E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDövize endeksli mevduatın ayrıntıları---

Dövize endeksli mevduatın ayrıntıları

Dövize endeksli mevduatın ayrıntıları
21 Aralık 2021 - 13:57 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu dövize endeksli Türk Lirası mevduatlarıyla ilgili detaylar açıklandı


Son dönemde döviz kurlarında sert dalgalanmalar devam ederken, döviz mevduatının çözülmesi ve yastık altını ekonomiye kazandırmak amacıyla dün akşam sürpriz bir hamle geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizin muhtemel getirisine Türk lirası varlıklarda kalarak ulaşılabilmesini sağlayacak yeni bir aracın devreye alınacağını açıkladı. Erdoğan, "Vatandaşımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, TL'yi özendirici yeni düzenlemeye ilişkin ayrıntıları yazılı olarak açıkladı. Bankaların gün içerisinde işlemlere başlayacağı duyuruldu.

Hazine'den yapılan açıklamaların detayı şöyle: 

"Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacak.

Ürün, gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak; yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak.

Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak.

Sisteme isteyen her banka katılabilecek.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak.

Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

Öte yandan söz konusu ürünün Katılım Bankacılığı'nda da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir."

Bu arada, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati bu akşam TRT 1 ve TRT Haber özel yayınına katılarak, soruları yanıtlayacak. Nebati'nin katılacağı program saat 22.45'te başlayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • konut dusus22 Aralık 2021 09:56

    simdi konut fiyat dusus olur

  • Sözün özü 21 Aralık 2021 22:43

    Müthiş hamle. Dolarda beklemenin hiç bir anlamı kalmadı. Mevduat zaten dolar giderse aynı kazancı veriyor. Bu para borsaya girer eninde sonunda.

  • azmi21 Aralık 2021 22:24

    Bankada mevduatı olanların kur farkını ben niye ödüyorum. Parası olanın bankada vadeli hesabı var. Benim yok. Hazinede ödenek var mı ? Bunun için yasa çıkmış mı ? Ben razı değilim  bu işe

  • Metallica 21 Aralık 2021 18:51

    Piyasanın döviz alım iştahını artırmayacak şekilde MB doviz alim pozisyonuna gecmelidir, belirledigi seviyede surekli alim yaparak bozulan dovizleri toplamalidir, dovizi stabil seviyede tutmalidir. 2020 kasimdaki 8.5 seviyesinden martta 6.9 a dustugunde yabancilar dip seviyeden dovize gecip piyasadan cikmisti, kur ayni gun 8 uzerine cikmisti, bu onlenmeli.

  • Ekonomi21 Aralık 2021 18:48

    Dıvize kwt vurmak için etkili bir hanle, ama ya dovşz zamanla çok yükselirse? Banlada faize verilmiş parası olmayan vatandaşlardan alınan vergiler faizcilere ödenmiş olacak! Yani parası olmayanlardan alınıp parası çok olana verilecek!

  • Muhsin21 Aralık 2021 18:39

    Ben müslümanım faize koyarsam yattığım yerden zengin olurum parası olmayanlar çalışır vergi verir ben yerim her türlü günah vebal paramı dolara koyar yastık altında bırakırım müminleri faize yönlendiren haşhaşilerden allah bizi korusun

  • Volkan21 Aralık 2021 18:24

    Güzel bir ürün ben de ona geçerim. Döviz düşükken bu üründe yüksek iken Normal hesaba geçilebilir. Yazın döbiz düşüyor kışları yükseliyor.

