E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların gelişmekte olan ülke para birimlerine baskısı sürüyor---

Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine baskısı sürüyor

Doların gelişmekte olan ülke para birimlerine baskısı sürüyor
01 Temmuz 2021 - 11:08 borsagundem.com

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 8,67 seviyelerinde işlem gördü.

BORSAGUNDEM.COM

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü yüzde 0,3 azalışla 8,7086'dan tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından 10.40 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,4 altında 8,6735'ten işlem gördü.

Önceki kapanış seviyesine göre euro/TL yüzde 0,40 azalışla 10,2870'ten, sterlin/TL de 0,40 değer kaybıyla 11,9988'den satıldı.

Dolar endeksi ise önceki kapanışın hemen altında 92,36 seviyesinde seyretti.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında görülen delta varyantının küresel risk iştahını olumsuz etkilemeye devam ettiğini kaydederek, varyantın yayılması halinde piyasalarda oynaklığın artabileceğini söyledi.

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranını yüzde 20'den yüzde 10'a düşürdü, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarını da tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırdı.

Yapılan değişikliklerle ilk aşamada Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin 13,2 milyar TL, döviz cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 2,7 milyar dolar artması bekleniyor.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bültende, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı’nın işbirliği içerisinde gerçekleştirdiği ekonomik veriye göre Türkiye’de Mayıs ayında dış ticaret açığı 4.13 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle Mayıs ayında dış ticaret açığının yüzde 20 arttığı görüldü. Ocak-Mayıs dönemine baktığımızda ise dış ticaret açığı yüzde 13 oranında gerileme yaşadı. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 8.76 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde hafta içerisinde az da olsa aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Bu hareketlenmeler ile birlikte değer eşitliği dün 8.64 seviyelerini test etti. Haftanın dördüncü işlem gününe ise 8.69 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde piyasalar yeni günde ilk olarak yurtiçinden gelecek olan İmalat PMI verisini takip edecek. Veri TSİ 10.00’da açıklanacak. Ardından gözler ABD’ye çevrilecek ve 15.30’da İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. Ve 17.00’da ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi verisi izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8,75001 – 8,77611 – 8,80017 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8,67609 – 8,61253 – 8,57128 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir” diye belirtiliyor.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde de, “Dolar endeksi güçlenmeye devam ederken, gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı sürüyor. Dolar/TL kurunda teknik olarak yukarı trend görünümü sürüyor. 8.60 seviyesi altında kapanışlar görmediğimiz sürece yukarı trendin devam edeceğini düşünüyoruz. 8.80 ilk direnç olarak izlenebilir. Bu hafta piyasalar yurt dışından gelecek verileri takip edecek. Euro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak olan PMI verilerinin yanı sıra, ABD tarafında açıklanacak olan istihdam verileri fiyatlamalar açısından önemli olabilir” denildi.

Zorunlu karşılık kararı dövizi etkilemedi

MB'den önemli hamle! Zorunlu karşılıklar artırıldı

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık hamlesi

Altında teknik hala zayıf

Hazine'ye yurt dışından 3 kat talep

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim01 Temmuz 2021 14:16

    Dolar ve  Sterlin hakimiyeti yakında patlak balona  dönecek!  Tabi ki  Avro da!   Mazlumların kanını emerek  hakimiyet kuran şeytanın düzeni  yıkılmaya mahkumdur.  Bunlar birilerine hayal ya da laf olsun diye söylenmiş sözler  gibi  gelebilir. ; öyle olmadığını güce tapan durmadan   renk değiştiren feto köpekleri  ki bunlar gönüllü cia ajanıdır.   Tabi ki aynı potada diğer 4 benzemez gibi görünen soysuzlar çetesi  dahil olmak üzere  çok acı biçimde anlayacaklar.  Türk ve Müslüman Dünyası birleşmesin diye kuyruğunu  dahi bırakıp oradan oraya zıplayan dişi ve erkek görünümlü şebekler Bıden a şaklabanlık yapmaktan geri durmuyorlar.