E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED sonrası borsaların 4 kritik gündemi---

FED sonrası borsaların 4 kritik gündemi

FED sonrası borsaların 4 kritik gündemi
03 Kasım 2022 - 13:44 borsagundem.com

Haftalardır piyasaların bir numaralı gündem maddesi FED’in faiz toplantısı 75 bazlık faiz artışı ile sona erdi. Yatırımcılar FED Başkanı Powell’ın şahin açıklamalarının yanı sıra borsaları yakından ilgilendiren diğer gündem maddelerini de izliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) dördüncü kez üst üste 75 baz puan faiz artırmasının ardından piyasalar önemli bir gündem maddesinin sonuna ulaştı. FED Başkanı Jerome Powell’ın önümüzdeki aylara ilişkin beklenen daha şahin yöndeki açıklamaları hafta boyunca etkilerini sürdürecek gibi gözüküyor. Ancak FED kararları piyasaların tek gündem maddesi değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcıların dikkat etmesi gereken birçok konu canlılığını koruyor. Çalkantılı geçen üçüncü çeyrek bilanço sezonunun henüz sonuna gelinmedi. Önümüzdeki hafta ABD’de enflasyon ve işgücü piyasalarına ilişkin önemli verilerin paylaşılması bekleniyor. Bunun da ötesinde, ABD ara seçimleri, Demokratların ABD Kongresi’nde nüfuz kaybetmesine neden olabilir.

MarketWatch’un haberinde borsa uzmanları yatırımcıların dikkat etmesi gereken gündem maddelerine değindi. Uzmanlar gelişmelerin portföyleri nasıl etkileyebileceğine dair fikirlerini paylaştı:

Enflasyon ve istihdam verileri

Borsa stratejistleri, FED’in aralık toplantısında 50 baz puanlık yeni bir faiz artışı planlıyor olabileceğini söyledi. Ancak stratejistlere göre, ABD enflasyonu FED’in hedefine doğru bir eğilim göstermediği takdirde hisse senetleri yeniden sarsılabilir ve ABD Hazinesi tahvil getirilerinde yükselişlere neden olabilir.

ABD hisse senetleri başlangıçta FED’in politika faizi açıklamasında daha yavaş bir faiz artışı hızının kapıda olduğuna işaret etmesinin ardından ralli yapmıştı. Ancak endeksler, FED Başkanı Powell'ın basın toplantısında ardından günü keskin bir şekilde düşüşle tamamladı. Zira Powell faiz artışlarında bir duraklama için çok erken olduğu ve nihai faiz artışının eylül ayında öngörülenden daha yüksek olabileceğini söyledi.

Powell, manşet enflasyonun 40 yılın zirvesinden gerilediğini fakat çekirdek enflasyonun hâlâ rahatsız edici bir oranda hızlandığını ve istihdam piyasasındaki ücret artışı verilerinin karışık olmaya devam ettiğini söyledi.

Servet yönetimi şirketi Cresset Capital’ın Kurucu Ortağı ve Baş Yatırım Sorumlusu Jack Ablin, “FED’in nihai olarak ne yapacağı büyük oranda enflasyona bağlı olacak” dedi.

Ekim ayı tüketici fiyat endeksi 10 Kasım'da açıklanacak. FED’in yakından izlediği enflasyon göstergesi olan bireysel tüketim harcamaları endeksi ise 1 Aralık'ta açıklanacak.

Cuma günü yayınlanacak ABD ekim ayı istihdam raporundan da öğrenilecek çok şey var. Raporun içeriğinde bulunan ortalama saatlik kazançlar enflasyon hakkında yatırımcıların çok şey öğrenmesini sağlayabilir.

Albin, “Bana kalırsa maaş bordroları rakamları önemli ve tüm veriler enflasyon için ne anlama geldiği sorusuna bağlanıyor” ifadelerine yer verdi.

