E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEndekse ivme kazandıracak nokta 82 bin puan---

Endekse ivme kazandıracak nokta 82 bin puan

Endekse ivme kazandıracak nokta 82 bin puan
18 Temmuz 2014 - 08:53 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da dün beklentilerin sona ermesiyle meydana gelen düşüşün ardından endekste ivmelenme noktası belirlendi

Dün güne yataya yakın hafif primli bir açılış yapan BIST100 endeksinde TCMB’nin beklenti dahilindeki faiz kararı sonrası kar satışları izledik. Endeksin gün içi hareket bandı 82,492-81,284 olurken endeks günü %0,59 düşüşle 81,783 seviyesinden tamamladı.. Dün BIST kapanışı sonrası hem Ukrayna’da düşürülen Malezya uçağı hem de İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatması sonucu yükselen jeopolitik tansiyonun küresel piyasalardaki yansımalarını içerde de görmeyi ve endeksin haftanın son işlem gününe satıcılı bir seyirle başlamasını beklemekteyiz. 
 
Yurtiçinde haftanın en önemli gündemi olan TCMB PPK toplantısında karar dün açıklandı. TCMB haftalık repo faizini %8,75'ten %8,25'e ve faiz koridorunun alt bandını da %8,00’dan %7,50’ye indirirken koridorun üst bandına ise dokunmadı. Atılan adım beklentilerimiz dahilinde gerçekleşirken Merkez’in koridorun üst bandında bir indirim yapmamasını esnek-sıkı duruşu koruma ve ihtiyatlı kalma düşüncesine bağlıyoruz. PPK, bu indirime de gerekçe olarak küresel likidite şartlarının yarattığı elverişli ortama değiniyor. Bunun yanında da enflasyondaki düşüşü sınırlayan unsur olarak gıda fiyatları gösterilmekte. Dikkatimizi çeken bir diğer not da önceki PPK özetinde yer alan “Baz etkisinin katkısıyla bu aydan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği tahmin edilmektedir.” ibaresinin 
yer almaması.. 24 Temmuz Enflasyon Raporu öncesi bu hususu aklımızda tutuyor olacağız. 
 
Merkez’in enflasyon hedefinde yukarı yönlü risk yaratan gıda fiyatlarındaki baskıları görmesine rağmen indirimlere devam etmesi global konjonktürden kaynaklandığı için Türkiye’ye sermaye girişinin devam etmesi durumunda faiz indirimlerinin devamını görmeyi bekleyebiliriz. Ayrıca geçen toplantı sonrası Ekonomi Bakanı Zeybekçi tarafından dile 
getirilen Temmuz’da negatif TÜFE rakamı görüleceği öngörüsünün gerçekleşmesi de, küresel risk iştahının elverişli bir tablo sunduğu ortamı desteklerse, faiz indirimleri konusunda Merkez’i cesaretlendirebilir. Bu durumda da demek ki Temmuz ayı TÜFE rakamı ve özellikle de yakın dönemde global likidite şartlarına etki edebilecek gelişmeler yakın takibimizde olmaya devam edecek. 
 
Haftanın son işlem gününde gündemde ne var diye baktığımızda; Euro Bölgesi’nde Mayıs ayı cari işlemler dengesini, ABD’de Michigan Tüketici güvenini ve öncü göstergeler endeksi verilerini izliyor olacağız. Yurtiçinde ise majör bir veri olmaksızın haftayı kapatıyor olacağız. BIST’in dün Merkez’in kararı sonrası -50 baz puanlık indirim fiyatların içinde var öngörümüzle uyumlu olarak- 81,284 puan seviyesine dek kar realizasyonuna gitmesi sonrası bu seviyelerden toparlanarak yeniden 82,000 seviyesi üzerine çıkması piyasanın Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve BIST’te işlem gören şirketler için 2.çeyrek bilanço sezonu dönemine iyimser bir havada gitme isteği içinde olduğu sinyali veriyor. Ancak Merkez’in ölçülü indirim politikasında olduğu gibi bu istekte de küresel risk iştahının bu harekete ne ölçüde izin vereceği önemli olacak.. Geri çekilmelerde ilk destekler 81,500/80,500 ve 80,000 seviyelerinde. 81,900-82,000 bölgesinin ise yükselişe ivme kazandırabilecek direnç bölgesi olduğunu düşünüyoruz. Son olarak BIST’te bilanço sezonunun da 21 Temmuz’da Türk Telekom’un 2014 yılı 2.çeyrek finansalları ile başlayacağını hatırlatmak isteriz.

Turkish Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)