E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıEkonomik gelişmeler piyasaları baskılıyor---

Ekonomik gelişmeler piyasaları baskılıyor

Ekonomik gelişmeler piyasaları baskılıyor
12 Ocak 2021 - 08:31 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 10.220 artarak 2.336.476’ya yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 1.003 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 174 kişi artarak 22.981’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.208.451.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vaka sayısının belirli bir rakamın altına düşmesi ile birlikte kısıtlamaları kademeli olarak azaltacağız, ancak her birey kendi tedbirlerini uygulamaya devam etmesi gerekiyor
• Erdoğan: Altın üretimimiz geçtiğimiz yıl 42 ton ile en yüksek miktara ulaştı, 2,4 milyar dolarlık katkıda bulundu, önümüzdeki 5 yıl içinde en fazla katma değere sahip altın üretimini 100 tona yükseltmek .
• Demokratlar, Trump'a karşı azil maddesini içeren tasarıyı Meclise resmen sundu.
• Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nin Trump'ı Anayasa'nın 25'inci maddesini devreye sokarak görevden uzaklaştırması için Başkan Yardımcısı Pence'e çağrıda bulunduğu karar tasarısını reddetti .
• Donald Trump, ülkenin yeni başkanı seçilen Joe Biden'ın 20 Ocak'taki göreve başlama töreni için gerekli hazırlıkların yapılması adına federal fonların kullanılmasına yönelik "acil durum" ilan etti.
• Rekabet Kurumu, buğday unu pazarında faaliyet gösteren 34 teşebbüse idari para cezası verilmesini kararlaştırdı .
• Jannet Yellen’ın, Hazine Bakanlığında Özel Kalem Müdürlüğü görevine Didem Nişancı'yı getirmesi bekleniyor.
• Fitch, "Biden yönetiminin politika önceliği hükümetin salgına müdahalesini desteklemek olacaktır" açıklamasını yaptı.
• ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Küba'yı yeniden "teröre destek veren ülkeler" listesine eklediklerini açıkladı
• Fed 2020'deki karının 88,5 milyar dolarını Hazine’ye aktaracağını açıkladı.

Ne Olacak?

• Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kovid - 19 aşısı Perşembe veya Cuma günü uygulanmaya başlanacak.
• Türkiye ile Yunanistan Arasında İstikşafi Görüşmeler'in 61. turu 25 Ocak’ta İstanbul'da yapılacak .
• ABD Kongresi’ne yönelik saldırının ardından Temsilciler Meclisi Salı günü Trump’ın görevden alınması talebiyle 25’inci maddenin işletilmesini oylayacak. Çarşamba günü de Trump’ın azledilmesinin görüşülmesi bekleniyor.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalar, ABD’de Demokratların Georgia seçimini kazanması sonrası Kongre kontrolünü ele almasıyla birlikte seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ve mali destek paketi için güçlü bir zemin oluşmasıyla risk iştahında pozitif bir hava hakimdi. Bu haftanın ABD tarafında en önemli konusu ise Demokratların Senato baskını olayının ardından bu hafta Trump'a yönelik yapacağı hamleler olarak gözüküyor.

Kısacası küresel risk iştahını aşı gelişmelerindeki iyimserlik ve mali teşvik umutları desteklerken, korona virüs vaka sayılarındaki rekor artışlar ve salgın kaynaklı endişeler ile ekonomilerin toparlanmalarında görülen güç kaybı da aşağı yönlü risk faktörleri olarak izleniyor.

BİST100 endeksi haftanın ilk işlem gününe küresel piyasalara paralel olarak hafif satıcılı bir seyirle 1.538 seviyesinden başlangıç yaptı. Açılışın ardından Ekim ayı İşsizlik Oranı açıklandı. İşsiz sayısı 2020 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 391.000 kişi azalarak 4,0 milyon kişi oldu. İşsizlik oranı 0,7 puanlık azalış ile %12,7 seviyesinde gerçekleşti. Açılışın ardından BİST100 endeksinde küresel piyasalara zıt olarak alımlar hızlandı. Endeks günün ilk yarısında %0,84 değer kazanarak 1.553,51 seviyesine çıkarken, gördüğü en yüksek seviyeyi de 1.554,88 puana taşıdı. Gün içinde endekse kar realizasyonları gelse de gün sonuna doğru gelen sert satışlarla endeks günü % 0,29 oranında azalışla 1.536 seviyesinden tamamladı. Spor sektörü payları % 3,58 oranında değer kazanırken, banka sektörü payları % 2,16 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edeceğimiz direnç seviyeleri 1.555 - 1.573 - 1.590 olacakken, destek seviyeleri ise 1.519 - 1.503 - 1.484 olacak.

Dolar / TL tarafında ise geçen hafta Ağustos 2020 sonundan beri en düşük seviyelerine geriledikten sonra dolardaki küresel değer kazancı ardından güne sert yükselişle başladı. Dolarda son dönemde görülen sert değer kayıplarının sınırlı da olsa değer kazancına dönmesi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının ana belirleyicisi konumunda. TL'deki değer kaybı ise benzer para birimlerine göre daha belirgin. Geçtiğimiz gün 7,52 seviyelerine kadar yükselen dolar / TL kuru, 7,44 seviyesinde dengelendi. Güne ise 7,48 seviyesinden başlıyor.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, Pazartesi günü 1.680 - 1.725 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.697 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 9.471 adet artarak 494.009 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.691 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.800’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.950 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.670 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.710 ve 1.719 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.687 ve 1.678 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Trump'ın görevden alınması oylanacak

 

Dün yükselen dolar güne nasıl başladı?

 

Asya borsaları yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)