E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolarda yükseliş sürecek mi---

Dolarda yükseliş sürecek mi

Dolarda yükseliş sürecek mi
25 Ocak 2017 - 15:16 borsagundem.com

Dolarda yükseliş TCMB’ye rağmen devam eder mi

TCMB dün faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 75 baz puan, geç likidite penceresinde ise 100 baz puan faiz artırımına gidip, politika faizini ve koridorun alt bandını sabit tutmuştu. Piyasaların beklentisinin aksine politika faizinin %8.00 seviyesinde sabit tutulması sonucu Dolar/TL de 3.73’lerden 3.82 üzerine çok hızlı bir yükseliş gerçekleştirmişti.

Merkezin 12 Ocak’tan beri 1 haftalık repo ihalesi açmayıp bankaları gecelik faiz ve geç likidite penceresine yönlendirip fonlama maliyetlerini yukarı çekmeye çalıştığını biliyoruz. Dün bu iki faiz oranında da yapılan artışların da şimdilik piyasaları yeterince tatmin etmediğini söyleyebiliriz.

Her ne kadar 3.94 tarihi seviyelerinden gerileyen bir kur ile karşı karşıya olsak da bir diğer yandan Dolar endeksinin de 103.70’lerden 100.00 altına kadar geri çekildiğini de unutmamak gerek. Yani TCMB Ocak ayı ortasından beri attığı sıkılaştırma adımlarıyla Türk Lirası’nı desteklemiş ve kurlardaki yükselişin hızını kesmiş gibi görünse de bu hareketin arkasında Dolar’daki değer kaybını payı çok büyük.

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın korumacı bir politika izleyeceği beklentilerinin yanında kendisinin Amerikan Doları’nın fazla değerli olduğun söylemesi ve ardından da ABD Hazine Bakanı Mnuchin’den benzer açıklamalar gelmesi DXY üzerindeki baskıyı devam ettirdi. Daha önceki raporlarımızda da RSI – fiyat uyumsuzluğundan dolayı Dolar endeksinde bir miktar geri çekilme gelebileceğine dikkat çekmiştik ve temel faktörlerin desteğiyle bu hareketin gerçekleştiğini görüyoruz.

Dolardaki bu değer kaybına rağmen kurun hala 3.75 altında kalmakta zorlandığını göz önünde bulundurursak piyasaların Trump belirsizliğini geride bırakması ve Fed’in faiz artırımlarına devam etmesiyle birlikte Dolar/TL’de 3.94 üzerine yükselişleri sürpriz olarak karşılamamak gerek.

Bunların yanında yurt içindeki siyasi belirsizlikler, jeopolitik riskler ve referandum süreci Türk Lirası üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. Yatırım yapılabilir ülke statümüzü kaybettik ancak Cuma günü tek yatırım yapılabilir ülke notumuzu elinde tutan Fitch’ten gelecek olan karar son derece önemli olacak.

Forex Koçu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)