E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriEnerjinin genç patronu Akdağ’ın hedefi 2 yılda 2 milyar euro yatırım---

Enerjinin genç patronu Akdağ’ın hedefi 2 yılda 2 milyar euro yatırım

Enerjinin genç patronu Akdağ’ın hedefi 2 yılda 2 milyar euro yatırım
18 Ocak 2021 - 07:50 borsagundem.com

Erzurum’dan Muğla’ya müthiş bir hayat yolculuğu. Okumaya aşık, Tesla’yı rehber edinmiş, Türkiye sevdalısı, girişimciliğiyle enerjinin zirvesine yürüyen genç bir mühendis. Sedat Akdağ, Sedsal’la, yatırımlarıyla bu ülkenin örnek iş adamı, gurur kaynağı.

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL

Zirvedeki enerjiden,

Enerjinin zirvesine…

*

Türkiye’nin özlediği, aradığı, ihtiyaç duyduğu bir girişimci.

Yerli, cesur ve atak bir yatırımcı.

Azimli bir üniversiteli. Vizyoner bir iş adamı.

İstihdam yaratan, çalışanını koruyan, müşterisini kollayan bir sanayici.

Cebini değil, ülkesini düşünen bir insan.

Okumaya aşık bir beyefendi.

Damarlarında ‘muhtaç olduğumuz kudret’ dolaşıyor: Enerji.

Onun beslendiği kaynak ise eğitime, bilime ve Ay Yıldız’a duyduğu sevgi.

Böyle biri oldukça aramızda, kimsenin gözü kalmasın arkasında…

Gelecek dolu, güven dokulu bir marka Sedat Akdağ, yarınlar adına…

DEV BİR SEKTÖRDE OYUN KURUCU OLMAK

Sedat Akdağ, zorluklara direnmeyenlere, hayata küsenlere, ilk hayal kırıklığında teslim bayrağı çekenlere inat, sağa sola savrulmamış, yılmamış, aksine eğitimle pişmiş, olgunlaşmış. Mucize beklemek yerine, fırsatlarını yaratmış!  

İş adamı olmuş. Hem de 30’larında, ‘Sedsal’la dev bir sektöre imzasını atarak, oyun kurucu olarak.

İlk eylemi, ancak ‘cesur, dürüst bir tüccarın’ taşıyacağı kıvamda. Açgözlülerin nefesini kesen keskinlikte, kararlılıkta.

Tüketiciye hizmette, kalitenin, ucuzluğun, uygun fiyatın ahlakını, çevreye sıfır zararın adaletini iş anayasasına yazmış. 

Herkes ‘doktor babanın doktor oğlu’nu beklerken, Pamukkale Üniversitesi’nde inşaat okuyor, mühendis oluyor. Rozet gibi takanlardan değil ama! Mesleğin şanını, şerefini koruyanlardan…

ENERJİSİ YÜKSEK BİR HAYAT

Karın can olup aktığı, insanı diri tuttuğu, yaşam sevincini yükselttiği dadaş diyarında doğuyor Sedat Akdağ. Küçük yaşta köşe bucak dolaşıyor; baba kardiyolog olunca, kalpler o ellerde hayat bulunca, kentken kente düşüyorlar yollara. İlkokul Kars’ta, orta Diyarbakır’da, Lise Batman’da. Denizli, üniversitede kollarını açıyor ona. Kimi bu koşturuşu eziyet gibi görse de, çocukluktan ergenliğe, beyazın örttüğü, güneşin yaktığı, yeşilin koptuğu o topraklarda bereket, gelecek toplamış belli. Herkes ‘doktor babanın doktor oğlu’nu beklerken, Pamukkale Üniversitesi’nde inşaat okuyor, mühendis oluyor. Rozet gibi takanlardan değil ama! Mesleğin şanını, şerefini koruyanlardan…

İnsan gözlerini bir ‘zirve’de açarsa, bir daha aşağılarda hiç işi olmaz. Genç mühendisin de öyle. Okumak öyle üç beş günlük geçici bir heves, elde kitap sağa sola poz atmaya yarayan bir aktivite olmadığı için, kampüsten iş yaşamına doğru adım attığında projelerini sıralamış bile. Beynine, yüreğine işlemiş. Ruhu, bedeni heyecan taşan bir adamdan bekleneni de yapıyor, beklenenin ötesini de. İzleyenlerini, sevenlerini hiç yanıltmıyor.