Özetle, FED’in enflasyon mücadelesini daha uzun tutmasını gerektirecek herhangi bir gösterge hisse senedi fiyatlarında yıl boyunca görülen düşüşleri kötüleştirebilir ve tahvil faizlerini yükseltebilir. Comerica Bank'ın Baş Ekonomisti Bill Adams, "Enflasyonun artan ivmesi, FED’in mevcut faiz artırım döngüsünü sona erdirmesi ve faiz oranlarını düşürmeye başlaması için daha yüksek bir çıta belirliyor” dedi.

ABD ara seçimleri

Demokratlar ABD Kongresi'nin her iki odasına da tutunmayı başarsalar bile, salı günkü ABD ara seçimleri sona erdiğinde yatırımcılar muhtemelen rahat bir nefes alacaklar.

eToro ABD Yatırım Analisti Callie Cox, “Sonuç ne olursa olsun hisse senetlerinin seçimden sonra toparlandığını sık sık görüyoruz” dedi.

Yönetim danışmanlığı firması Opimas’ın CEO’su Octavio Marenzi ise Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’ni veya Senato’yu ele geçirmesi halinde bazı yatırımcıların bu durumu yükseliş sebebi olarak görebileceğini belirtti: "Piyasalar, Cumhuriyetçilerin Kongre'nin en az biri odasını ele geçirmesine olumlu bakabilir."

Bilançolar önemini koruyor

Şirket yöneticilerinin tüm karamsar açıklamalarına ve bilanço rehberliklerindeki uyarılara rağmen eToro'dan Cox, şirketlerin bilanço büyümelerinin bu yıl şimdiye kadar sürpriz bir şekilde iyi geldiğini söyledi.

Ancak üçüncü çeyrek bilanço sezonu henüz bitmiş değil ve yatırımcılar Google’ın çatı şirketi Alphabet, Facebook’ın çatı şirketi Meta ve Amazon bilançolarında gördüğü kötü sürprizlerin benzerini yaşayabilir.

FactSet verilerine göre, yatırımcılar S&P 500 şirketleri arasından 150’sinin bilançosunu bekliyor. Bunun da ötesinde, borsa stratejistleri, bilanço rehberliğinde düşürülen beklentilerin hisse senedi fiyatları üzerinde ağırlık yaratma riski de olduğunu söyledi.

Morgan Stanley ABD Hisse Senedi Stratejisti ve Baş Yatırım Sorumlusu Michael Wilson, geçtiğimiz haftalarda, şirketlerin gelecek yılın başlarında dördüncü çeyrek bilançolarını bildirene kadar bilanço rehberliğinde kesintiye gitmeyebileceğini söyledi.

CFRA'nın Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall'a göre, şu anda S&P 500'ün 2022'de %5,6 ve 2023'te %3,9 tam yıllık bilanço artışı elde etmesi bekleniyor. Bu, yatırımcıların 2022’de %6,3 ve 2023’te %7'lik bir büyüme beklediği 30 Eylül'den bu yana bir miktar düştü.

Rusya’nın kış saldırısı ihtimali

Ukrayna ordusu son zamanlarda Rus kuvvetlerini uzak tutmayı başardı. Ancak Marenzi'ye göre, Rusya bir kış saldırısı başlatırsa bu durum değişebilir.

Rusya halihazırda binlerce askeri göreve çağırıyor ve ön saflara göndermeye hazırlanıyor.

Marenzi Rus ordusu hakkındaki açıklamasında, “Tarih boyunca kış onların dostu oldu” dedi ve kış aylarında Rusya’nın ivme kazanabileceği uyarısında bulundu.

Marenzi, Ukrayna'daki bir Rus ilerlemesinin hisse senetleri gibi riskli varlıklara zarar vereceğini ve dolar, tahvil ve altın gibi geleneksel güvenli limanlara yarayacağını sözlerine ekledi.

Powell’ın açıklamasında öne çıkan 5 mesaj

 

Fed, belirsizlik kartını oynamaya devam ediyor

 

Altın fiyatlarında Fed etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)