E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEkimde 186 milyon dolar cari fazla---

Ekimde 186 milyon dolar cari fazla

Ekimde 186 milyon dolar cari fazla
11 Aralık 2023 - 10:09 borsagundem.com

Türkiye'nin cari işlemler hesabında ekimde 186 milyon dolar, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında da 5 milyar 67 milyon dolarlık fazla oluştu.

Merkez Bankası verilerine göre; ekim ayında cari işlemler hesabı 186 milyon dolar fazla verdi. Yıllık cari açık ekimde 50,7 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5 milyar 67 milyon dolar fazla verdi. 

Kaynağı belirsiz para giriş/çıkışı olarak değerlendirilen net hata noksan kaleminde 2,7 milyar dolar çıkış yaşandı. Net hata noksanda eylülde de 2,4 milyar dolar çıkış görülmüştü.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4 milyar 866 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ekimde hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6 milar 35 milyon dolar oldu. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4 milyar 748 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Birincil gelir dengesi kalemi 1 milyar 1 milyon dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi ise 18 milyon dolar net giriş kaydetti.

Portföy yatırımlarında 689 milyon dolar net çıkış

Ekim ayında doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 638 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Portföy yatırımları 689 milyon dolar tutarında net çıkış yaşandı. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 423 milyon Dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 16 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 348 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 267 milyon dolar net azalış gösterdi.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 1 milyar 89 milyon dolar ve Türk lirası cinsinden 198 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1 milyar 287 milyon Dolar net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, diğer sektörler 301 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirmişken, bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 509 milyon dolar ve 50 milyon Dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Ekimde resmi rezervlerde 247 milyon dolar net artış yaşandı.

 

İşsizlik oranı ekim ayında geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )11 Aralık 2023 17:49

    Bu fazlalığı Seçil hanıma verelim.... Kkaldıraç ile 3 katına çıkartıp kayıt dışı net hata noksan sistemınde  186 x 3 kat karlı olur.. paramız olur  =  549 milyon dolar  :D... kasamız fazla verir... böylece kısa sürede cari açığımız uzman kadrolarca kapanır :D  .... bu ekonomiyi Seçil düzeltir başkası iyi düzeltemedi : )))  ahahah

  • Mucise Reis ;)11 Aralık 2023 11:48

    Kendi tükettiklerimizi yerlileştirip, hammaddeleri devletçilik ilkesi ile kendimiz üretsek zaten cari fazla veririz... :D yetkililer ülke kapasitelerini kullanamıyor... ör: maç oynanıyor hakem penaldı diyor, VAR bozuyor... hakem kırmızı kart veriyor VAR bozuyor... hamen sarı kart veriyor VAR bozuyor... hakem  penaltı deildiyor, VAR bozuyor... bizlerin böyle hakemlerle iş yapması imkansız. hakemler emekli olsun, olayları organize edecek yetkililer görevlere atansın. çözm bu

  • YUSUF KALEKAPISI11 Aralık 2023 11:38

    AMMA DA ÇOK CARİ FAZLA VERMİSİZ.BOZDUR BOZDUR HARCA.