E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEn kısa gün yaşandı yıkıcı etkileri olabilir---

En kısa gün yaşandı yıkıcı etkileri olabilir

En kısa gün yaşandı yıkıcı etkileri olabilir
29 Temmuz 2022 - 07:15 borsagundem.com

Dünya 29 Haziran 2022'de kendi etrafındaki tam turunu kendi standardı 24 saatten 1,59 milisaniye (saniyenin binde birinden biraz uzun) daha kısa sürede tamamladı.

Dünya, 26 Temmuz'da 24 saatten 1,5 milisaniye daha kısa süreyle bu ay rekoru neredeyse bir kez daha kırıyordu.

Son zamanlarda Dünya'nın hızı artıyor. Gezegen 2020'de, 1960'lardan bu yana ölçülen en kısa ayı yaşamıştı. Tüm zamanların en kısa günü de 19 Temmuz'da 24 saatin 1,47 milisaniye altıyla o yıl ölçülmüştü.

Dünya ertesi sene, rekor kırmasa da genel olarak artan bir hızla dönmeye devam etti.

Fakat çok daha uzun periyotlara bakıldığında, Dünya'nın dönüşü yavaşlıyor. Her yüzyılda, Dünya'nın bir tam dönüşünü tamamlaması birkaç milisaniye daha uzun sürüyor.

Buna neyin yok açtığı kesin değil fakat bilim insanları yavaşlamanın gezegenin çekirdeğinin iç veya dış katmanlarındaki süreçlerden, okyanuslardan, gelgitlerden ve hatta iklimdeki değişikliklerden kaynaklanabileceğini tahmin ediyor.

Negatif artık saniyeye geçilirse

Dünya artan hızla dönmeye devam ederse, bu durum Dünya'nın Güneş'in yörüngesindeki hızını atomik saatlerden gelen ölçümle tutarlı kılmak için negatif artık saniye uygulamasına yol açabilir.

Ancak negatif artık saniye bilişim teknolojileri sistemleri için potansiyel sorunlar yaratabilir.

Meta yakın zamanda, artık saniyenin "esasen bilim insanlarına ve gökbilimcilere fayda sağladığını" fakat bunun "faydadan çok zarar veren riskli bir uygulama" olduğunu belirten bir blog yayımlamıştı.

Söz konusu riski, saatin 00:00:00'da sıfırlanmadan önce 23:59:59'dan 23:59:60'a geçmesi ve bu tür bir zaman sıçramasının programları çökertmesi veya veri depoları üzerindeki zaman etiketleri yüzünden veriyi bozması oluşturuyor.

Benzer şekilde, negatif artık saniye meydana geldiğindeyse, saat 23:59:58'den 00:00:00'a geçiyor. Meta bunun, "kronometrelere veya zamanlayıcılara dayanan yazılımlar üzerinde yıkıcı bir etkiye" sahip olabileceğini öngörüyor.

Dünyanın saatleri ve zamanı düzenlediği birincil zaman standardı olan Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC), 27 kez artık saniye güncellemesi geçirdi.

Uzayda ıslak havlu sıkan astronot

NASA yönünü değiştirdi! Farklı uzay limanından roket fırlattı

Gök cismi Jamess Webb uzay teleskopuna çarptı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.29 Temmuz 2022 14:18

    DÜNYAMIZDA GÜNÜN KISALMASI DEMEK DÜNYAMIZIN KENDİ EKSENİ ÇEVRESİNDE DÖNÜŞÜNÜN HIZLANMASI DEMEKTİR BUNA DA AYIN DÜNYAMIZA EN BERİ MESAFESİNİN KISALMASI NEDEN OLMUŞ OLDU İSE AYIN EN ÖTE ZAMANINDA DA EN UZUN GÜN YAŞANIRSA AYIN SALINIMI ARTMIŞ OLACAKTIR BİR VENÜS GÜNÜ BİR VENÜS YILINDAN UZUN SÜREDE GERÇEKLEŞTİĞİNDEN VENÜS YÜZEYİ AŞIRI SICAKTIR BU NEDENLE VENÜS TORAĞI EŔİR BUHARLARI ATMOSFERİNE YAYILIR BU BUHARLAR YÜZÜNDEN VENÜS YÜZEYİ BU GÜNE KADAR GÖRÜNTÜLEMEMİŞTİR BUNLARA NEDEN DE VENÜSÜN AY GİBİ UYDUSU OLMAYIŞINDANDIR AY'IMIZ DÜNYAMIZIN AHENK İÇİNDE DÖNMESİNİ SAĞLAMAKTADIR AY DÜNYAMIZDAN TAMAMEN UZAKLAŞIR İSE DÜNYAMIZIN HIZI YAVAŞLAYACAĞINDAN ZAMANLA YERYÜZÜNÜN SICAKLIĞI YAŞAMIMIZI SÜRDÜREMEYECEK DERECELERE YÜKSELİR