E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların bayram mesaisi---

Doların bayram mesaisi

Doların bayram mesaisi
29 Ekim 2020 - 10:15 borsagundem.com

Bugün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yurt içi piyasaların kapalı olduğu günde dolar/TL 8.31 seviyesindeki seyrine devam ediyor. Euro/TL ise 9.77 seviyesinde işlem görüyor.

Türk Lirası'nda son dönemde görülen benzer para birimlerinden yaşanan negatif ayrışma ile birlikte oluşan değer kaybı Merkez Bankası'nın piyasalara sürprizle politika faizini sabit tutup, sıkılaştırmaya faiz koridorunu genişleterek gidiyor.

Yurt içi gündemdeki jeopolitik gelişmelere eklenen Avrupa Birliği ile gerilimin artabileceği endişeleri ve yaklaşan ABD seçimleri de bu değer kaybında gündemin etkili maddeleri oluyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki gün küresel şirket yöneticilerine yönelik düzenlenen yatırımcı toplantısı piyasada yakından takip edildi. Albayrak Türkiye ekonomisinin bir dönüm noktasında olduğu, yeni bir sermaye yatırım dalgasının ufukta belirdiğine yönelik mesajlar verirken, sermaye kontrolüne yönelik soruları ise net bir şekilde reddetti.

MERKEZ BANKASI'NI ÖNGÖRMEYE ÇALIŞAN PİYASALAR

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizini sabit tutma kararı almasına rağmen likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini (GLP) 150 baz puan artışla %14.75’e yükseltti. TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün itibarıyla %13 seviyesinin üzerindeydi.

Temmuz ortasından beri 550 baz puan civarında sıkılaştırmaya gidilmesine karşın süreç TL’de gözle görülür bir iyileşme yaratamadı. Gecelik faizler %14.5’e kadar yükselerek GLP ile belirlenen %14.75 sınırına yaklaşırken piyasada ortalama fonlama maliyetinin de gecelik faizlere gecikmeli yaklaşacağı düşünülüyor.

TL’de yaşanan son değer kaybı ve TCMB'nin bu değer kaybının enflasyona etkisine yönelik söylemelerinin takip edileceğini belirten piyasacılar, sabit tutulan faiz koridorunun da genişletilmesi sonrasında para politikasında yön bulmakta zorlanıldığına dikkat çekiyor.

Analistler diğer taraftan da TCMB kararının ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemiyle uyumuna dikkat çekiyorlar. Ekonomi yönetiminin TL’nin rekabetçi olmasını istemesi TL’de belirgin değer kazancının tercih edilmediğinin göstergesi. Ancak bu süreç yabancı yatırımcıların portföylerinde sert azalışlara sebep oluyor. Aynı şekilde kamunun 2019’dan beri 130 milyar dolara yaklaşan döviz arzı nedeniyle azalan rezervlerine yönelik soru işaretlerini de artırıyor.

Ekonomi yönetimi bir süredir benimsediği rekabetçi TL söylemi özünde, sıcak para olarak nitelendirilen ve Türkiye’nin cari açığını uzun yıllar fonlayan sermaye tipini bilinçli olarak azaltılırken, doğrudan yatırımların payının artması amaçlanıyor.

TL’deki değer kaybının belirginleşerek YEP’te  2023 yılına ilişkin ortalama beklenti olan 8 seviyesine bugünden ulaşılmasının ise enflasyon başta olmak üzere Türkiye’nin makro çerçevesinin YEP’ten belirgin ayrışacağı konusunda endişeler de dile getiriliyor.

YEP’te hükümetin ortalama dolar kuru tahmini 2020 yılı için yaklaşık 6,90, 2021 için 7,70 TL düzeyinde. Piyasada yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, korona virüs salgını, AB ile ilişkiler, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 konusunda devam eden süreç öne çıkıyor. Korona virüs salgınında artışın Türkiye’de de belirginleşmesi piyasalarda yakından takip edilen önemli bir gelişme.

Piyasalar faize odaklandı

Wells Fargo: Yatırımcılar korkutucu bir döneme zırlıklı olmalı

Petrol fiyatları 40 doların altında

Küresel piyasalarda satışlar sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ggff29 Ekim 2020 16:34

    Doların çıkışını çok abartılı buluyorum . reçete olarak sabah öğle akşam bir keyif çayı al iç .

  • kurt29 Ekim 2020 14:09

    işallah ülkemizin güzel günleri yakındır elbet dolar  altın düşecektirhrabbim yar ve yardımcımız olsun ep böyle gitmeyecektir  devletimiz büyük  devlettir onlarında caresini bulur   

  • Evet29 Ekim 2020 13:18

    Bu milletin ahi uzerinize olsun insallah, bitirdiniz milleti

  • Haha29 Ekim 2020 13:16

    Ucuyoruz ya ondan cikiyordur, ey cahil surusu 1.30 dolari 8.30 getirenleein arkasindan gidenler

  • veri29 Ekim 2020 12:25

    bilim toplumuna geçemediğimiz sürece bu işler hiç düzelmez...

  • WERS29 Ekim 2020 11:24

    durum çok kötü çok fena durumdayız bakkalda yumurtanın bile fiyatı 10 günde 5 tl kadar arttı yılbaşından beri herşey neredeyse %60-80 arttı biz aynı maaşı alıyoruz bunu konuşursak da telefonumuz ve arabamız konuşuluyor

  • Yönetici29 Ekim 2020 11:14

    Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde “Her millet layık olduğu şekilde yönetilir” der. Demek ki hak ettiğimiz bu

  • 👌🏼29 Ekim 2020 13:54

    Bak bu yoruma şapka çıkartırım.

  • Tam komedi29 Ekim 2020 10:55

    İktidarı denetleyecek ve gereğini yapacak bir kurum olsa  vatandaşa yapılan kötülüğün boyutu ortaya çıkacak fakat  çoğunlukta hayallere inanıp gerçeği görmediği için akp iktidardan kalkmadan zararı öğrenemeyeceğiz ! Yani her geçen gün ülke kötüye gidecek ve iktidardan kalktıkları gün yapacak hiç bir şey kalmayacak ! Hoş ülkede böyle muhalefet varken akp o koltuktan kalkmaz !!!  Ha halkın sesi çıkıyor mu ? İtiraz var mı ?  Yook  o zaman ne diyoruz ????  Çok yaşa padişahım !!!

  • Hainler kucakta29 Ekim 2020 18:20

    Mualefeti degistirin artik.on yargili beynini degistirin.niyetinizi degistirin insan olun..

  • Mucise Reis ;)29 Ekim 2020 10:42

     bosna hersekten gelen bile  1 birime = 5 TL alıyor : ))  parasını 5 e katlıyor turkıyede... 1 arap dinar 27 tl lerde, araplar ev alma peşinde :D afrika ülkeleri bile bizden değerli para birimlerine sahipler... Başkanlık sistemi geldi, karışmadığı yer bırakmadı, nereye dokunsa al tablo ortada.. sonra kenara çekilip izliyor... kim yaptı diye suçlu bulup görevden alıyor :D durmak yok....