E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDoların yükselişi BİST'in önüne set çekiyor---

Doların yükselişi BİST'in önüne set çekiyor

Doların yükselişi BİST'in önüne set çekiyor
12 Şubat 2015 - 09:16 borsagundem.com

''Kurda 2.50 üzerindeki kalıcı fiyatlamalar yeni zirveleri beraberinde getirebilir ve bu da endekste yükselişleri "tepki" niteliğinde bırakır''

''Borsa İstanbul 100 endeksinde baskı devam ediyor. Dün de seans sonunda gelen satışlar endeksin sınırlı yükseliş kaydetmesine sebep oldu. BIST-100 gün içi en düşük 83.173 puanı görürken, kapanış %0.38 oranında yükselişle 83.429'dan gerçekleşti. Dün işlem geçen en yüksek seviye ise 84.199 oldu.

Dolar kuru yeni zirveler test etmekte zorlanmıyor. Dolar'ın yükselişi ise BIST-100'ün önüne adeta set çekiyor. Dün de 2.50 seviyesi geçildi ve endeksin kapanışının ardından 2.51 aşıldı. Ancak bu seferki yükseliş diğerlerinden biraz farklıydı. Ne demek istiyoruz? Lira bir süredir diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyordu. Bunun ana nedeni Türkiye'de faiz indirim beklentilerinin yanı sıra siyasi kanadın TCMB'yi faiz indirimleri üzerinden sert eleştirmesinin TCMB bağımsızlığını zedeleyecek noktaya varması olarak özetleyebiliriz. Burada kabaca şu hesabı yapmak mümkün; eğer Lira son bir aydır diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine benzer bir performans sergileyebilseydi, bu durumda 2.51 olan kur 2.39 olacaktı. Dün ise Lira diğer gelişmekte olan ülke para birimleri kadar değer kaybetti. Bunun sebebi ABD'de faiz artırımlarının Haziran ayında başlayacağına dair beklentilerin tekrar fiyatlanmaya başlaması idi. Ancak her ne sebeple olursa olsun kurda 2.50 üzerindeki kalıcı fiyatlamalar yeni zirveleri beraberinde getirebilir ve bu da endekste yükselişleri "tepki" niteliğinde bırakır. Ayrıca dün gerçekleşen Euro Grubu toplantısından herhangi bir sonuç çıkmadı. Yunanistan’ın Şubat ayı sonunda sona erecek kurtarma paketinin uzatılmasına yönelik süren görüşmeler haftaya devam edecek. Yunanistan’ın yaşadığı nakit sıkıntısına yönelik devam eden veri akışları önümüzdeki günlerde de fiyatlanmaya devam edilecek. Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Yurtdışında ise ABD perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaş başvuruları takip edilecek.

Teknik olarak BİST-100 endeksinde dün, açılış ile birlikte yükseliş gerçekleşmiş olsa dahi alımlar sınırlı kaldı. 5 dakikalık grafiklerde 200 barlık ortalamanın üzerine atamayan endekste seans sonuna doğru satışların hızlandığını izledik. Salı günü görülen en düşük seviye görülmemiş olmasına rağmen dönüş için hala net bir sinyal yok.

Endekste satış baskının azalması için ilk etapta 84.500 üzerine çıkılarak bu seviyenin destek haline gelmesi gerekiyor. 84.500 üzerinde 85.500 takip edilecek. Aşağıda ise 82.000-82.500 önemli destek seviyemiz. Bu noktanın aşağısında 80.000-80.500 aralığı test edilebilir. Mevcut durumda yeni pozisyon açmak için bir miktar daha beklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Analiz yapıldığı an itibariyle Dolar/TL kuru 2.5050 civarında. Asya piyasaları karışık, ABD vadeliler ise hafif eksi. Bugün BİST-100 endeksinde hafif tepki alımları ile açılmasını bekliyoruz. ''

GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)