  • öneri güleni21 Aralık 2021 18:14

    operasyonun birinci ayağı ok dir şimdi ikinci ayağı gerçekleştirilmeli. dolar hesaplarına yeni yılla birlikte %100 vergi uygulanmalı. ama döviz alım satımları ceryanlı ortamda yasaklanmalı.😡🤔😊

  • Bayram 21 Aralık 2021 17:49

    Benim param ile dolar düşecekse devlet görevlileri ne iş yapıyor merak ederim onca vergi toplanıyor boşamı harcanıyor bu paralar

  • Bayram 21 Aralık 2021 17:44

    Param varsa dolar alırım faiz haram sonuçta ayrıca bunlar değilmi faiz haram diyenler nasıl oluyorda paranızı faizli hesaba yatırın diyorlar

  • Tekin21 Aralık 2021 18:21

    Bayatladi bu sozler..yemezler artik.

  • www21 Aralık 2021 17:40

    Madem böyle bir imkan vardı , neden beklendi , zarar yazdırıldı. Kur faiz farkını vatandaş niye üstlensin. Bir nevi hazine garantili yol,köprü vb gibi oldu bu. Benim bankada mevduatım yok. Nasıl ödenecek bu. Tabii ki bütçeden ,vergilerden.  :(  :(  :( 

  • Orkun21 Aralık 2021 18:20

    Sen boyle cikacagini bildimi..birazda senin taraftarlar milleti Gaza getirdi..millet ittifaki..milleti yakti..sonuc bu

  • Ahmet Özbir21 Aralık 2021 17:26

    Demekki neymiş, gerekirse Nas filan köşeye konulup faizcilere hazineden destek verilebilirmiş

  • Recai21 Aralık 2021 18:18

    Reis ...ters kose ye atar.faiz yukselmesi degil kur farki..hani bilimsel konusacaktik.

  • ÖNCE VATAN21 Aralık 2021 16:49

    Bir chp'li olarak umarım program başarılı olur da insanlar daha fazla geçim derdine düşmez. Dolar almaya devam edenler iyi niyetli değil. Herkesi geleceği için tl davet ediyorum.

  • Taner21 Aralık 2021 19:12

    Tebrikler....ben eskiden senin gibiydim..ama artik asla..yanliz sana inancim tam.

  • Yerli Vatandaş 21 Aralık 2021 16:24

    Allameler yine döktürmüş amaaaa masal.... Sizi kim takar ... Bu ülke de tek yetkili Başkandır Baskomutandır tabii ki kurmayları ve ekibi ile birlikte... Allah CC hükümetimize basiret feraset ve kararlılıkla her adımı uygulama imkanı versin ..

  • Yorum21 Aralık 2021 17:16

    İnşallah anlatıldığı gibi olur. Bu seferde hayal kırıklığına uğramayız. Dolarıda faizide doğru bulmuyorum ama borsada kamu banka hisselerine yatırım yapanlar yıllardır zararda. Demekki istenildiği gibi devlet gücü kullanılabiliyormuş. Peki halkbanka güvenip yatırım yapan yatırımcılara neden çözüm üretilemedi şimdiye kadar. Belirsiz tarihli bir dava için insanlara yapılan zulüm doğru mu?

  • Mucise Reis ; ) 21 Aralık 2021 15:02

    Madem özel sektör geliri kur ile korunacak... Zenginin parasını milletin vergileri ile ödeyecek. Zararlarını bu millet üstlenecek. Önerim var. Aynı kur üzerinden İŞÇİ, EMEKLİ, MEMUR, EMEK İLE ALIN TERİ ile çalışanın DOLAR karşısındaki zararı da karşılansın. şimdi FAİZ NAS ile olmaz harammm... EEee emekçinin çalışanın maaşla geçinin suçu ne ? FAİZLER İKTİSAT olarak düşse idi maaş ve alım gücü erimez, ne işçi ne işveren zarar görmez nede ülke parası düşmezdi. şimdi millet olarak AMAN sen paranı yatırma biz vergiler ile zararını karşılarız diye para babalarına mı çalışıcaz ? ee her devlet gibi işlem yapsaydık da herkes nasiplense idi ucuzluk ve bereketten. o kadar çok soru var ki aklımda. nasıl iş bu çözemiyorum uykusuzlukdan her helde ...