Kendisi, çevresi gibi şirketi de, işleri de sürekli büyüyor. Allah bozmasın! İnsanın rehberi Nicola Tesla olunca işler de kesat değil rast gidiyor haliyle. 19. yüzyılın mucit elektrik mühendisiyle, 21. yüzyılın kafasında büyük planlar kuran Türk mühendisi sırt sırta verince, enerji ve bilime karşı inanılmaz merakında tüm soruları Amerikalı fütüristin hayat hikayesinde bulunca, fırtınadan başka ne kopar, şimşekten başka  ne çakar?!!

Fırtınayı arkasına alıp hayallerinin peşine düşüyor o aydınlıkta Akdağ.

İşte Sedat Bey’in ‘enerjisi yüksek, enerjiyi yücelten’ hayatı böyle başlıyor…

25’inde ihalelerde korku salan, devlere meydan okuyan şirketini kuruyor. Sedsal Enerji, EPDK’dan alınan ilk lisansla enerji sektörüne ‘merhaba’ diyor.

TURİZM CENNETLERİNDE EV, İŞ YERİ, VİLLA

Sedat Akdağ, arkadaşı ile el ele atıyor ilk dev adımı. 25’inde ihalelerde korku salan, devlere meydan okuyan şirketini kuruyor. Sedsal Enerji, EPDK’dan alınan ilk lisansla enerji sektörüne ‘merhaba’ diyor. Sonra ortağından hisseleri alarak ‘tek adam’ oluyor. İleri görüş herkese nasip olmaz, kimine gramla düşer kimine kiloyla, genç patronda ise ağırlığınca. Derken Akdağ Şirketler Grubu tabelası asılıyor. Bu arada Akdağ damgalı inşaatlar yükseliyor. Temelleri ‘cennetin denizleri’ Fethiye’de, Göcek’te atılan konutlar, villalar, işyerleri; grubun bölgedeki liderliğini de pekiştiriyor. Ve doğalgaz şirketi, sektörün önemli aktörlerinden biri olmaya aday Akdağ Doğalgaz katılıyor aralarına.

İbrahim Kalın’ın “Barbar – Modern - Medeni” sinde Farabi’nin ayrı bir yeri var. Toplum ve medeniyet ölçüsünde düzen, güven ve dayanışmanın nihai amacı insanın mutluluğu iyi hayatlarla örülü ‘erdemli şehirler’ tasavvuru işleniyor eserde. Akdağ da sanki Muğla’ya koyduğu harçla, İslam altın çağının yıldızı, Orta Asyalı ünlü filozof-bilim adamına 12 asır sonra ‘ahlak ve vicdan’ selamını yolluyor. “Bir gün enerjiyi herkese bedava vermek en önemli hedefimiz” sözü bile Sedat Bey’e ‘selam durmaya’ yeterli. Öyle değil mi?

TÜRKİYE BU ‘SONSUZ KAYNAĞI” KULLANMALI

Türkiye sevdalısı 43 yaşında genç bir işadamı olarak düşüncelerini dile getirirken, 2020’nin büyük müjdesi, sadece sektörü değil 80 milyonu zıplatan, pandemi felaketini bir an unutturan, Karadeniz’deki doğalgaz keşfine geliyor sıra. Bazı adreslerin ‘sıradan’ küçümsemesine takoz koyuyor adeta. Vurguya dikkat! “Çok önemli…” Niçin? “Ülkenin enerji sorununu azaltacak”, onun için. ‘Ancak’ eklemesini ise unutmuyor. Dünyadaki yenilenebilir enerji trendine pas geçmenin çıkaracağı faturayı işaret etmeden geçmiyor. Akdağ’a göre Cumhuriyet bundan uzak kalamaz, kalmamalı; bu rüzgar mutlaka yakalanmalı, dibine kadar kullanılmalı. “Sadece kurulum maliyetleri olan sonsuz bir kaynaktan bahsediyoruz.” Ne kadar ‘ucuz bedelli’ ve nazik bir uyarı!

Koskoca Alman hükümetinin girişimleri desteklemek için ayırdığı fonu, Türkiye’nin öncü girişimcisi Sedat Bey tek başına, ülkenin enerjisini büyütmek için harcıyor.

