E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndekste teknik kırılım nerede başlar?---

Endekste teknik kırılım nerede başlar?

Endekste teknik kırılım nerede başlar?
11 Ağustos 2023 - 07:42 borsagundem.com

Phillip Capital: BIST 100’de teknik olarak takip ettiğimiz en önemli seviye son yükselen trendin bugün için bulunduğu 7,400’de bulunuyor.

Borsa İstanbul’da yükseliş devam ederken sektörel ayrışmalar yine ön planda. Bu hafta bankacılık ve finansal sektör hisseleri ile perakendeler ön plana çıkarken, bunları havacılık sektörü takip etti. Gün içi yükselişler özel bir haber akışı olmamasına karşın bu sektörlerde oldukça sert bir şekilde gerçekleşti. Bankacılık endeksi bu hafta içinde %15 üzeri getiriye ulaşırken, finansal kiralama ve faktöring %14,5, perakendeyi de içine alan ticaret endeksi %12’nin ulaştırma endeksi de %7’nin üzerinde değer kazandı. Perşembe günü yine gün içi volatilitenin oldukça yüksek olduğu bir gün oldu. Endekste sektör ve hisse ayrışmaları aslında son bir ayın konusu. Ancak bu ayrışmalar son zamanlarda sertleşmeye başlarken endeksi de yeni zirvelere taşıyor. Zaman zaman gelen satışlar ise kışın kar yağarken güneş açtığında “kar topluyor” dediğimiz duruma benziyor ve her geri çekilmenin ardından yeni güçlü bir alım geliyor. Bu durum ne zamana kadar devam eder tahmin etmek zor olsa da ağustos vadeli sözleşmelerde alıcı ve satıcı arasındaki dengesizlik de alıcılar lehine bir tablo sunuyor. Özellikle endeks kontratlarında alış tarafı 4-5 kurumda çok ciddi bir şekilde konsolide olmuşken, satış tarafı (short pozisyon alanlar) çok geniş bir tabana yayılmış durumda.

Borsa İstanbul’da içeride açıklanan makro verilere ya da şirket finansallarına göre yön tahmini yapmak da çok zor. Şu an makro çerçevede ortaya çıkan beklentiler, somut verilerin çok ötesine geçmiş durumda. Bununla birlikte yurtdışı etkisi de neredeyse yok denecek düzeye geriledi. Piyasa yoğunlaşmasını ve bu kesimin kendi beklentilerindeki ve pozisyon değişim hızını da göz önünde bulundurduğumuzda kısa vadede sadece somut verilere dayanarak alım ya da satım kararı vermek istenilen sonucu doğurmayabiliyor. Bu nedenle bu süreçte herkesin kendi vade ve getiri/kayıp beklentisine göre stratejisini oluşturup, temel dinamiklerden ziyade teknik dinamikleri referans alarak yola devam etmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte gün içi anlamsız gelebilecek yüksek volatiliteyi de göz önünde bulundurarak marjları geniş tutmak faydalı olacaktır.

BIST 100’de teknik olarak takip ettiğimiz en önemli seviye son yükselen trendin bugün için bulunduğu 7,400’de bulunuyor. Bu trendin altında olacak bir kapanış son yükselişin ivme kaybetmesine ve teknik satış baskısının şiddetlenmesine neden olabilir. Buna karşın bu seviye üzerinde kalındığı sürece mevcut pozisyonların korunabileceğini düşünüyoruz. Ancak yeni alım yani bu seviyelerden yeni maliyet oluşturmanın da artık oldukça riskli bir hal aldığını değerlendiriyoruz. Özetleyecek olursak endeks yükseliş eğilimindeyken bu eğilimin aksi yönünde aksiyon almanın riskinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu yükselişin rasyonaliteden uzaklaştığını düşünüyor olmamız da gelinen seviyelerden yeni maliyet yapma isteğimizi de kırıyor. Bu nedenle sadece mevcutta pozisyonu olanlar için bir kar stopu belirleyerek pozisyonlarını devam ettirmelerini tavsiye ediyoruz. Stop seviyesi olarak da bugün 7,400’de bulunan ve gelecek hafta sonuna kadar 8,400’e kadar ulaşacak olan son yükselen trendi takip ediyoruz. Bugün ve gelecek hafta yükselişin momentum kaybettiği ve bu trendin altına sarkıldığı günler ekstra temkinli olmakta fayda var. 

PhillipCapital’de hesap açarak Üzeyir Doğan yönetimindeki size özel atanan uzman danışmanlarımızdan destek almak isterseniz linkteki formu doldurun sizi arayalım. https://t.co/7ic5QPa8IQ

Küresel hisse piyasaları ABD faizleri tehdidiyle karşı karşıya

TCMB sonrası piyasalar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)