E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünyanın en akıllı 10 borsa uzmanından kusursuz portföyün sırları---

Dünyanın en akıllı 10 borsa uzmanından kusursuz portföyün sırları

Dünyanın en akıllı 10 borsa uzmanından kusursuz portföyün sırları
06 Ağustos 2021 - 12:22 borsagundem.com

Risk dönemlerinde ayakta kalan ve yüksek kâr getiren mükemmel bir portföy tüm yatırımcıların hayalidir. MarketWatch’un haberinde 6 Nobel ödüllü iktisatçı ve 4 dünyaca ünlü borsa uzmanına kusursuz yatırımın sırlarını anlatıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımları için mükemmel bir portföy yaratmak mümkün mü? MarketWatch’un haberinde yatırım dünyasının en önde gelen 10 ismine kusursuz bir portföyün sırrı soruluyor. Altısı Nobel Ödüllü iktisatçı ve dördü ise dünyaca ünlü yatırım uzmanı olan isimlerin cevapları ise yatırım portföylerinde tek bir doğrunun olmadığını gösteriyor.

Haberde yorumlarına başvurulan altı Nobel ödüllü ekonomist modern portföy teorisinin kurucusu Harry Markowitz, bu teoriyi takip eden sermaye varlıkları fiyatlandırma modelinin ve finansal piyasalarda risk ve getiri hakkında düşünme şeklimizi değiştiren beta risk ölçütünün yaratıcısı William Sharpe, verimli piyasa hipotezinin kurucusu Eugene Fama, Black-Scholes/Merton opsiyon fiyatlandırma modelinin yaratıcıları Myton Scholes ve Robert Merton ve son olarak piyasa verimliliği kavramına meydan okuyan çalışmalarıyla bilinen davranışsal ekonomist Robert Shiller bulunuyor.

Nobel ödüllü iktisatçıların dışarısında kalan diğer dört isim arasında ise portföy yöneticileri, yatırımcılar ve yatırım alanındaki kitapları milyonlarca satan yazarlar bulunuyor. Haberde fikirlerine başvurulan bu isimlerse yatırım şirketi Vanguard Group’un kurucusu Jack Bogle, ‘tahvil gurusu’ olarak bilinen Marty Leibowitz, ‘Wall Street’in en bilgesi’ olarak bilinen Greenwich Associates’in Kurucusu Charles Ellis ve ‘Wharton büyücüsü’ Jeremy Seigel.

Yatırım dünyasının bu önde gelen isimlerinin önerileri farklı altyapıları ve hedefleri olması sebebiyle bir fikir birliği oluşturmuyor. Finansın dev isimlerinin birbirlerine uymayan farklı bakış açıları göstermesi portföy yönetimi konusunun ne kadar karmaşık olduğunu açıkça gösteriyor.

Yatırım uzmanlarının farklı fikirleri arasından seçilen doğru kombinasyonlar mükemmel bir portföyün inşa edilmesi için yapı taşı niteliğini taşıyor. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre doğru portföyün oluşturulması için finans uzmanlarının dikkat çektiği hususlarsa şöyle:

Markowits bir yatırımcının her şeyden önce portföylerde çeşitlendirmeye önem vermesi gerektiğini belirtiyor. Nobel ödüllü ekonomiste göre sadece menkul kıymetler portföylerine ve özellikle de belirli bir risk seviyesi için beklenen getirinin en yüksek seviyesinde olduğu alanlara odaklanılması gerekiyor. Aynı hassasiyet tahvil, gayrimenkul ve emtia gibi varlık sınıflarında da geçerli. Markowitz’e göre yatırımcılar için birbirleriyle düşük korelasyonlara sahip menkul kıymetler ve varlık sınıfları bulmak yüksek verim için kilit öneme sahip. Zira bu sayede portföy işlemelerindeki hareketlerin diğer varlıklara da yansıması gerekmiyor.

Sharpe’ye göreyse mükemmel bir portföy ünlü yatırım modeli olan sermaye varlıkları fiyatlandırma modelini (CAPM) takip ediyor ve Nobel ödüllü iktisatçı piyasaya bir bütün olarak yatırım yapılamasını öneriyor. Sharpe yatırımcıların bütünsel düşünmesi gerektiğini ve ABD toplam hisse senetleri fonu, ABD dışı toplam hisse senetleri fonu, ABD toplam tahvil piyasası fonu ve ABD dışı toplam tahvil piyasası fonuna yatırım yapılmasını tavsiye eder.

