E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDüğmeye basacak mı? İşte Putin'in masasındaki nükleer savaş senaryoları---

Düğmeye basacak mı? İşte Putin'in masasındaki nükleer savaş senaryoları

Düğmeye basacak mı? İşte Putin'in masasındaki nükleer savaş senaryoları
17 Eylül 2022 - 14:44 borsagundem.com

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda geri çekildiği bir dönemde, Rus lider Vladimir Putin’in hezimeti engellemek için nükleer silaha başvurabileceği yönündeki senaryolar tekrar gündeme geldi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün, Ukrayna'nın karşı taarruz girişimlerine karşın savaştaki planlarının değişmediğini açıklamış ve “Donbas’taki saldırı operasyonlarımız durmuyor, devam ediyor. Yavaş bir tempoyla ilerliyorlar, ancak Rus ordusu yavaş yavaş, sürekli yeni bölgeleri alıyor” demişti.

Ama bazı uzmanlara göre Putin, savaştaki büyük başarısızlığı engellemek ve Ukrayna'nın karşı taarruzuna cevap vermek için çeşitli seçenekleri değerlendiriyor.

'PUTİN NÜKLEER SEÇENEĞİ GÜNDEME ALABİLİR'

İngiliz The Times gazetesi, Rus liderin savaştaki hezimetten kurtulmak için elindeki seçenekleri derledi. Gazeteye konuşan askeri uzmanlar, Rusya'nın yedek asker sayısının az olması sebebiyle Ukrayna'da elini yükseltmek için nükleer seçeneği gündeme alabileceğini söyledi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden Franz-Stefan Gady, Ukrayna ordusu başarı kazandıkça Rusya'nın nükleer silaha başvurma seçeneğinin güçlendiğine değindi. Uzmanlara göre Rusya'nın seçenekleri arasında Karadeniz'de taktik nükleer kullanmak da var.

RUSYA KARADENİZ'DE TAKTİK SİLAH KULLANABİLİR

Stratejik nükleer silaha göre daha kısa menzilli ve sınırlı etkiye sahip bu silahlar, belirli bir alanın imha edilmesi amacıyla kullanılıyor ve daha küçük çaplı yıkıma yol açıyor.

Putin'in savaşı nükleer seviyeye taşıması durumunda Rus generaller, Rusya'nın nükleer silah kullanmaya hazır olduğu mesajı vermek için Karadeniz'de taktik silah kullanabilir.

Askeri uzman Franz-Stefan Gady, düşük ihtimalle de olsa Rusya'nın daha güçlü bir nükleer füze kullanma ihtimali bulunduğunu belirtti. Rusya'nın elinde Kiev ve Harkiv'i yok edecek güçte uzun menzilli konvansiyonel silahlar olduğunu anımsatan Gady, böyle bir durumda Rusya'nın NATO'yla karşı karşıya geleceğini ifade etti.

ÇERBOBİL’DEN ÇOK DAHA BÜYÜK BİR FELAKET OLUR

Kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton-Gordon ise, Rusya'nın bir diğer seçeneğinin de Avrupa'nın en büyük nükleer tesisi olan Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ni ya da diğer kritik altyapı tesislerini silah olarak kullanmak olduğunu bildirdi.

Sovyetler Birliği doktrinine göre taktik nükleer silah kullanımının savaşta yenilgiyi önlemek için kullanılabildiğini dile getiren Gordon, Rusların Zaporijya'yı konvansiyonel füzeyle vurması halinde Çernobil'den 6 kat büyük bir felaket yaşanacağını vurguladı.

'PUTİN, NATO'NUN NÜKLEER YANIT VERMEYECEĞİNE İNANIYOR'

Uzmana göre Putin, taktik nükleer silah kullanırsa NATO'nun Rusya'ya nükleer yanıt vermeyeceğine inanıyor. Ayrıca Rus yetkililer, nükleer seçeneğin ancak Rusya'nın varlığına yönelik bir tehdit durumunda söz konusu olabileceğini belirtiyor.

PODVİG: KAMUOYU GÖRÜŞÜNE BAĞLI

Rusya'nın nükleer silahları konusunda dünyanın önde gelen askeri uzmanlarından biri olan Pavel Podvig, Rusya'nın nükleer silah kullanımının kamuoyunun görüşüne bağlı olduğunu aktardı. Podvig, “Genel olarak nükleer silah kullanımı kabul edilemez sayılırsa Kremlin'in bunu meşrulaştırması zor olur. Özellikle de askeri durumu etkilemeyeceği düşünülürse” diye konuştu.

Biden'dan Rusya'ya nükleer silah uyarısı

Macron ve Zelenskiy, Zaporijya Nükleer Santralinin durumunu görüştü

Zaporijya Nükleer Santrali'nde yeni gelişme: Bağlantı kesildi

Guterres: Nükleer silahları ilk kullanmama taahhüdüne bağlı kalınmalı

Putin açıkladı: ABD'nin Avrupa'da kaç nükleer silahı var?

Rusya nükleer silahı ne zaman kullanacak

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran18 Eylül 2022 13:49

    Amerika zorla tahrik ediyor!  Tabi ki bir kısım çevresi de Putin e böyle bir hatayı yaptırma gayretinde!  Zararın neresinden dönülse kardır.  Ukrayna Amerika yardakçılığını bırakıp Nato üyeliğinden vazgeçmeli!  Bu şekilde bir savaş tazmini söz konusu olabilir. Fakat ısrarla Amerika nın savaş oyuncaklarını beklerseniz kendiniz batağa batırırsınız.

  • ALİ KODUŞ18 Eylül 2022 17:36

    Az kalsın başımızda bir dünya lideri RTE olmasa meral akşener s 400 leri rusya geri verelim ve ambargo uygulayalım demiş idi.eğer olsa idi halimiz nice olur idi bilenleriniz varmı

  • hakikukukutitu17 Eylül 2022 23:18

    he anca piyango çekiliş duğmesien basabilir..  o bir atsa bintanesi başında patlar eski dunya yok..  en iysi su topu kumanda düğmesine bassın. geld egülem ya. suçluyu nerdeyse alkıişlıyacak ve yenilmes ilan etmeye çalışacaklar. ble bele ble