E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEkonomik toparlanma ABD borsalarını vuracak---

Ekonomik toparlanma ABD borsalarını vuracak

Ekonomik toparlanma ABD borsalarını vuracak
21 Ocak 2022 - 11:40 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası (FED) pandemi dönemindeki destekleyici politikalarını geri çekerken ekonomide yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni ekonomik döngü, ABD borsaları için olumlu sinyaller vermiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik döngüde yeni bir dönem başlarken yatırımcılar pandemiyle birlikte yaşamaya alışıyor. Aynı zamanda pandemi döneminde alınan acil durum para politikası önlemleri de geri çekilmeye başlanıyor. Tüm bu gelişmeler ise ABD borsalarında giderek daha yüksek volatiliteli ve düşük getirili bir dönemin yaklaştığının sinyallerini veriyor. Önümüzdeki aylarda daha da yükselme ihtimali bulunan enflasyon, 2022’nin ilerleyen dönemlerinde toparlanabilir.

Uzun vadeli enflasyon beklentileri ise, resesyon korkuları düşük seyrederken yüksek değil. Gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi ve yeni istihdam olanakları 2021’in pik seviyelerinden gerilerken, ekonominin erken ila orta döngüden olgunlaşması, borsalar için zorlu bir dönemi beraberinde getirebilir. Forbes’un haberine göre ekonominin 2023 yılında pandemi öncesi trendlerine geri dönmesi bekleniyor. Bu şekilde gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi beklentilere göre %2,5’e gerileyecek ve yeni istihdamlar ayda 175 bin aralığına yerleşecek.

Büyümenin de düşüşe geçmesi bekleniyor olsa da, reel gayrisafi yurtiçi hasılada beklenen %3,9’luk artış 2008 küresel finansal krizinden bu yana görülen oldukça iyi bir seviye. Ancak durgunluk, normalden çok daha hızlı kabulleniliyor. Bu ekonomik döngüde, hisse başı gelirlerin bir önceki pik noktasına yükselmesi için geçen süre, geride bıraktığımız resesyonlara kıyasla çok daha kısa oldu. Hisse başı gelir toparlanmasının süresi ve toplam ekonomik genişlemenin ilişkili olduğu görülüyor.

Bu nedenle mevcut genişleme, geçtiğimiz dört döngüde görülen 8,5 yıllık ortalamadan çok daha kısa sürebilir. Korona virüsün Omikron varyantı nedeniyle sert yükselen vaka sayılarına rağmen, çok daha sakin ve güçlü bir ekonomik döngü için potansiyel var. Yakın dönemde gerçekleşebilecek bir resesyon riski oldukça düşük. Atlanta FED şimdi 2022’nin dördüncü çeyreği için %6,8’lik reel gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesi bekliyor.

Bu oran ise 2021’in üçüncü çeyreğinde Delta varyantı nedeniyle sorun yaşandığı dönemden oldukça yüksek. Omikron varyantı ekonomiyi zorlayabilecek olsa da, kırılma noktasına getirmeyecek. Çok daha bulaşıcı olan ancak öldürücülüğü azalan varyant, pandeminin endemiye geçişinde önem taşıyabilir.

Buna rağmen bu geçişin bedelleri olacak. Ancak yine de riskli varlıklar için olumlu sonuçları beraberinde getirebilir. Finansal piyasalar için geçtiğimiz 18 ayda kilit makro tartışmalar enflasyona odaklandı. Tüketici tercihleri normalleşirken ve tedarik zincirleri üzerindeki baskı kalkarken, enflasyonda da gerileme bekleniyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) geçtiğimiz yıl %4,9 bandında seyretti. Bu oran ise 2010 ila 2019 yılları arasındaki %1,8’lik seviyelerden %3,1 daha yüksek gerçekleşti. Enflasyondaki yükseliş ise büyük oranda ikinci el araçlar ve diğer ürünlerden kaynaklandı. Zira pandemi döneminde tüketiciler hizmetlerden ziyade ürünleri tercih etti.

Toplam CPI sepetinin yalnızca %14’ünü oluşturan dört ürün kategorisi, yükselişin yaklaşık üçte ikisinden sorumlu oldu: Yeni araçlar, ikinci el araçlar, giyim, mobilya. 2000 yılından bu yana CPI’ın %100’ünden fazlasını hizmetler oluşturuyordu. Kısmen küreselleşme nedeniyle ürün fiyatları düşük seyrediyordu. Hizmet sektöründe enflasyon son dönemde yükseliş göstermiş olsa da, uzun vadeli trendle tutarlı görünmeye devam ediyor. Kalıcı bir enflasyon görüldüğü takdirde ürün fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor.

Pandemi döneminde sınırların kapanmasıyla küreselleşme kavramı darbe almış olsa da, trend tersine dönmüş değil. Pandeminin endemiye dönüşmesiyle birlikte de, enflasyonda yavaşlama bekleniyor. FED parasal genişleme programları kapsamındaki varlık alımlarının hızını düşürdü ve önümüzdeki aylarda faiz oranlarında artışın sinyallerini verdi. Enflasyon FED’in hedefi üzerinde seyrederken, FED’in politikalarının destekleyici olacağı düşünülüyor.

Bu durum aynı zamanda esneklik de sağlıyor. Enflasyon bahar aylarında gerilemeye başladığı takdirde FED yeniden tam istihdam hedefine odaklanabilir ve faiz oranlarındaki yükseliş, beklenenden daha düşük bir sertlikte gerçekleşebilir.

Piyasalar şimdiden parasal sıkılaşmayı fiyatladı. Vadeli piyasaları 2022’de üç faiz artışı bekliyor. Geçmişte yaşananlar ise ilk faiz artırımının hisse piyasalarında kısa vadeli volatiliteye neden olma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu nedenle yatırımcıların ABD borsalarında yatay seyir, düşük getiri ve volatiliteye hazır olması gerekiyor.

Altın güne yükselişle başladı

 

6 şirketten geri alım

 

Borsa İstanbul'da endişe artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)