Nobel ödüllü bir diğer ekonomist olan Eugene Fama ve beraberindeki ekonomist Ken French, Sharpe’ın CAPM modeli ile başlayan ve modeli iki diğer faktörle güçlendiren başka bir model oluşturdu. Fama ve French’in modelindeki ilk faktör değerinin altındaki hisselerle büyüme odaklı hisseler arasındaki getiri farklarını yakalıyor. Modelde ayırt edici olan diğer faktör de düşük ve yüksek piyasa değerine sahip olan şirketlerin hisse senetleri arasındaki farkı izliyor. Fama, çeşitlendirilmiş bir portföyde zaman içerisinde daha iyi performans göstermesi beklenen değerinin altındaki hisselere ve düşük sermayeli şirket hisselerine doğru yönelmeyi tavsiye ediyor.

İlk endeks yatırım fonunun kurucusu olan Bogle’ın portföyü ise tamamen hisse senedi ve tahvil endeksi fonlarıyla alakalı. Nobel ödüllü ekonomist endeks fonları yoluyla yatırım maliyetlerini düşürmeyi ve portföy değerini düşürebilecek aksiyonlardan korunmayı tavsiye ediyor. Bogle’ın portföy yönetimine ilişkin stratejisi, ‘Hiçbir şey yapmadan beklemek’ yönünde.

Scholes’a göreyse mükemmel bir portföyün sırrı risk yönetiminde. Nobel ödüllü ekonomiste göre yatırım başarısının en çok bağlı olduğu konu ise piyasalarda oluşabilecek 2007-2009 Küresel Finans Krizi veya Kovid-19 gibi nadir gelen ciddi borsa krizleri sırasında “takip risklerinden” kaçınmakta ve pozitif “takip getirileri” ortamından pay sağlamakta yatıyor.

Bun noktada yatırımcıların korku endeksi olarak da bilinen VIX Volatilite Endeksi gibi türev piyasaları göstergelerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse VIX tarihsel ortalamalarının aşağısına indiğinde bu piyasa ortamı yatırımcılar için riskli hisselere daha fazla yatırım yapmak konusunda güvence sağlayabilir.

Merton’a göreyse kusursuz bir portföy risksiz bir portföy olmalı. Nobel ödüllü ekonomist bu noktada enflasyon korumalı devlet tahvilleri (TIPS) gibi yatırımları tavsiye ediyor. Robert Merton emeklilik hedefine ulaşmak için tasarrufların emeklilik döneminde alınması gerektiğini belirtiyor. Ekonomiste göre öngörülen ihtiyaçları karşılamak ömür boyu getiri sağlayacak bir yatırımın satın alınması gerektiğini belirtiyor.

Leibowitz'in kusursuz portföyü ise kişisel olarak taşıyabileceğiniz risk miktarıyla ilgilidir. ‘Tahvil gurusu’nun görüşüne göre yatırımcıların risk duyarlılığının belirlenmesinde keskin karar alma yetileri, kişinin kendi tecrübeleri, vergi ödemeleri gibi finansal koşulları belirleyen tüm etmenlerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Leibowitz portföylerde hisse senetlerine ek olarak gene volatilitenin düşürülmesi için tahvil yatırımlarının da dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Nobel Ödüllü Ekonomist Robert Shiller’a göre mükemmel bir portföy sadece yerel değil uluslararası varlıkları da göz önünde bulunduracak şekilde geniş bir çeşitlendirmeye sahip olmalı. Shiller CAPE oranları (ekonomik döngüye göre ayarlanmış fiyat-kazanç oranları) nispeten düşük olduğu gerekçesiyle küresel hisse senetlerine daha fazla ağırlık verilmesini tavsiye ediyor.

Pasif yatırımın önde gelen savunucularından biri olan Ellis için kusursuz bir portföy şüphesiz bir şekilde endeks fonlarını içermeli. Ellis bu fonların önümüzdeki 20 yıl boyunca fonlar arasında ilk %20'ye gireceğini düşünüyor. Ünlü yatırım uzmanı MSCI’ın EAFE(Avrupa, Asya, Asya ve Uzak Doğu) fonu gibi düşük maliyetli uluslararası endeks fonlarına ve tahvil endeksi fonlarına yatırım yapılmasını tavsiye ediyor. Ellis yatırımcıları vergilere dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Ünlü borsa yazarı Siegel’sa yatırımcıların çok fazla sürprize açık olmayan ve finansal tarihe uygun makul beklentilere sahip bir portföyün kusursuz olacağını düşünüyor. Zira yatırımcıların ufku ne kadar geniş olursa kusursuz bir portföyün sağlayacağı getiri de o kadar yüksek oluyor. Borsa yazarı gelişmekte olan ülkelerin hisse senetlerini ve sabit gelir yatırımları içinse TIPS yatırımlarını düşünmeyi öneriyor.

