlar ve gaz kıtlığı, metal üretiminden gübre üretimine kadar enerji yoğun sektörlerin büyük zarar görmesiyle bölgeyi tüketimi kısmaya zorluyor.

İthalatı daha pahalı hale getiren zayıf bir para birimi, daha agresif oran artışlarını destekliyor. Euro Pazartesi günü yaklaşık yirmi yıldır ilk kez 99 sentin altına düştü ve bu yıl neredeyse %13 düştü. ECB'nin Temmuz ayı toplantı tutanakları, para birimindeki zayıflık endişesini ortaya koydu. Paritede 1 doların altında bir hareket var ve para biriminde %5-10'luk bir hareket daha istemiyor gibiler.

Sonuç olarak; ECB'nin tartışacak çok şeyi olacak ve odak noktası muhtemelen ekonomik ve enflasyon durumu, faiz artırımının boyutu ve TPI altında olması gereken koşullar olacak.

Eğer enerji krizi daha da derinleşirse; bilançonun tartışılması veya daha spesifik olarak ECB'nin tahvil alım portföylerindeki yeniden yatırımların yakında başlaması için çağrıda bulunmaları gerekecektir ki bizim beklentimizde bu yöndedir. Bu, çok yüksek enerji fiyatlarının manşet enflasyon tahminlerini çok daha yükseğe çıkaracağı, ancak aynı zamanda büyüme beklentilerinin açıkça zayıfladığı anlamına gelmektedir.

Fed Başkan Yardımcısı'ndan kripto para için çağrı

 

Günün önemli şirket haberleri 08/09/2022

 

Bugün alıcı ve satıcılar hangi seviyede harekete geçecek? (08/09/2022)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)