E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEndeksin haftalık kapanışı önemli---

Endeksin haftalık kapanışı önemli

Endeksin haftalık kapanışı önemli
21 Şubat 2020 - 09:26 borsagundem.com

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BIST-100 endeksinin güne hafif negatif bir başlangıç yapması bekleniyor.

"Güne yatay seyirle başlamasına rağmen gün içinde sert şekilde gerileyen BIST100 endeksi günü %3 kayıpla 115,642 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 14.8 milyar TL olarak gerçekleşti, endekse dahil sadece 4 hisse değer kazandı. USDT/TL kuru 6.10 seviyesini aşarken, CDS ise 291 seviyesine yükseldi.

Küresel hisse piyasaları virüs salgını kaynaklı endişelerin etkisiyle zayıfladı. ABD tahvilleri ve Ons altın riskten kaçış algısının artmasıyla yükseldi. Asya piyasalarında da zayıf seyir gözlenmesine karşın Japonya ve Çin'de endeksler hafif yükseldi.

Özellikle küresel Dolar talebi bu haftanın ana yatırım temasını oluşturdu. Son dönemde Asya piyasalarında toparlanma görülse de bir çok otorite kurumun virüs salgınının hafife alındığını açıklamasıyla majör hisse endekslerinde ka satışları takip ediliyor. İçeride ise gündem İdlib etrafında şekillenmeye devam ediyor. Rusya-Türkiye ilişkileri İdlib sebebiyle gerilirken halen bir çözüm bulunamadı. Kısa vadede jeopolitik gelişmelerin fiyatla üzerinde daha belirleyici olmasını bekliyoruz.

Bugün Avrupa ve ABD’de PMI verileri, içeride Fitch’in Türkiye not değerlendirmesi bekleniyor. PMI’lar özellikle virüs salgını etkilerinin görülebileceği ilk önemli veri olması sebebiyle yakından izlenmelidir. Ayrıca piyasalar İdlib ve virüs salgını konusunda gelişmeleri de takip edeceklerdir. Fitch değerlendirmesi ise BIST kapanış sonrası bekleniyor.

BIST-100 endeksinin güne hafif negatif bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 116,500 desteğinin kırılmasıyla bir süre daha zayıf bir seyir beklenebilir. Hafta kapanışı bu açıdan önemli olacak,
115,000-113,500 destek seviyeleri olarak takip edilebilir.

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı

Kanuna göre Sermayesinin çoğunluğu ayrı ayrı veya birlikte Hazineye, ÖİB’ye, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi’nin, Türkiye Varlık Fonunun veya merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine ait bankaların her biri, doğrudan veya dolaylı olarak kontrol ettikleri ortaklıklar ile birlikte ayrı bir risk grubu oluşturacak. Aynı şekilde, Kamu iktisadi teşebbüsleri ile hisselerinin çoğunluğu ÖİB’nin, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi’nin, Türkiye Varlık Fonunun elinde bulunan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının her biri sermaye, yönetim ve denetimlerine hakim oldukları bağlı ortaklık, iştirak ve müesseseler ile birlikte ayrı bir risk grubu oluşturacak. Türkiye Varlık Fonu Yönetimi veya Türkiye Varlık Fonuyla yapılan işlemler, bu kurumlarca çıkarılan ya da ödenmesi garanti edilen bono, tahvil ve benzeri borçlanma araçlarının kredi sınırlamalarına tabi olmayacak.

BDDK tarafından "sistemik önemli" olarak belirlenen bankalar, kanun ve kanuna istinaden çıkarılan düzenlemelerde yer alan koruyucu hükümlere uyumsuzluk nedeniyle veya sair suretle mali bünyelerinde bozulma yaratacak hallerden herhangi birinin görülmesi veya görülme ihtimalinin ortaya çıkması halinde alınacak tedbirlerin önceden belirlenmesi maksadıyla, önlem planı hazırlamak ve BDDK'ye göndermekle yükümlü olacak.

Bankalar tarafından finansal piyasalarda yapay arz, talep veya döviz kuru dahil fiyat oluşumunu sağlamak amaçlı işlem ve uygulamaların yapılması, internet ortamı dahil farklı araçlarla gerçeğe aykırı veya yanıltıcı bilgilerin yayılması, tasarruf sahiplerinin gerçeğe aykırı veya yanıltıcı şekilde yönlendirilmesi ya da bu araçları sağlamaya yönelik benzer işlem ve uygulamaların yapılması finansal piyasalarda manipülasyon ve yanıltıcı işlemler olarak kabul dilecek. Bu madde kapsamına giren işlem ve uygulamalar BDDK tarafından belirlenecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Bankaların kredi, mevduat, dış ticaret, transfer, nakit yönetimi ve kredi kartı gibi tüm faaliyetlerinden her ne ad altında olursa olsun aldıkları ücret, masraf ve komisyonların belirlenmesi hususundaki yetkiler, TCMB’ye verilecek. ? Telafisi mümkün olmayan zararların önlenebilmesi için izinsiz faaliyetlerin işlenmesinde kullanılan internet sitelerine erişimin içerik ve yer sağlayıcılarının yurt içinde olması halindeinternet sitesine erişim engellenecek.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun "ayrılma hakkı"na ilişkin maddesi değiştirilerek, önemli nitelikteki işlemlere ilişkin genel kurul toplantısına katılarak olumsuz oy veren ve bu muhalefeti tutanağa geçirten pay sahipleri, paylarını halka açık ortaklığa satarak ayrılma hakkına sahip olurken SPK, halka açık ortaklığın niteliğine göre, ayrılma hakkını, ayrılma hakkına konu önemli nitelikteki ilemin kamuya açıklandığı tarihte sahip olunan paylar için kullanılabilmesine ilişkin esasları belirleyecek. Halka açık ortaklık, bu payları pay sahibinin talebi üzerine, SPK tarafından belirlenecek esaslara göre adil bir bedel üzerinden satın almakla yükümlü olacak.

Sermaye Piyasası Kanunu'na yeni madde eklenerek, "Borçlanma Aracı Sahipleri Kurulu" oluşturulacak. Böylelikle yatırımcıların değişen koşullara göre, toplu şekilde hareket edebilmesi ile ihraççılarla yatırımcıların borçlanma araçlarının hüküm ve şartlarının değişmesi yönünde mutabakata varabilmesine imkan sağlanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)