E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndekslerden uzak durun, hisse senetlerine yönelin---

Endekslerden uzak durun, hisse senetlerine yönelin

Endekslerden uzak durun, hisse senetlerine yönelin
03 Kasım 2022 - 13:51 borsagundem.com

Fed’in faiz artırımlarına devam etmesi ve geleceğe dair belirsiz mesajlar vermesi, borsalarda dip seviyelerin henüz görülmediği şüphelerini kuvvetlendiriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) rekor faiz artırımlarına devam etmesi ve belirsizlik hissini körüklemesi borsalarda etkisini hemen gösterdi. Yıl başında bu yana düşüş yaşayan borsalar, Fed’in son kararının ardından toparlanma hamlesine son verdi ve yeni bir düşüş trendine başladı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsaların aşağı yönlü hareketinin ne kadar süreceği yatırımcılar açısından bilinmezliğini korusa da, uzmanlardan ve yatırımcılardan gelen öngörüler, genel havanın pek de olumlu olmadığını gösteriyor.

Yüzde 20 daha düşebilir

Business Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, borsaların geleceğiyle ilgili karamsar bakış açısına sahip yatırımcılardan biri de milyarder Leon Cooperman. Cooperman, yıl başından bu yana düşüş trendini sürdüren ve yüzde 20’nin üzerinde değer kaybeden S&P 500 Endeksi’nin şu anki seviyesinden yüzde 20 daha düşebileceğini öngörüyor.

Milyarder yatırımcı Leon Cooperman, borsalarla ilgili tahminlerinin yanında, ABD ekonomisinin gelecek yıl resesyona gireceği tahmininde de bulunuyor. CNBC’ye verdiği röportajda borsalar üzerine görüş bildiren Cooperman, “Son dip seviyelerine ulaşıldığını düşünmüyorum. Endeks önümüzdeki yıl 3.000'lere kadar düşebilir” şeklinde görüş bildirdi.

Milyarder yatırımcı, borsanın geçmiş resesyonlar sırasında, zirve noktasından yaklaşık yüzde 35 oranında geri çekildiğini hatırlattı. S&P 500 Endeksi ise Ocak ayında 4.800 puan seviyelerinden bugün yaklaşık 3.750 puan kadar düşerek yüzde 20 oranında değer kaybetti.

Cooperman’ın haklı olması, S&P 500 Endeksi’nin 3.100 puana düşeceği anlamına geliyor ve bu da endeksin 2020 yılı Temmuz ayından bu yana göreceği en düşük seviyeye karşılık geliyor.

Endeksten uzak durun, hisse senetlerine yönelin

Cooperman, öngörüleriyle tutarlı şekilde, yatırımcıları, endeks fonlarına yatırım yapmamaları konusunda uyarmaktan da geri durmuyor. Cooperman, bunun yerine yatırımcılara, uzun ve kısa pozisyonlar alabilen ve geleceği koklayabilen iyi bir para yöneticisi bulmalarını öneriyor.

Cooperman, “Ortalamalarda uzun bir süre düşük getiri bekliyorum ve güç değil zayıflık satın almak istiyorum. Etrafta zaten yeterince çok sayıda ucuz hisse var” diyerek yatırımcılara gelecek gördükleri hisse senetlerine yönelmelerini tavsiye ediyor.

Suçlu, maliye ve para politikaları

Goldman Sachs'ın varlık yönetimi kolu eski başkanı da olan Cooperman, yıllarca süren kaygısız hükümet harcamalarının ve yapay biçimde düşük faiz oranlarının piyasalardaki acımasız görünümün sebebi olduğunun da altını çizdi. Cooperman, bu politikaların varlık fiyatlarını ve federal borcu şişirdiğini, ekonomiyi sancılı bir gerilemeye ve nakit sıkıntısına soktuğunu savundu.

Cooperman, “Fazlasıyla yersiz ve zamansız maliye ve para politikaları nedeniyle talebi ileri çektik. Bunun nihayetinde mutlaka bir bedel ödenecek” şeklinde konuştu.

Fed, faizleri artırmayı sürdürmek zorunda

Kıdemli yatırımcı, inatçı fiyat artışlarının Fed'i faiz oranlarını artırmaya devam etmeye zorlayacağını tahmin etti. Fed, Mart ayında sıfıra yakın olan faiz oranlarını bugün yüzde 3'e yükseltmiş durumda. Fed aynı zamanda faiz oranlarının gelecek yıl yüzde 5'e yaklaşabileceğinin de sinyalini veriyor.

Cooperman, “Muhtemelen yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya kalmaya devam edeceğiz. Fed'in veya benim, ekonomiyi frenlemek için faiz oranlarının nereye gitmesi gerektiğine dair hiçbir fikrimiz olabileceğini sanmıyorum” diyerek piyasalardaki belirsizliğe de vurgu yaptı.

Cooperman, artan faiz oranları ve diğer karşı rüzgarların ABD ekonomisinin gelecek yıl küçülmesine neden olacağını da sözlerine ekledi. Cooperman, ‘niceliksel sıkılaştırma’yla devam eden bu sürecin 2023 yılının ikinci yarısında ABD ekonomisinin resesyona girmesine neden olacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

ABD borsaları Fed sonrası sert düşüşle kapandı

 

Fed, belirsizlik kartını oynamaya devam ediyor

 

Powell’ın açıklamasında öne çıkan 5 mesaj

 

Fed Başkanı Powell'dan 'parasal sıkılaşmaya devam' mesajı

 

FED sonrası borsaların 4 kritik gündemi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)