E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemElektrik krizi kapıda---

Elektrik krizi kapıda

Elektrik krizi kapıda
01 Nisan 2022 - 08:10 borsagundem.com

Elektrik piyasasına farklı şekillerde müdahaleyle durum ne kadar düzelecek kestirmek zor. Güntay Şimşek elektrik krizini yazdı.

Elektrik piyasasına farklı şekillerde müdahaleyle durum ne kadar düzelecek kestirmek zor. Düzenleyici kurumlar zorunlu olarak bazı tedbirler almak durumunda kaldı. Fakat Türkiye’nin bu alandaki sıkıntısı daha derinlerde. Günübirlik çözümlerle atlatılacak gibi değil.

Kısa dönemli de olsa serbest piyasa şartlarına aykırı olarak geliştirilen uygulamaların ne kadar etkili olacağını zaman gösterecek. Yatırımcıları ürkütmeyecek şekilde sürecin yönetilmesi önemli. Ancak her halükârda Türkiye’yi bu yaz ciddi elektrik sorunu bekliyor. Pahalılığı ve arz sorununu birlikte yaşayacağız.

Yerli kaynaklara dayalı baz güç santral kurulmasında vizyon eksikliğinin, elektrik yatırımlarının iyi planlanamamasının sıkıntısı ülkeyi bu noktaya getirdi. Yabancı şirketlerin tazyikiyle ve onların teknoloji ürünleriyle yine hesapsız yaptığımız yenilebilir enerji kaynaklarının da sebep olacağı sıkıntıları da yakında hissetmeye başlayacağımızdan emin olabilirsiniz. Yerlisi varken, yerli ürünler geliştirme imkân ve fırsatı söz konusuyken enerji bürokrasi birileri havadan para kazansın diye büyük bir iştahla ve sürekli olarak ithal ürünler destekledi. Elektrik piyasasının arz güvenliği unutuldu. Kesintisiz elektrik sağlayacak baz güç santralleri planlanamadı. İthal gaz ve kömürün elektrik piyasasında yüzde 50’yi geçen ağırlığı ise tüm dengeleri bozdu.

Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) açmış olduğu ucuz elektrik temini ihalesi de durumun parlak olmadığını gösterdi. Bu gelişme üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) yerli ve ithal kaynaklardan temin edilen elektrik için tavan fiyat uygulamasına geçti. Bu şekilde bir dengeleme sağlanması ümit ediliyor. Görevli Tedarik Şirketlerinin (GTŞ) 30 milyar TL’ye yakın birikmiş alacaklarının bu şekilde eritilmesi planlanıyor. Elektrikte Piyasa Takas Fiyatlarını (PTF) ithal kaynaklar baskıladığı için kamunun yükü arttı. Tüketiciye maliyetinin altında ucuz fiyata sağlanan elektrik ücretleri artık büyük sorun olmaya başladı.

GÜNTAY ŞİMŞEK'İN YAZISININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • You 01 Nisan 2022 23:12

    Şu gaz neremizden çıkacaksa bir çıksa ...

  • Vatandas01 Nisan 2022 14:55

    Alın elinden devlete kalsin

  • AHMET ÖZBİR01 Nisan 2022 10:49

    "KÖMÜRE ELVEDA" zamanı geldi, artık kömürden elektrik imal etmek ülkemize KÖTÜLÜK etmek demektir. Zaman RÜZGÂR ve GÜNEŞ'den ENERJİ imal etmek zamanıdır. Haydi aslanlar DAĞI-TAŞI RÜZGÂR-GÜNEŞ PANELLERİYLE DOLDURALIM, ÇOK UCUZA ELEKTRİĞE KAVUŞALIM.

  • Mucise Reis ;)01 Nisan 2022 09:36

    Genelde yayınlanmıyor :D  ama soft yazayım çok. Sayın ekonomi bakanımız, ona buna elektrıkde farkı destek yapacağım demesi, zenin iş insanının fakirin elektrık faturasını ödemesi gibi basit kalıyor. Saygı değer bakanlığımızın çok değerli yöneticileri, farkirin fukaranın faturalarını hayır işleri gibi ödemek yerine, .ok değerli yetkilerini, saygı değer devlet büyükleri ile toplantılarını ucuz enerji üretecek milli yatırımlar ile daha çok taçlandırmalı. Millileşen, programlı halde üretilen enerji, her kesimden insanın ulaşacağı kadar ucuzluk gösterebilir. Bakanımız 24 saatte 25 saat çalışacak efors gösterecektir. Sansürsüz yemeden yayınlanacak sanırım bu sefer :D Yahu eleştri bile yapamıyoruz olayla sansür sansür :D

  • bennn01 Nisan 2022 09:32

    NU kadar HES var bu kadar su var barajlarda ama %50 kömür ve gazdan üretmeninin mantığı ne GAP'da ki barajlar ne oldu, karadenizde yapılan hesler?

  • Mucise Reis ;)01 Nisan 2022 08:47

    Hadi enerji ithal anlıyorumda.Yahu Tarım ürünleri neden pahalı ? neden ucuz dmates, buğday, ekmek, makarna, yağ, buğday, fındık, mısır vb yok ? Demekki Türkiyeden petrol çıksa biz gene 20 tl den aşağı benzin alamayacağız. Sorun olmaması değil, plansız programsız işlerle bizlerin gerçekleri kabul edip iyileştirmemesi. Enerji kriz var, kaç tane alternatif enerji kaynağı kullanıyoruz? güneş, rüsgar, jeotermal, deniz dalgaları, vb. vb. ? Plansızlık daha kötü etkiliyor bizleri. Hiç bişe olmadı faiz arttırdıgında TL derğlenmesi ile daha çok ithal ürünü daha az yansıma ile vatandaş alabilir. örnek: tl/usd =7 olsa şuan benzın alımı %50 ucuz layacak. Çunku TL alım gücü 14 deil 7 olacak faiz izle. Böylece alım artadak, gıda öyle, yeme içme öyle vb. vb. TL korumalı kur Kasa boş oldugu için tercihj edildi. TL basarız dediler ama ithalatın yerıne yerli üretecek bir proje yapmadılar. Herşey kriz olur bu mantıkla

  • E.g.01 Nisan 2022 08:46

    DÜŞÜK GELİRLİLERİN OTURDUGU KONUTLARA BARAJLARDAN ELDE EDİLEN ELRKTRİĞİN MALIYETİ DE DÜŞÜK OLDUĞUNDAN %50 DÜŞÜK /İNDİRİMLİ FİYATTAN VERİLMELİDİR ÖRNEĞİN VILAYET MEMURLARININ MAAŞLARI BAKANLIK MEMURLARINA GÖRE DÜŞÜKTÜR ORTALAMA FARK HESAPLANIP VİLAYET MEMURLARINA MAAŞ FARKI KADAR İNDİRİM YAPILMALIDIR

  • Hehe01 Nisan 2022 08:22

    Kesin bu yaziyi yazan fetocu pkkli hdp pyd cahapeli kiskanc avrupali seviciymis lozanin cok gizli maddesine gore cok gizlidir paylasmayin Not; manda yogurtuna zama hayir