E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiECB faizi 25 baz puan artırdı---

ECB faizi 25 baz puan artırdı

ECB faizi 25 baz puan artırdı
15 Haziran 2023 - 15:15 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırarak 22 yılın en yüksek seviyesine taşıdı, artırımların devam edeceği sinyalini verdi

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi bugünkü toplantısında faizi bir kez daha artırdı. Son 8 toplantıdır faiz artırımına giden ECB, bugünkü 25 baz puanlık artırım ile birlikte mevduat faizi son 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,50'ye çıktı.

Yönetim Konseyi toplantısının ardından yapılan açıklamada, faizde tepe noktasının ufukta görünmeye başladığını belirtirken, tartışmaların faizlerin ne kadar süre yüksek tutulacağına kaymaya başladığını da vurguladı.

ECB açıklamasında, "Yönetim Konseyi'nin gelecekteki kararları, faiz oranlarının yüzde 2 enflasyon hedefine zamanında dönülmesini başarmak için yeterince sınırlayıcı seviyelere getirilmesini sağlayacak" denildi.

Faiz kararının ardından yapıman açıklamada, ECB uzmanlarının enerji ve gıda hariç enflasyon için bu yıl ve gelecek yıla ilişkin projeksiyonlarının, geçmişteki yukarı yönlü sürprizlere ve güçlü iş gücü piyasasının dezenflasyon hızına etkilerine işaret ederek, yukarı yönlü revize ettiklerini de vurguladı.

ECB'nin faiz artırımlarının devam edeceği sinyali vermesi sonrası EURUSD 1,08658 ile 17 Mayıs'tan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.

ECB uzmanların 2023, 2024 ve 2025 için enflasyon tahminleri yüzde 5,4, 3,0 ve yüzde 2,2 olarak ortaya koydular. Çekirdek enflasyon beklentileri yüzde 5,1, 3,0 ve 2,3 oldu.

Simkus: ECB'nin haziran ve temmuzda faiz artırmasını bekliyorum

 

ECB Başkanı Lagarde'dan 'enflasyonla mücadelede kararlılık' mesajı

 

Enflasyonu dizginlemek ECB'yi aşıyor

 

ECB'den faiz artırım mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER16 Haziran 2023 07:41

    bunlar enteresan .abd düşürmeye gidecek bunlar çıkarmaya başladı ahuhauhuhaha yasasınnnn bizde dedüşürüyoz .en büyük efason mücadelesi bizde bunlar ters iş yapıyo faizler düşürülmeli 

  • Ali15 Haziran 2023 15:33

    Ben bıktım bu küresel, yerel banka maniplasyoncularından. Umarım bir gün bu shortculara da haddini bildirecek biri çıkar. Yıllardır Xbank oyunları bezdirdi bıktırdı artık.