E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPowell’ın açıklamasında öne çıkan 5 mesaj---

Powell’ın açıklamasında öne çıkan 5 mesaj

Powell’ın açıklamasında öne çıkan 5 mesaj
03 Kasım 2022 - 11:25 borsagundem.com

Piyasaların merakla beklediği FED toplantısından şahin mesajlar çıktı. FED Başkanı Powell nihai faiz oranının %5’in üzerine çıkabileceğinin sinyallerini verdi. Ekonomistler 5 kritik mesajın öne çıktığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) çarşamba günü faiz oranlarını 75 baz puan artırması ve %3,75 ila %4 aralığına taşıması hiç kimseyi şaşırtmadı. FED ayrıca ekonomik verilerdeki gecikmeleri ve para politikasının kümülatif etkisini göz önünde bulunduracağını söyledi.

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu açıklamalar madalyonun sadece bir yüzüydü. FED Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısında söyledikleri ise piyasalarda sert dalgalanmalara sebep oldu.

MarketWatch’un haberinde Socitiabank Economics’in Başkan Yardımcısı Derek Holt FED Başkanı’nın açıklamalarını, “Piyasalar açıklamaların geneli boyunca iki yöne doğru sert hareketler gösterdi. Başlangıçta tahvil faizleri ve dolar düştü ve hisse senetleri yükselişe geçti. Ardındansa basın toplantısı sonrası bu açıklamaların genel olarak şahin görüldüğü değerlendirmesi sonucu tam tersi yönlü hareket oluştu” ifadeleriyle yorumluyor.

Haberde Powell’ın açıklamalarından alınması gerek beş önemli mesaja yer veriliyor.

Nihai faiz oranı %5 veya üzerinde olacak

Holt, “Powell, medyan nihai faiz oranının % 5 veya daha yüksek bir seviyeye ulaşması muhtemel olduğuna rehberlik ediyor. Bu da bu seviyenin üzerine çıkmak isteyen birkaç FED yetkilisinin olabileceği anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

Powell'a Fed'in faiz artırımlarını durdurmadan önce ne kadar yükselebileceği soruldu. FED Başkanı zaman içinde %2 enflasyon hedefine ulaşmak için faiz oranın yeterince kısıtlayıcı olması gerektiğini söyledi. Powell, “Bu testle yüzleşmeden önce ele zemini ele almamız gerektiğini düşünüyoruz. Faiz oranlarının nihai seviyesi daha önce beklenenden daha yüksek olacak” ifadelerine yer verdi.

FED daha önce nihai faiz oranlarının %4,5 ila %4,75 aralığında olacağını öngörmüştü.

Faiz artırımlarının durucağını düşünmeyin 

Powell açıklamasında, “Faiz artışlarımızı duraklatmayı düşünmek veya konuşmak için çok erken olur” dedi. Holt söz konusu açıklamanın FED’in birkaç toplantıda daha faizleri artıracağı anlamına geldiğini söyledi.

Powell’ın sözlerini “Muhtemelen, faiz artışlarını bırakmaktan en azından birkaç toplantı daha uzaktalar” ifadeleriyle yorumlayan Holt FED’in nihai faiz hedefinin %5’in üzerine çıkmış olabileceğini sözlerine ekledi.

Resesyon riskleri artıyor

JPMorgan Ekonomisti Bennett Parrish, Powell'ın en şahin yorumlarının, enflasyonun düşmemesi nedeniyle "yumuşak iniş" penceresinin daraldığını söylediği sırada geldiğini açıkladı. Parrish, “Bu yorum bugünkü açıklamaların dengesini şahin yönüne çevirdi” ifadelerine yer verdi.

Deutsche Bank'ın ABD Baş Ekonomisti Matt Luzzetti, bu yanıtın "FED'in aklında bir resesyon olasılığının arttığını" gösterdiğini söyledi.

Tüketicinin harcamalarının zayıfladığı söylentileri için erken

Bazı ekonomistler, ortalama tüketicinin bu yüksek enflasyon ortamında zorlandığını düşünüyor. Zira para politikası hamlelerinin ardından ABD’de bireysel tasarruf oranları da düşüyor.

Ancak Powell basın toplantısında tüketicilerin durumu konusunda iyimser bir tavır takındı. FED Başkanı, “Tüketici harcamaları hâlâ pozitif görünüyor. Oldukça mütevazi bir büyüme seviyesi olsa da bir küçülme yok. Birçok perakendeci size tüketicilerin hâlâ alım yaptığını söyleyecektir” dedi.

Söz konusu yorumlar aynı zamanda tüketici harcamalarına ilişkin endişelerin faiz artış hızını yavaşlatabileceğini de gösterdi. Bloomberg Economics ve Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Ekonomist David Wilcox, harcamalardaki yavaşlamanın "yapı taşlarının" ekonomide halihazırda görüldüğünü söyledi.

ABD’de hisse senedi ve konut fiyatları düşüyor. Ülkede karşılıksız hükümet harcamaları pandemi öncesi seviyelere geri döndü. Ancak Wilcox bu ‘yapı taşı’ niteliğindeki faktörlerin tüketici harcamaları yavaşlatmasının zaman alacağını sözlerine ekledi.

FED sıkı para politikasından umutlu

Powell, Fed'in henüz "aşırı sıkı" para politikası uygulanmadığını söyledi. FED Başkanı mart ayından bu yana yapılan 400 baz puanlık faiz artışına işaret ederek “Mümkün olduğu kadar hızlı hareket ettiğimiz için mutluyum” dedi.

FED Başkanı ayrıca para politikasının aşırı sıkılaşmasının en kötü senaryo olmayacağını zira FED’in elindeki araçları politikaları desteklemek için kullanabileceğini sözlerine ekledi. Powell'ın aşırı sıkılaştırma ve nihai faiz oranına yönelik yorumları, Bank of America ekonomistlerine göre dolar için yükseliş eğiliminin artırdı.

Fed, belirsizlik kartını oynamaya devam ediyor

 

Altın fiyatlarında Fed etkisi

 

Dolar 18,60 liranın üzerinde işlem görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 🔨03 Kasım 2022 12:25

    Bankalarda biz hazırlık var gibi duruyor iş bankasının gm sini bahane edip verdiler ama sata geçmedi hem xbank hemde hisseler,bugün toplama çekiyorlar değişik yerlerden aksama veya yarına bir hareket gelebilir hele olumlu bir haber akışıda olursa tadından yenmez bu arada iş c nereye düşersen düş o yukarıda ki gapı illa ki alacaksın orada sana vericem tahtacı söz aç elini bekle.