Peki, yüzyıl ne getirecek? Yeni planlar var mı? Sektörü alt üst edecek adımları anlatıyor Sedat Bey. Gururla: “Yakında kuracağımız teknoloji şirketimiz ile enerji sektörünü tek çatı altında birleştireceğiz. Enerji üretiminde hidroelektrik ve yenilebilir enerji kaynaklarına yatırımlarına devam. Büyük hedef 2023 yılına kadar 2 milyar Euro (yaklaşık 18 milyar TL) yatırıma ve 2000 MW kurulu güce ulaşmak…”

Koskoca Alman hükümetinin girişimleri desteklemek için ayırdığı fonu, Türkiye’nin öncü girişimcisi Sedat Bey tek başına, ülkenin enerjisini büyütmek için harcıyor. İşte müteşebbis bir ruh böyle devleşiyor, rekabete müthiş bir tat katıyor. 

SADECE ‘İŞ’ DEĞİL HOBİLERİN DE ‘ADAMI’

Beyin onda, proje onda, yatırım onda, enerji onda, peki bunların dışında?

Anlıyoruz ki, hayat sadece ihale değil Akdağ için, hobileri de önemli bir parçası. Ata biniyor. Yüzme, dalgıçlık, su sporları; denizler ondan soruluyor. Yamaç paraşütçü, yüksekleri seviyor, dünyayı kuşbakışı fethediyor. Kitap kurdu. Seyyah, tarihi, doğayı keşfetmekten büyük haz alıyor. Bunca zamanı nasıl mı yaratıyor? Onu da saklıyor.

Ama saklamadıkları o kadar çok ki... Sözü, Akdeniz’in enerji güneşi, Muğla’nın köyden kente her santimetrekaresinde ışığını, sıcaklığını, konforunu gördüğünüz genç iş adamı Sedat Akdağ’ın açık yüreklilikle verdiği yanıtlara bırakıyoruz.

BÜYÜK YOLCULUĞA ‘SEDSAL’LA ÇIKIYOR

- Sedsal Enerji’nin kuruluş hikayesini anlatır mısınız?

Sedat Akdağ: Üniversite yıllarında enerji ve bilime karşı sürekli bir merakım vardı. Özellikle Nicola Tesla’ nın hayat hikâyesi ve fikirleri beni her zaman etkilemiştir. Yıllar sonra çocukluk arkadaşım Salih Şimşek ile birlikte bu merakımın üzerine doğru yürümeye karar verdik ve kesin bir kararla bu işe adım attık. İsimlerimizin ilk üç harfinden yola çıkarak, şirketimizin adını taçlandırmış olduk. (SEDSAL)  2014 yılında EPDK’dan lisans alarak enerji sektörüne adım attık. Şirketin ortağıma ait hissesini devralarak, şu anda kadromuzla beraber hızlı bir şekilde ilerleme yolundayız.

Enerji sektöründe ayrıca 2020 yılında, Akdağ Doğalgaz ile doğalgaz piyasasına da atılmış olduk. Akdağ Doğalgaz kaliteli, sürekli ucuz rekabete dayalı çevreye zarar vermeyecek şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

- Sedsal Enerji’nin tam olarak faaliyet alanı nedir?

Sedat Akdağ: Sedsal Enerji, sektöründe ikili anlaşmaların önünün açılması ve serbest tüketici limitinin düşmesi ile elektrik satış çalışmalarına hız verip, Türkiye’deki tüm tarife gruplarına uygun fiyata elektrik tedariki sağlamaktadır.

BİLİME VE TEKNOLOJİYE BÜYÜK ÖNEM

- Sizi diğer enerji şirketlerinden ayıran en önemli özelliğiniz nedir?

Sedat Akdağ: Sedsal Enerji bilime ve teknolojiye önem veren dinamik, genç, yenilikçi, çalışkan kadrosu ile müşteri memnuniyetini kendisine ilke edindiğinden dolayı diğer enerji sektörlerindeki rakiplerinden farklıdır.

- İnternet sitenizde ‘Bayilik Başvurusu’ diye bir bölüm var. Kimler, nasıl bayi olabilir?

Sedat Akdağ: Enerji piyasasını bilen ve bu konuda tecrübe sahibi olan disiplinli, müşteri memnuniyetine önem veren, girişimci kişi ve kurumlar elbette ki bayimiz olabilirler. Bizimle iletişime geçtikten sonra bizden alacakları eğitimler doğrultusunda Sedsal Enerji’nin bayisi olarak hizmet verebilirler.

