E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda Fed baskısı---

Dolarda Fed baskısı

Dolarda Fed baskısı
06 Mart 2023 - 11:00 borsagundem.com

Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından 18,9060 seviyelerinde işlem görüyor.

Cuma günü, en düşük 18,7977 ve en yüksek 18,9186 seviyelerini gören dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 18,8660'tan tamamladı.

Dolar/TL, yeni haftaya değer kazancıyla başlamasının ardından saat 11.00 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 18,9060'tan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 yükselişle 20,1420'den, sterlin/TL yüzde 0,1 değer kazancıyla 22,7680'den satılıyor.

Dolar endeksi şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 104,4 seviyesinde dengelenirken, Euro/dolar paritesi yüzde 0,2 artışla 1,0650 seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, resesyon riskinin azaldığına işaret eden veriler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yaz aylarında faiz artırımlarını durdurabileceği beklentilerinin kürsel piyasalarda doları baskıladığını bildirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek üç toplantıda toplam 75 baz puan faiz artırabileceğinin öngörüldüğünü belirten analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın salı ve çarşamba günü Senato'da yapacağı açıklamalar ile cuma günü ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasalardaki beklentileri önemli ölçüde etkileyebileceğini kaydetti.

Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde perakende satışlar ve ABD'de fabrika siparişleri verilerinin takip edileceğini ifade ederek, teknik açıdan dolar endeksinde 105,5 seviyesinin direnç, 104'ün destek konumunda olduğunu söyledi.

İnfo Yatırım Foreks bülteninde," Dolar/TL paritesinde temkinli seyir takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde yurt içinde gözler enflasyon verisindeydi. Buna göre Şubat ayında enflasyon aylık %3,15 ve yıllık %55,18 ile beklentilere paralel sayılabilecek bir artış gösterdi. ÜFE ise aylık bazda %1,56 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %86,46 seviyesinden Şubat ayında %76,61 seviyesine gerilemiş oldu. ABD’de ise Hizmet ve ISM İmalat Dışı PMI verileri beklentilere paralel gerçekleşerek toparlanma eğilimini sürdürdü. Bu hafta Fed Başkanı Powell’ın salı ve çarşamba günleri yapacağı yarı yıl sunumu küresel risk iştahında ve dolar endeksinde belirleyici olabilir. Cuma günü ise Tarım Dışı İstihdam takip edilecek." denildi.

Gedik Yatırım bülteninde," Yurt içerisinde TÜFE şubatta aylık %3,15 ve yıllık %55,18 oranında artış kaydetti. Yurt içi ÜFE ise şubatta aylık %1,56 ve yıllık %76,61 oranında arttı. Yıllık TÜFE sınırlı da olsa gerilemeye devam etti. ABD tarafında ise hizmet PMI şubatta 50,6 ile beklentilerin ve eşik değer olan 50 seviyesinin üzerinde artış kaydederek pozitif görünüm sergilerken, ISM imalat dışı PMI tarafı da şubatta 55,1 ile beklentileri aştı. Açıklanan verilerin fiyatlamalar üzerindeki etkisi sınırlı kalırken, kurda yatay seyirlerin izlendiği bir haftayı geride bıraktık. Bugün yurt içerisinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, ABD’de ise fabrika siparişleri izlenecek olup, verilerin fiyatlamalara etkisinin sınırlı kalacağını değerlendiriyoruz. Dolar/TL, bu sabah saat 08:30 itibariyle 18,89’lu seviyelerde hareket ediyor." denildi.

Borsada Ülker Grubu’na yakışmayan işlemler

 

TCMB: Gıda geneline yayılan artışlar sürdü

 

Günün önemli şirket haberleri 06/03/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)