Jim Cramer: Delta vakaları toparlanmayı durduramayacak

 

Biden'ın altyapı paketi emtia talebini yükseltebilir

 

Fitch uyardı: Dolarizasyon artabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Necmi08 Ağustos 2021 23:49

    Yükseldikten sonra hala yükseliyorsa, birileri senin paranı istiyordur

  • Cem Çelikkol 08 Ağustos 2021 23:10

    Çok okuyacaksın... Borsaların sürekli yükseldiği bir dönemde asla borsaya girmeyeceksin.

  • RAMO CANCAN07 Ağustos 2021 15:46

    bizlerde senin dediğin gibi yaptık aktifiine baktık pasifine baktık, karına baktı girdik sağlam hisselere 10 sen önceki fiyatlarda nerede ise .ama kumar hisse senetleri 64 kata kadar yükseldi kardeşim.sen ne diyorsun.

  • Mustafa07 Ağustos 2021 15:17

    2007 ve 2009 ile covid demis o kısım doğru.2008 yılı kasım ayında 38 bin TL lik yatırımı al ver sat al ver derken 2 katla 2 ye katlanini %50 al tekrar 3 katlat 3-4 parçaya böldük 500 bin lira yapmıştık.Covid te bu kadar tahmin etmemiştim gereksiz yükseldi birde tam diplemedennyukseldi.

  • Ahmet öztürk 07 Ağustos 2021 11:49

    Türkiyede en akıllıca yatırım borsa dışında yapılan yatırımdır. Faize yatırım,dolara yatırım,altına yatırım,fonlara yatırım...İnsanları borsadan soğuttular. İşin acı tarafı devletin kurumlarıda buna seyirci kalıyor. Hatta küçük yatırımcının soyulmasına olanak sağlıyor. Unutulmamalıdır ki faiz,dolar,altın...gibi yatırımların ülkemizin kalkınmasına,büyümesine,istihdama...hiç bir katkısı yoktur. Küçük yatırımcıyı borsada yok eden iktidarlar kendi ayaklarına sıkıyorlar. Umarım artık uyanırlar.

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ07 Ağustos 2021 15:49

    siyasetcilerin umrundamı hepsine bir bak bakalım hepside 50 senedir siyaset ile uğraşıyorlar.milleti bir birine kırdıttırıp kendileri ve çevreleri köşelikler çoğunun.bir insan hiç 50 sene veya ölene kadar siyasetin içinde hiç olurmu.demek ki büyük rantlar ve avantajlar var ki yapıyorlar bu işi.sonra bu hükümet gitse daha iyisimi gelecek bu seferde aynı  şeyler farklı kimselerin eline geçecekler .yaniiiiiiiiiiiii.kayıp eden hep fakir halk olur kazananda zengin zengin olur.

  • Bir yorum07 Ağustos 2021 15:37

    Bu işler maalesef böyle!  Bana bir ülke söyle ki  orada  tam anlamı ile adalet sistemi  kusursuz çalışsın!  Zenginin ya da güçlünün  hiç bir yaptırımı olmasın!   Yok böyle bir yer!  İnsanlar kendi nefsi için menfaati için güce tapmaya ve hayran olmaya devam ettikçe bu Dünya da  zulüm bitmez.  Çin güya halk iktidarı ama şimdi Kapitalizmin kölesi.   Bu kavramlar insanların gazını almak için zaman ve zemine göre yönlendirip  düzenleri ve sistemleri allak bullak etmek,  zulmetmek için kullanılmaktan başka bir işe yaramamışlardır.

  • Bir yorum06 Ağustos 2021 15:13

    Yahu bırakın kusursuz, en akıllı  bilmem ne!  Spekülasyon, maniplasyon  vs. her haltı deneyip  sonuçta da birilerini mağdur ve perişan edip   paranın  üstüne oturmuşlar!  Örneğin Afrika ana karası Dünyanın en zengin  petrol, elmas, altın ve sayısız zenginliklerine  sahip olmasına rağmen Batının sömürü sistemi ile perişan olmuş durumdalar.  Teneke barakalarda çadırlarda  barınıp 1 bardak temiz suya muhtaç edilmiş şekilde yaşam savaşı veriyorlar!  Bütün kavram kural  ve  anlayışlar beyaz adam denilen kahpenin  insanları mağdur etmesi için özünden saptırılmış!   Özünden sapanın vay haline!

  • Bir yorum07 Ağustos 2021 10:55

    Bay  aşağıdaki salak anlamadığın konularda  yorum yapma!  Güce tapmak köpekliktir.  

  • Ali06 Ağustos 2021 15:43

    Bırak bu gariban edebiyatını.

  • Bika06 Ağustos 2021 12:36

    BIST'te yatırım yapmamak da sırlarından biri olmalı.