Bayilerimizle öncelikle Sedsal Enerji ile aralarında enerji sektörü mevzuatları çerçevesinde belirlenen ilkeler doğrultusunda bir bayilik sözleşmesi imzalanır. Sedsal Enerji tarafından bayilere yetki belgesi verilir ve bu belgeler her yıl yenilenir. Ödemeler tam zamanında ve eksiksiz olarak yapılır, detayları şeffafça bayilerle paylaşılır. Aylık aktivitelerimizi gösteren belli adetlerde satış kotalarımızı oluştururuz. Bayilerimiz 1-2 yıl içerisinde kendi portföylerini oluşturduktan sonra ve işe hâkimiyetlerini artırmalarının ardından alt bayilik de verebilirler.

- Sizin dışınızda Muğla ‘da enerji alanında faaliyet gösteren başka şirket var mı?

Sedat Akdağ: Muğla'da enerji alanında kurulmuş ve bu yolda devam eden Elektrik ve Doğalgaz tedarik firması olarak tektir. Bundan dolayı sorumluluklarının bilincindedir.

Yakın zamanda kuracağımız teknoloji şirketimiz ile enerji sektörünü tek çatı altında birleştirerek, sektörde yenilikler yapmayı planlıyoruz.

SEDSAL’IN HEDEFİ BİR GÜN ENERJİYİ HERKESE BEDAVA VERMEK

- Enerji alanında yeni yatırımlar planlıyor musunuz? Hedefleriniz neler?

Sedat Akdağ: Enerji alanında, üretimde hidroelektrik ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlara devam ederek, sektörde üst sıralarda olmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda kuracağımız teknoloji şirketimiz ile enerji sektörünü tek çatı altında birleştirerek, sektörde yenilikler yapmayı planlıyoruz. Sedsal Enerji, teknoloji ve enerjideki inovasyonlarla bir gün enerjiyi herkese bedava vermeyi kendine en önemli hedef olarak belirlemiştir. Ayrıca, enerji satışında tüketicilerin güvenilir tedarikçisi konumumuzu daha da güçlendirerek 2023 yılına kadar 2 milyar Euro yatırıma ve 2000 MW kurulu güce ulaşmak hedeflerimiz arasında.

- Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji ve nükleerin payının artırılması sektörde hangi değişimleri beraberinde getirecek?

Sedat Akdağ: Yenilenebilir enerjiyi uygun maliyetli ve ulaşılabilir olması sebebiyle enerji sektöründe yeni bir dönüşüm ve enerji sektörünü daha da yukarılara çıkaracak bir argüman olarak düşünebiliriz. Aynı zamanda çevre kirliliğini azaltacak ve de enerjide verimlilik seviyesini üst düzeylere çıkaracaktır. Bu verimlik düzeyi ekonomik anlamda doğrudan olumlu etkiler yaratacağından yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımların büyük ölçüde desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Bugün baktığımızda artık birçok doğalgaz ve petrol şirketleri yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmaya başladı. Günümüz piyasa koşullarında yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesi için ciddi şekilde teknoloji geliştirilmeye çalışılıyor.

Bu doğrultuda; yenilenebilir enerji hususunda ileriye yönelik atılan her adımda enerji sektörünün millileştirilmesi adına yeni bir basamak olacağı için enerji sektörünün önündeki engellerden biri olan dışa bağımlılık hususunda önemli bir yol katetmiş olacağız. Şu anki şartlarda enerji talebi; dış ticaret ve cari işlemler açığını beraberinde getireceğinden, yenilenebilir enerji hususundaki her gelişmenin hem finansman anlamda ucuzlama hem de üretim kapasitesinde artış olarak karşımıza çıkacağını düşünüyorum. Aynı konuyu nükleer enerji olarak ele aldığımızda ise nükleer enerjinin payının artması birim alandan maksimum faydayı getirecek, ekonomi ve istihdam anlamında olumlu etkileri olacaktır. Ancak nükleer enerjiyi yenilenebilir enerji gibi çevreci şartlarda değerlendirmek olası değildir ve avantajları kadar risklerini de aynı çerçevede göz önüne alarak değerlendirmemiz gerekir.

TÜRKİYE DÜNYA ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ “YENİLENEBİLİR” DEĞİŞİME ADAPTE OLMALI

- Genel olarak Türk enerji sektörünü değerlendirir misiniz? Sektörün daha iyi bir noktaya gelmesi için neler yapılmalı, öneriniz var mı?

