E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed, belirsizlik kartını oynamaya devam ediyor---

Fed, belirsizlik kartını oynamaya devam ediyor

Fed, belirsizlik kartını oynamaya devam ediyor
03 Kasım 2022 - 11:16 borsagundem.com

Fed, borsalara baskılamaya devam ediyor. 75 baz puanlık artış sonrası gelen açıklamalar, Fed’in belirsizliği sürdürmek istediğini kanıtlıyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda yıl başından bu yana yaşanan düşüş son bulacağa benzemiyor. Fed’in 75 baz puanlık faiz artırım kararı beklentilere uygun olsa da, Başkan Powell’dan gelen açıklamalar beklentileri derin bir belirsizliğe mahkum etmiş gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, faiz kararı açıklanmadan önceki senaryolar arasında uzmanlar ve yatırımcılar tarafından en yüksek olasılık olarak değerlendirilen 75 baz puanlık faiz artışı, Powell’ın faiz artışlarının süreceğine yönelik karamsar ve katı basın toplantısıyla yerini yine ve daha derin bir belirsizliğe bırakıyor. Yatırımcılar borsalarda sadece yön değil, zaman anlamında da bir bilinmezliğin içine itiliyor.

Borsalar çalkalandı

The New York Times’tan Joe Rennison’ın analizine göre, Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını yükselttikten sonra yaptığı açıklamada ‘hala gidilecek uzun bir yol olduğunu’ ve oranların önceden tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini söyledi.

Hisse senetleri piyasası faiz kararıyla birlikte hareketlendi. 75 baz puanlık artış ve paylaşılan metindeki ifadeler, geleceğe yönelik umut dolu olunabileceğine dair işaretler barındırıyordu. Ancak kısa süre sonra basın toplantısında soruları yanıtlayan Powell'ın yatırımcıların Fed’in faiz artırımlarının yakında sona erebileceğine dair umutlarını boşa çıkarmasının ardından borsalar da tepetaklak oldu.

S&P 500 Endeksi, kazançlar ve kayıplar arasında yaşadığı kararsızlıktan sonra, günü yüzde 2,5'lik bir düşüşle kapattı. Yatırımcıların, Fed'in faiz oranlarını 0,75 puan daha artıracağını fiyatlamasıyla hisse senetleri güne düşüşle başlamıştı. Fed bu beklentiye uygun davrandı ancak dikkatler hızla Fed'in gelecekteki faiz oranı artışları hakkında ne düşündüğüne kaydı.

Fed'in faiz kararıyla birlikte yayınladığı ilk açıklama, daha önce gerçekleşen yüksek oranlı faiz artışlarını hesaba katarak ve bu oran artışlarının ekonomik etkisinin hissedilmesinin hala zaman alabileceğini belirterek daha temkinli bir yaklaşıma işaret ediyor gibi görünüyordu.

S&P 500, açıklamanın yayınlanmasından kısa bir süre sonra toparlandı ve pozitif bölgeye tırmandı. Ancak, Fed Başkanı Powell, merkez bankasının faiz oranlarını artırmayı sonlandırmadan önce ‘hala gitmesi gereken uzun bir yolu olduğunu’ yinelediği ve enflasyon inatla yüksek kalması nedeniyle faizin yüksek seyrettiğine dikkat çektiği yorumlarına başladığında, borsalardaki toparlanma da hızla çözüldü. Beklentilerdeki iyimserlik dakikalar içinde yerini faiz oranlarının daha da yüksek olabileceği korkusuna bıraktı.

Uzun bir yolculuk

Fed Başkanı, faiz artışlarını duraklatmak için ‘çok erken’ olduğunu söyledi. Yatırımcılar bu cümleye hızla yanıt verdi ve S&P 500 keskin bir şekilde düştü. Devlet tahvili alım satımı da benzer şekilde yükseldi. Fed politikasındaki değişikliklere duyarlı olan iki yıllık hazine getirisi ise 0,06 puan yükselerek yüzde 4,59'da kapandı.

Invesco Baş Stratejisti Rob Waldner, “Arabanın arkasındaki çocuksanız ve gideceğiniz yere henüz varıp varmadığınız soruyorsanız ve babanız size daha gidecek yolunuz olduğunu söylüyorsa, o zaman bir yolculuğa çıkıyorsunuz demektir” şeklinde konuştu.