  • AHMET ÖZBİR21 Aralık 2021 14:59

    ***"DÖVİZE ENDEKSLİ MEVDUATIM BENİM, BEN SENİNLE ZENGİNİM***" İşte REİS'imin farkı, KRİZCİ ve KAOSÇULARININ alayını bir anda TUŞ etti, GEMİMİZİ BATIRMAK isteyen GERİCİ YOBAZLARIN PLANLARINI AYAKLAR ALTINA ALIP ÇİĞNEDİ. Her zaman VATANSEVER CUMHUR İTTİFAKI'NIN YANINDAYIZ. Dövize hayır, TÜRK LİRASI'NA EVET.

  • AHMET ÖZBİR21 Aralık 2021 23:31

    "Nedim" on yıla yakın BorsaGündem'de yorum yazıyorum. Ben muhafazakâr, devletçi, milliyetçi sapına kadar vatana sevdalı biriyim. Döviz üzerinden ülkeme alçakça operasyon çekildi. Bunlara karşı durmak insanım diyen herkesin vazifesidir. Benim hamdolsun bir dolarım yok, sen benim günahımı alıyorsun. Bunların üçü de aynı kişi demen de tam bir iftira. Ben gerçek ismimle yazıyorum. O kişilerle herhangi bir bağım yok.

  • Nedim21 Aralık 2021 17:38

    Mucize reis ahnet özbir ve ahmet k aynı kişiler belki başka rumuzlarıda var bence bu tarz insanlara cvp verme bile çünkü inan ilk doları alanlar ve ülkenin gerçeklerini senden bende daha iyi biliyorlar ama böyle yerlerde algı yaratmak gerçekleri unutturmak için yevmiye alan arkadaşlar bunlar

  • Mucise Reis ;)21 Aralık 2021 15:09

    parası olmayanb,i birikimi olmayan ne yapacak? devlete vergi verecek senin gibi parası ile faiz yiyenlere mi ödeyecek ? oturdugun yerden milletin vergileri ile faizli para mı alacaksın? Türkün Lirası nı millet elektrık doğalgaz benzın yağ et ekmek kdv si ile mi alacaksın ? faizsiz mi o aldıgın  para. koskoca  70 milyon orta halli 10 mılyonun pastadan aldıgı dilimi ödemek için mi çalışacak ? millet bu faiz ödemekten kurtulamayacak mı ? usd hala 13. ne oldu bu bayram ? 80 tl lik 5 litre yağ oldu 130 tl. benzın 4 tl den oldu 11 tl nerede başarı ?  senın paran belliki faizi ile geçinmiyorsun. ama NAS faiz haram der hatırlatırım. o parayı üretime sokmalısın. 

  • Bu mu açıklama21 Aralık 2021 14:51

    Bu kadar yuzeysel bir acıklama olamaz. altyapıyı olusturmadan is yapıyorlar. Hangi banka bunu bugun işleme alacak hersey belirsiz. TCMB her gun 11'de kuru duyuracak diyorlar. Ne zaman ve hangi bankalarca yapılacagı bilgisi yok. Hersey belirsiz. Bravo sizlere. Cok profosyonelsiniz

  • Oku21 Aralık 2021 16:28

    Tüm kamu bankaları bu işe dahil. Özel bankalardan da isteyen katılabilecek durum bu. Neyini anlamıyorsun? Git yarın bankaya aç çok zor birşey değil.

  • Mucise Reis ;)21 Aralık 2021 14:33

    Ülkemiz için. Milletimiz için, Bütün dünya insanları için en güzel olayları görelim inşallah. Yeni program ile sıhat mutluluk başarılar diliyorum herkeslere... GÜLÜNÜZ... Sizde GÜLÜNÜZ..Sizlerde GÜLÜNÜZ GÜLELİM. Yeni ekonomik programa girdik. Huzurla gülelim. Neşe ile işlem yapalım.