Sedat Akdağ: Türkiye, enerji kullanımı ve talebi her yıl artan bir ülke. Gelişmekte olan bir ekonomimizin olması sebebiyle de dünya ortalamasıyla kıyaslandığında daha hızlı büyüyen bir ülke konumundayız. Bu doğrultuda enerji tüketimi üzerinde yükselen bir trend ivmesi yakalama şansına sahip durumdayız. 2020 yılı hem dünya hem de Türkiye açısından oldukça zorlu geçti, elektrik talebinde de salgını önlemek adına uygulanan tedbirler kapsamında büyük dalgalanmalar yaşandı. Türkiye bu süreçte YEKDEM gibi koruyucu önlemler ile oldukça doğru politikalar izledi.

Ülkemizde yaşanan bir diğer önemli gelişme olan doğalgaz rezervinin bulunması ile birlikte, doğalgaz tedarikinde dışa bağımlılık seviyemizi göz önüne alırsak Türkiye’deki enerji sorununun giderek azalacağını düşünüyorum. Ancak Dünya enerji sektörü artık yenilenebilir enerji kaynakları ile yeni bir değişim içerisinde. Türkiye olarak bizim de bu değişime adapte olmamız gerekiyor. Yenilenebilir enerji ile sadece kurulum maliyetleri olan sonsuz bir kaynaktan bahsediyoruz ki ülkemizin de bu bağlamda yenilenebilir kaynaklar açısından potansiyeli oldukça yüksek durumda. Stratejik önemi açıkça belli olan yenilenebilir kaynaklar ile birlikte Türkiye kendi kendine yetebilecek yeni stratejiler geliştirerek ileriki dönemlerde atılacak olan adımlarla beraber enerji sektöründe dışa bağımlılığını azaltarak yerlilik payımızı arttıracağımıza inanıyorum.

Akdağ İnşaat olarak Muğla’nın Fethiye ilçesinde ve Göcek’te, villa, konut, işyeri yapımları ile bölgemizde lider olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

“PANDEMİDE, YENİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARIMIZIN KATILIMIYLA BÜYÜDÜK”

- Pandemi döneminde salgından korunmak için nasıl bir program uyguluyorsunuz?

Sedat Akdağ: Pandeminin başlangıcından itibaren oldukça zorlu bir süreçten geçiyoruz; öncelikle bu zorlu süreci hem kendi milletimiz hem de tüm dünya adına en kısa zamanda atlatacağımızı temenni ediyorum. Sedsal Enerji olarak değişmeyen şirket politikalarımızın başında yer alan çalışanlarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda oldukça hassas ve titiz davranmaktayız. Dünya Sağlık Örgütü’nün ve Sağlık Bakanlığı’mızın önerileri doğrultusunda;  sosyal mesafe, maske ve dezenfektan kurallarına dikkat ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belli gün ve aralıklarda ofislerimizi dezenfekte etmekteyiz. Çalışanlarımıza maske, dezenfektan ve gerekli tüm malzemelerin teminini de şirket olarak eksiksiz şekilde sağlamaktayız. Özellikle bu zorlu süreçte personel kaybımız olmamakla beraber yeni çalışma arkadaşlarımızı işe alarak şirket olarak büyüme yolunda ilerlemekteyiz.

AKDAĞ ŞİRKETLER GRUBU BÖLGENİN LİDERİ

- Hobileriniz var mı?

Sedat Akdağ: Hobilerim arasında at biniciliği, yüzme, dalış, denizcilik, su sporları, yamaç paraşütü ve olmazsa olmaz kitap okumak yer alıyor. Aynı zamanda yurtdışı seyahatlerimde tarihi yerleri inceleyip o bölgenin doğal güzelliklerini keşfetmekten büyük keyif alıyorum.

- Eğitim hayatınız nasıl geçti

Sedat Akdağ: 1977 yılında Erzurum’da doğdum. Babamın doktor olması sebebiyle Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunma şansım oldu. İlkokul eğitimimi Kars’ta, ortaokul eğitimimi Diyarbakır’da, lise eğitimimi ise Batman’da tamamladım. Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden 2000 yılında başarıyla mezun oldum. Enerji ve teknoloji alanında araştırmalarım ve incelemelerim dışında özel eğitimler aldım. Daha sonrasında Akdağ Şirketler Grubu'nu kurarak uzun yıllardır enerji alanında Sedsal Enerji ve 2020 yılında kurduğumuz Akdağ Doğalgaz olarak, inşaat alanında ise Akdağ İnşaat olarak Muğla’nın Fethiye ilçesinde ve Göcek’te, villa, konut, işyeri yapımları ile bölgemizde lider olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.