Hisse senetlerindeki düşüş Asya piyasalarına da sıçradı. Bölgedeki çoğu piyasa düşüş yaşarken Hong Kong ve Avustralya'daki gösterge endeksler yüzde 2'den fazla düştü.

Odak noktası ‘enflasyonla sıkı mücadele’

Yatırımcılar, toplantı öncesinde faiz artırım hızında olası bir gevşemenin söz konusu olabileceğini ummuştu. S&P 500 Endeksi, kısmen beklenenden daha iyi gelen şirket kazançları ve aynı zamanda bazı yatırımcıların Fed'in mesajlarında bir zirve noktasına ulaşıldığını fiyatlamaya başlamasıyla Ekim ayında kabaca yüzde 8 yükselmişti.

Fed Başkanı Powell ise faiz artışlarını eninde sonunda yavaşlatma ihtiyacı konusunda geçmişte yaptığı açıklamalara benzer şeyler söylerken, gün sonunda yatırımcılar gelişmeleri Fed'in odak noktasının sıkı bir şekilde enflasyonla mücadeleye devam etmesi olduğu şeklinde yorumladı.

Belirsizlik ve volatilite artıyor

Bazı yatırımcılar ise toplantının ardından, Fed'i faiz oranlarını yükseltmeyi bırakmaya ikna etmek için ne olması gerektiği konusunu masaya yatırdı. Yatırımcıların ortak görüşü, Fed’in bundan sonra ne yapacağından emin olmadığı noktasında birleşiyor. Yatırımcılara göre, oranların ne kadar yükseleceği, ne kadar süre bu kadar yüksek kalacağı veya Fed'in yolunu değiştirmesi için ne olması gerektiği konuları hala belirsizliğini koruyor. Yatırımcılar, bu sorular yanıtlarını bulana kadar volatilitenin devam edeceğini düşünüyor.

Fed’in de zihni net değil

Morgan Stanley Küresel Baş Ekonomisti Seth Carpenter, Fed'in faiz oranlarını yükseltmeyi ne zaman durdurmayı planladığı konusunda daha fazla netlik bulmayı beklediğini itiraf etti. Carpenter, Fed Başkanı söz almadan önce yayınlanan ilk açıklamanın, merkez bankasının enflasyonun ‘zaman içinde’ düşeceği bir konuma gelmeye çalıştığını söylediğini kaydetti.

Carpenter’a göre bu sözler, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşana kadar mücadeleye devam etmesi gerekmediğini, belki de son aylarda olduğu gibi hızlanmayı durduracağını gösteriyordu. Ancak böyle olmadığını belirten Carpenter, “Faiz artırımlarını yavaşlatmak ve sonunda da durdurmak için gerekli koşullar konusunda Fed yetkililerinin de ne kadar net oldukları büyük soru işareti” şeklinde konuştu.

Fed sonrası petrolde düşüş

 

Fed, güvercin görünümlü şahindi

 

Fed sonrası piyasalar negatif

 

Fed sonrası bakır fiyatlarında gevşeme

 

Fed'in sıkılaşma görünümünü uzun ve yükseğe kaydı

 

ABD borsaları Fed sonrası sert düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran03 Kasım 2022 12:38

    2008 ler de Dünya ülkeleri bir fırsat yakalamıştı bu dolar köleliğinden kurtulmak için. Bu sefer Kr.pto jetonlar devreye sokuldu.  Bu dolarları değerlendirmek şiçin bir nevi baraj görevi yapıyor.   Ayrıca dolar ucuz diye bütün bankalar sendikasyon kredileri peşine düştü. Bir müddet sonra dolar  lordları baronları küresel piyasaları çok daha rahat sarsacak duruma geldiler.  

  • Baytar03 Kasım 2022 11:38

    Bırakın şu kılkuyruğun kuyruğunu... . Peşine takılmamız/güdümüne girmemiz isteniyor. . .Bas kağıdı($) dağıt, topla kağıdı(tahvil,bono) . . .Dön tam tersini yap. . .dünyayı allak bullak et. . .Bizim kılkuyruklar da aynısını istiyor.