E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDövizden TL'ye dönüşte yeni adım---

Dövizden TL'ye dönüşte yeni adım

Dövizden TL'ye dönüşte yeni adım
29 Temmuz 2023 - 11:28 borsagundem.com

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre kurumlar 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarda yapacakları TL dönüşümde vergi istisnasından yararlanacak

TL dönüşümüne kurumlar vergisi istisnasına yeni düzenleme yapıldı. 

Buna göre kurumların, döviz tevdiat ve katılma hesaplarındaki yabancı paralarını Türk lirasına çevirmeleri durumunda vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları ile diğer kazançlarının kurumlar vergisinden müstesna olması uygulaması 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar itibarıyla da uygulanacak.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mevcut düzenleme kapsamında, kurumların 31 Mart 2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 31 Aralık 2023 tarihine kadar Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirmeleri ve bu suretle elde edilen Türk lirası varlığı en az 3 ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmeleri durumunda söz konusu hesapların dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları ile diğer kazançlar kurumlar vergisinden müstesna tutuluyor.

Kararla, söz konusu vergi istisnası, 30 Haziran 2023 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar itibarıyla da uygulanacak.

KKM büyüklüğü 3 trilyon lirayı aştı

 

Merkez'den yeni hamle! KKM'nin cazibesi azalacak mı

 

Cevdet Yılmaz açıkladı: Vergi artışları devam edecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Turkogluturk31 Temmuz 2023 07:31

    5li ceteye doviz garantilerini bitir madem tl cisin.

  • sözün özü31 Temmuz 2023 01:18

     Reis korkakların anıtı dikilmez demişşşşşşşşşşşş.  MAŞALLAH  YAKINDA EMEKLİNİN ANITINI DİKECEK ................Reisin cesareti fakir fukaraya.....KKM ye cesareti yok çünkü para babaları dostu........ Var mı yabancının yerli işbirlikçisine yan bakan EY EMEKLİLER............Dişinizin etini sorun tamammı......

  • azmi30 Temmuz 2023 22:19

    Garanti ödemeli yol, köprü ,hastane vb vb sahiplerine ödeme yapa yapa ödeme yapamaz duruma gelinecek ve yabancı mahkemeler hakkımızda karar verecek. Çünkü onlar yetkili kılındı , diye söylendi. Orta sınıf kayboldu ,zenginler ve fakirler kaldı..

  • Berhan30 Temmuz 2023 15:28

    Tüm bunların sorumlulari yeni ekonomi modeli diye ülkeyi bu hale getiren akp MHP yönetimidir

  • Mucise Reis : )30 Temmuz 2023 09:52

    ülkemizin bütün borcu döviz.. halktan vergi istedikçe halk ödeyemez duruma düşecek. o bakımdan  borçları düşürmek için usd düşmeli. bunun için faize umut bağlantı ama faiz artışları bu saattn sonra beklenen tepkiyi ortaya koyup doalr düşüşüne vesile olmadı. Gerçekten iyi görmüyorum. birde abd de verile rile petrol fiyatı 80 ... derken 90.. derklen 100 oldugunda, ötv ile artan tc de mazot benzın dahada katlamalı artacak. bu durumdada bütün gelir bunlara gidip birikimler bitacek. dolaylı vergi tahsili kkm de bekleyen 125 milyar usd yi etkılemıyor.. veya ıst de dukkan, ev kira vb 30 bın 60 bin gelir alanı etkılemıyor. luks mekan işletenleri gunde bin -5bin kazanan ları etkılemıyor. ama vergiler dolaylı ve halktan alınıyor. maliye sistemi pert.. programı çöp...  koklu adım atmadık cezasını çektiriyorlar

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA30 Temmuz 2023 09:48

    Ben bu ülkede hiç bir siyasi partiye hiç bir parti genel başkanına hiç bir milletvekiline asla asla asla güvenmiyorum döviz iner veya çıkar fakat bizde hiç artık ineceğini zannetmiyorum.

  • Vatandaş 30 Temmuz 2023 09:13

    Faizcilere devlet olarak destek veriyorsunuz. Tasarruflarını hisse senedi (emek üretime) risk alarak doğrudan yatirm yapanlara ve kar dağıtan şirketlere de aynı düzeyde hatta daha fazla teşvik ve muafiyet saglamalisiniz. Yoksa yöneticiler olarak haksızlığa sebep oluyorsunuz. Bu kaynakların hesabını bir hesap gününde (mahserde) veremezsiniz

  • Ferhat 29 Temmuz 2023 21:50

    Sonra ÖTV ve ÖTV nin KDV si ile vergi toplamaya çalış

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL29 Temmuz 2023 17:20

    Ben neden % 17,50 TL den faize gireyim ki sonra faiz haram ve bana asla asla bir fayda getirmemiş hep felaketim olmuştur paramın bereketini de etkilemiştir.Benim yatırım aracım döviz ve % 70 gibi de altındır.