E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeksin yükselişinde payı olan sektörler---

Endeksin yükselişinde payı olan sektörler

Endeksin yükselişinde payı olan sektörler
02 Aralık 2021 - 08:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 22.556 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 196 kişi olduğu açıklandı.

Lütfi Elvan’dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Nureddin Nebati’nin getirildiği duyuruldu.

Sağlık Bakanı Koca: Virüsler, gribe yol açan Influenza’daki gibi, zamanla değişime uğrar. Bizim verdiğimiz mücadeleye ve değişen şartlara karşı virüs de hayatta kalma mücadelesi verir. Yeni varyantlardan endişe duyulabilir, fakat salgının sonunun zayıf varyantlarla geleceğini unutmayın.

TCMB’nin 2014’ten sonra gelen ilk döviz müdahalesinde işlem büyüklüğü spot ve vadeli piyasa toplamında yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtiliyor.

S&P, Türkiye’nin 2021 yılı için büyüme tahmininin %8,6'dan %9,8'e, 2022 yılı için büyüme tahmini %3,3'ten %3,7'ye yükseltti.

ABD'de ilk Omicron varyantı tespit edildi.

Fed, güçlü talebe rağmen, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve iş gücü arzında yetersizliğin ABD'de büyümeyi kısıtladığını bildirdi .

Fed Başkanı Powell: Enflasyonu engellemek için araçlarımızı kullanacağız .

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Başkan Biden'ın Mart ayında çıkardığı 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki teşvik paketinin talebin güçlenmesine katkı verdiğini, ancak cari yüksek enflasyonda küçük bir faktör olduğunu savundu .

ABD Eski Başkanı Trump, yeniden aday olup olmayacağına ilişkin, "Ülkeyi seviyorsanız başka seçeneğiniz yok." dedi

Cleveland Fed Başkanı Mester, faizin gelecek yıl, ihtiyaç duyulursa, birkaç kez yükseltilebileceğini söyledi.

İran Petrol Bakanı Cevad Oci, ABD yaptırımlarına rağmen geçen yıla göre petrol satışlarının önemli ölçüde arttığını söyledi .

Ne Olacak?

• TCMB yetkilileri bugün yerli ve yabancı yatırımcılarla toplantılar gerçekleştirecek.
Euro Bölgesi’nde ÜFE, ABD tarafında İşsizlik Başvuruları açıklanacak.
• Yurtiçi EÜFE verisi yarın açıklanacak.
• Moody’s’in Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması bekleniyor.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Fed Başkanı Powell yaptığı konuşmada yüksek enflasyon riskinin arttığını belirtti. ''Varlık alımlarının geçen ay açıklanan plandan daha önce bitirilmesini düşünmek uygun olur" diyerek, Powell, Aralık toplantısına dikkat çekti.
BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününe küresel piyasalara paralel alıcılı başlangıç yaptı. Dünya Sağlık Örgütü ve Biontech CEO’su Uğur Şahin’in ‘yeni aşıya gerek yok’ açıklamalarıyla endekslerde alımlar hızlandı. BİST100 endeksi günü ulaştırma sektörü payları önderliğinde pozitif tamamladı.
Kasım ayı İmalat PMI verisi açıklandı. Eşik değer olan 50,00’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği sonuçlara göre Ağustos’ta 54,10, Eylül’de 52,50, Ekim'de 51,20 olarak açıklanan İmalat PMI Kasım'da 52,00’ye yükseldi.

Dolar / TL tarafında ise Fed Başkanı Powell ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtladı. Powell, yüksek enflasyon riskinin arttığını belirterek, "Bu noktada, ekonomi çok güçlü ve enflasyonist baskılar yüksek, bu nedenle Kasım toplantısında açıkladığımız varlık alımlarının azaltılmasını belki birkaç ay önce tamamlamayı düşünmek uygun olur. Aralık ayındaki Toplantı'da bunu konuşacağız' dedi. Açıklama ardından dolar endeksi yukarı seyrederken dolar, küresel piyasalarda değer kazandı. Powell'ın sene başından bu yana enflasyonun geçici olduğunu söylemesi görüşünden vazgeçtiği görülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Pazartesi günü TRT ortak yayınında 'düşük faiz' vurgusuna devam etmesi ve doların akşam küresel piyasalarda değer kazanması ile Dolar / TL kuru tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 13,88'i test etti. Gözler 16 Aralık'taki PPK'ya çevrildi. Koronavirüs salgınında Omikron varyantına ilişkin endişeler, mevcut aşıların etkinliğine dair farklı açıklamalar ile gündemin üst sıralarında kalmaya devam ediyor. Moderna CEO'sunun 'yeni aşıya ihtiyaç var' söylemi sonrası Biontech CEO'su Uğur Şahin ' Aşının Omicron varyantının ağır hastalık yapmasına karşı koruma sağlaması büyük olasılık' de ken , tıp insanlarının karıt görüşü sonrası omicron varyantına dair endişeler arttı. Sabah saatlerinde Dolar Endeksi 96,0 seviyesinin altına inerken, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri hafif değer kazandı. Dolar / TL’nin 13,88’i test etmesi sonrasında TCMB tarafından kurlara müdahale edildiği açıklandı. TCMB'den yapılan açıklamada, "Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir" denildi. Dolar / TL müdahale sonrasında 12,42’ye kadar gerilese de günü 13,00’ün üstünde tamamladı.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Çarşamba günü 1.968 - 2.044 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.032 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 8.963 azalarak 654.531 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.983 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.065’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.100 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.975 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.040 ve 2.065 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.000 ve 1.975 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Altında fiyatlarında sıkışma

 

Asya borsalarında karışık seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ülker 02 Aralık 2021 17:42

    Ufuk yatırım ortaklığı Ülker'in yükselmeyen tek kağıdı

  • Derbeder02 Aralık 2021 14:42

    Allah ıslah etsin

  • Derbeder02 Aralık 2021 14:20

    İhlas ev aletleri gibisi yok 2 yıldır endeks yüksekse hise yerinde endeks düşse hise tepe takla aşağı yok böyle bi soygun resmen 2 liradan 098 durmuş

  • Düşünce 02 Aralık 2021 08:43

    Anladığım kadarıyla Omicron varyantı tehlikeli bir virüs değil. DSÖ ve aşı firmaları olumlu cevaplar açıklamışlar. 3 aydir ekonomi çarkları hizmet pmi verileri guzel geliyor. Bu da ticari anlamda toparlanmaya işaret ediyor. Pandemi öncesi hızlı düşüş yaşayan turizm ve havacılık sektörü nun hızlı şekilde toparlanabilecegine isaret ediyor sanırım. Dolar karşısında ucuzlayan borsamizda kendi değerini korumak için yükseliyor galiba