E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünyadan 'kayyum' tepkisi---

Dünyadan 'kayyum' tepkisi

Dünyadan 'kayyum' tepkisi
29 Ekim 2015 - 05:49 borsagundem.com

Uluslararası kuruluşlar İpek Koza Medya Grubu'na kayyum atanmasına tepki gösterdi

İpek Koza Holding ve medya grubuna kayyum atanması kararı uluslararası kuruluşlardan büyük tepki gördü. 

Avrupa Birliği Komisyonu, yaşanan son gelişmelerden endişe duyduğunu belirterek 1 Kasım seçimlerinin demokratik standartlara uygun olmasını umduğunu dile getirdi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü Catherine Ray, “Durumu çok yakından izlemeyi sürdürüyor ve hukukun üstünlüğü ile medya özgürlüğüne saygının öneminin altını bir kez daha çizmek istiyoruz” dedi.

SCHULZ: ENDİŞE DUYUYORUZ

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da 1 Kasım seçimleri öncesinde KOZA-İPEK Grubu’na el konulmasından derin endişe duyduğunu belirterek, “Özgür medya canlı demokrasilerin temel taşıdır” dedi.

AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt ve Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms ortak bir açıklama yaparak, “Avrupalılar olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a farklı fikirleri dinlemesini, alışılmışın dışında görüşleri tartışmasını ve muhalefeti susturma stratejisine son vermesini ısrarla tavsiye ediyoruz” dedi.

TEHLİKE ÇİZGİSİNİ GEÇTİ

Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkanı Graham Watson da Türk hükümetinin önemli bir medya grubunu kontrol etmeye yönelik girişiminin, “Türkiye’nin tehlike çizgisini geçtiğini” gösterdiğini belirtti.

AP Türkiye Raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri, basın özgürlüğü açısından Türkiye’de bir kötü gün daha yaşandığını vurgulayarak, “Seçimler öncesi medyanın durumu son derece endişe verici” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın sözcüsü Daniel Holtgen de yaptığı açıklamada, “Seçimlere günler kala medya organlarını basıp mallarına el konulması, medya özgürlüğü konusunda soru işaretlerine neden oluyor. Türkiye’deki gelişmeleri yakından ve endişeyle izliyoruz” ifadelerini kullandı.

TELAŞ VE GÜÇ GÖSTERİSİ

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks de yaşananları, “Türkiye’nin son aylarda medya özgürlüğü konusundaki duruşunun tehlikeli yönünün özellikle rahatsız edici bir illüstrasyonu” olarak niteledi. Muiznieks, “Telaş, olağanüstü güç gösterisi ve kayyumun canlı yayını kesme kararı, Türk hukuk düzeni ve Türk Anayasası’na uygunlukları konusunda oluşturduğu sorulara ek olarak, uluslararası insan hakları hukuku tarafından belirlenen orantılılık kriterleriyle bağdaşmamaktadır” dedi.

AGİT: BASINA AÇIK ENGELLEME

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic de açıklamasında yetkililere endişe verici bu eğilimi tersine çevirmek için ellerinden geleni yapma çağrısında bulunarak iki televizyon kanalına yönelik polis baskınının, “basın özgürlüğüne açık engelleme” olduğunu belirtti. Çoğulcu bilgiye erişimin her demokrasi için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Mijatovic, “Yetkililer, özellikle seçim sürecinde medyanın özgür bir ortamda çalışmasını sağlamalı” dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)