E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEmtia yatırımcının gözdesi oldu---

Emtia yatırımcının gözdesi oldu

Emtia yatırımcının gözdesi oldu
27 Nisan 2014 - 10:54 borsagundem.com

Analistler, hisse senedi piyasasında artan risklerin yatırımcı portföyünde değişiklik yarattığını ve emtiaların öne geçtiğini belirtiyorlar.

Geçen yıl başta altın olmak üzere emtiadan cebi yanan yatırımcılar, son dönemde yeniden rotayı bu tarafa çevirmeye başladı. Yatırımcıların değişen portföylerinde emtianın öne çıktığı görülüyor. Oldukça zor geçen birkaç yıllık dönem sonrasında yatırımcı bir kez daha emtiaya ısınmaya başladı.

BORSADA RİSK VAR

Piyasaların önde gelen yatırımcılarından Pierre Andurang, portföylerde hisse senetlerinde yaşanan risklerin artmasıyla birlikte portföylerde emtia ağırlığının gözlendiğine dikkat çekti. Geçen yıl pamuk, brent petrol ve paladyum dışındaki emtialar yatırımcısına ciddi oranda kaybettirdi. Geçen yıl yüzde 25’lik getiri sağlayan hedge fonu yöneten Andurang, yatırımcıların portföy çeşitlendirmesinde farklı alanları gözüne kestirmeye başladığını vurguladı. Yatırımcı emtia fonlarının yeniden gündeme geldiğini kaydetti.

UBS ENDEKSİ %9.4 ARTTI

Citigroup verilerine göre, emtia fonlarında yılın ilk 3 ayında 6 milyar dolarlık giriş yaşandı. Emtia fonlarında güçlü girişlerin UBS’in emtia endeksinde de etkisi gözleniyor. Endeks yıl genelinde yüzde 9.4 yükseliş kaydetti. Bu da yatırımcıların portföylerinde değişikliğe gitmelerine neden oldu. Portföylerdeki bu değişimi etkileyen önemli gerekçelerden biri de ham maddelerde uzun zamandır görülmeyen bir hareketlilik yaşanması.

KAHVE KATLANDI

2008 sonrası dönemde yaşanan sert düşüş sonrasında yeniden oturmaya başlayan arz talep dengeleriyle tekrar pozitif görüşlerin ortaya çıktığı gözleniyor. En çok hareketliliğin yaşandığı Arap kahvesinde Brezilya’daki gerilimlerle fiyatlar ikiye katlanırken, metaller yüzde 30 değer kazandı.

ALTIN YIL BAŞINDAN BERİ YÜZDE 8.4 KAZANDIRDI

Geçtiğimiz yıl içinde en çok değer kaybettiren emtialara bakıldığında, fiyatı yüzde 38,9 düşen mısır ilk sırada yer alırken, bunu altın ve gümüş gibi değerli metaller takip etti. Altının onsu yüzde 27,6 oranında, gümüşün onsu ise yüzde 33,8 oranında değer yitirdi. Geçen yılı şiddetli dalgalanmayla geçiren altın fiyatları bu yıl ibreyi yukarı çevirdi. 1 Ocak’ta 1.202 dolarla yeni yıla giren altının onsu, 1.303 dolara kadar yükseldi. Yılbaşından bu yana sarı metalde yüzde 8,4'lük yükseliş var. Akşam

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dorse27 Nisan 2014 14:09

    gelişmiş ülke borsaları tavan yaptı gidecek az yeri var gelişenlerde yükseldi biraz daha gider ondan sonra sıra emtia ya gelir