E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEnflasyon %65’li mi yoksa %64’lü mü olacak?---

Enflasyon %65’li mi yoksa %64’lü mü olacak?

Enflasyon %65’li mi yoksa %64’lü mü olacak?
03 Ocak 2024 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

ABD’nin erken ve agresif faiz indirimlerine ilişkin piyasa iyimserliğinin Fed tutanakları ve istihdam verileri öncesinde azalmasıyla dolar kazançlarını korurken, Asya piyasalarında küresel satış dalgasının devam ettiğini görmekteyiz.

Ortadoğudaki jeopolitik kaygılar azalmadı hatta artması bekleniyor. Danimarkalı Maersk  ve Alman rakibi Hapag-Lloyd konteyner gemilerinin Kızıldeniz rotasından kaçınmaya devam edeceğini söyledi. Hisse senetleri rekor seviyelerinden geri çekilirken, Wall Street’in faiz indirimi beklentilerine dair coşkusu bir miktar azaldı. Nasdaq  %1,6 ve S&P 500  %0,6 kayıp yaşadı.

MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi dünkü %1’lik gerilemenin ardından bu sabah da %1,1 düşüşte. Güney Kore  %1,8, Avustralya’nın AXJO endeksi ki emtia ağırlık  %1,1, Hong Kong Hang Seng endeksi de %1 düşüşteler. Piyasalar daha tam anlamıyla açılmadığından ve yıl sonuna doğru görülen dikkate değer yükseliş göz önüne alındığında bu küçük satış dalgası bir dereceye kadar bizce mantıklı.

Yeni yılda Hazine getirilerindeki artış da hisse senetleri üzerinde baskı yarattı. 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi, iki haftadan beri ilk kez kısa süreliğine %4’ün üzerine çıktı, ancak günü 8 baz puan artışla %3,9406’da kapattı.

Döviz piyasasında para birimleri Asya’nın erken saatlerinde çoğunlukla yatay işlem gördü. Gecede emsalleri karşısında %0,8 artışla iki haftanın en yüksek seviyesine yükselen dolar endeksi 102,15 seviyesinden ve %0,9 düşüşle Euro’da en son 1,0940 dolardan işlem görmekte.

ABD ham petrol vadeli işlemleri dün % 1’den fazla düştükten sonra % 0,1 artışla varil başına 70,43 dolara yükselirken, Brent LCOc1 varil başına 75,86 dolarda sabit kaldı. Spot altın % 0,1 artışla ons başına 2.060 dolara yükseldi.

Piyasanın odağı şu sıralar Fed’in günün ilerleyen saatlerinde açıklayacağı Aralık ayı politika toplantısı tutanaklarında, öncesinde ise ABD imalatına ilişkin ISM verilerini alacağız. Veri ve tutanaklarla Piyasa katılımcıları potansiyel faiz indirimlerinin zamanlamasını belirlemeye çalışırken,  CME Group’un FedWatch aracına göre piyasa Mart ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi ihtimalinin neredeyse %70 olmasını bekliyor.

Yurtiçinde ise odak noktamız 2023’un son enflasyon verisinde. Foreks Haber anketine göre tüketici fiyatlarında aylık % 3,00, yıllık % 64,90 artış olacağı yönünde beklenti oluşmuş durumda. Bakalım enflasyon 65’li mi yoksa %64’lü mü olacak.

Petrol, Kızıldeniz'deki gerilimle düşüşünü sürdürdü

 

Günün önemli şirket haberleri 03/01/2024

 

Borsadan yılın son iki ayında yaklaşık 1 milyon kişi çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi03 Ocak 2024 11:36

    Açıklanan ! enflasyon % 60 olsa ne olur , % 70 olsa ne olur. Alım gücü sürekli düşen , dolaşımdaki para miktarı devamlı artan , sürekli tüketmek zorunda olan yüz milyona yaklaşan nüfus varken vb vb enflasyon düşmez Değişecek bir şeyler olmalı