E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yükselişe geçti---

Dolar yükselişe geçti

Dolar yükselişe geçti
18 Şubat 2019 - 08:19 borsagundem.com

Güne 5.27 lira seviyesinde başlayan dolar kuru yükselişe geçti

TCMB'nin hafta sonunda zorunlu karşılıkları düşürmesinin ardından TL haftanın ilk işlem gününde benzer para birimlerinden negatif ayrıştı ancak kurda ciddi bir bozulma gözlenmedi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3001 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2702 lira, en yüksek 5.3163 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0031 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1321 seviyesinde. Gram altın 226.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.22 seviyesinde.

Analistler TCMB'nin geçen hafta zaten bu adımın sinyalini verdiğini hatırlatırken, para
politikası duruşunda henüz bir gevşeme olarak algılanmadığını bu nedenle de kurda sert bir tepki
gözlenmediğini belirtiyor. Analistlere göre bu adımların devamının gelmesi ise önümüzdeki
dönemde sıkı duruş adına endişe yaratabilir. Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılıkları (ZK) tüm vadelerde 50-100 baz puan düşürürken, bankaların TL zorunlu karşılıklarda hurda altın kullanım hakkını da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı.

Bankacılar TCMB'nin ZK indiriminin bankacılık sistemine yaklaşık 3.3 milyar TL ve 2.3 milyar
dolar karşılığı döviz ve altın serbest bırakacağını hesaplıyor. TCMB'nin likidite politikalarında aktif olarak kullandığı araçlardan biri olan zorunlu karşılık oranların düşürülmesi bankacılık sektörüne kalıcı likidite sağlarken, yükseltilmesi ise
likiditenin piyasadan çekilmesine neden oluyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ilgili adıma ilişkin sinyali geçen hafta yaptığı açıklamada
vermişti. Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, "Aynı rezerv opsiyon kullanımı oranları ile bu kararın bankalara 3.3 milyar TL ve 2.3 milyar dolar karşılığı döviz ve altın likiditesi sağlanmış olacağını tahmin ediyoruz. Miktarın nispeten sınırlı boyutta kalması, parasal koşullar üzerindeki etkinin de sınırlı kalabileceğini düşündürüyor" dedi ve ekledi: "Ancak son dönemde kredi büyümesinde görülen ölçülü toparlanma eğiliminin devam etmesi konusunda destekleyici olacaktır... Çetinkaya'nın açıklamaları, faiz indirimleri için acele edilmeyeceğini düşündürmektedir. Yine de parasal koşulları rahatlatacak daha güçlü adımlarla devam edilmesi durumunda, faizlerin yüksek seviyesine rağmen piyasa üzerinde negatif etki görülebilir." TCMB'nin bu adımı ardından TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı.

TCMB'nin zorunlu karşılıkları düşürmesine piyasada sınırlı bir tepki olduğunu söyleyen bir
bankacı, "TL diğer EM'lerden negatif ayrıştı ancak aşırı bir tepki yok. Geçen hafta yapılan açıklamaların ardından zaten bu adımın geleceği belliydi. Sadece biraz hızlı davrandığını
söyleyebiliriz. TCMB sıkılaştırmaya başladığında da önce zorunlu karşılık düzenlemesi yapıyor
sonra faiz adımını atıyor. Bu sefer de aynı yöntemi izliyor. Sonrasında faiz indirimi gelecektir
ancak bu adımın erken gelmesi endişe yaratır ki şu anda yakın vadede faiz indirim beklentisi
yok" dedi.
 
Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu B+
olarak teyit ederken, "durağan" olan not görünümü değiştirmedi. S&P Cuma gece yarısından sonra yaptığı açıklamada bankacılık sisteminde devletin mali pozisyonunu zedeleyecek bir sıkıntı olasılığının arttığını görürse kredi notunu düşürülebileceğini belirtti.

Piyasalarda S-400 hava savunma sistemine yönelik gelişmeler de yakından izleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ile S-400 hava savunma sistemleri anlaşmasının yapıldığını, müttefiklerce zamanında ve makul şartlarda bunlar verilseydi buna ihtiyaç kalmayacağını söyledi. Erdoğan, "Şimdi kalkmışlar bize S-400 almaktan vazgeçin diyorlar, niye vazgeçelim? Siz hala bu sistemleri bize teknoloji transferiyle, ortak üretimle, finans desteği ile verme konusunda herhangi bir adım atmış değilsiniz. Biz farklı sistemleri kullanma hakkına sahibiz" dedi.

Erdoğan, hala müttefiklerin vereceği sistemlere ihtiyaç olduğunu, bu konuda yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlandırılmasını beklediklerini de söyleyerek, "Tabi bu konuda (hava savunma sistemleri) bazı şartlarımız, beklentilerimiz var" dedi. ABD ve bazı NATO üyesi ülkeler Türkiye'nin Rusya'dan satın alacağı S-400 sistemlerinin NATO sistemleri ile uyumlu olmadığını belirtiyor ve NATO üyesi Türkiye'nin bu sistemi kullanmasının güvenlik riskleri yaratabileceğini savunuyor.

Tahvil-bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot
kapanışta ortalama yüzde 14.99, valörde son işlemde yüzde 14.92 oldu. Bugün ise spot kapanışta
son işlemde yüzde 14.92 seviyesindeydi. Gösterge 2 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise bugün spot kapanışta yüzde 18.19, valörde saat 1640'ta son işlemde yüzde 18.19 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Itri18 Şubat 2019 14:46

    TC Hazinesi bile Euro üzerinden borç alıyor, tüm köprü havaalanı şehir hastanesi ihalelerini Euro üzerinden yapıyor. Sadece mutahhitlerin mi parası kıymetli? Parasının pula dönmesine razı mı gelmeli vatandaş?

  • dd18 Şubat 2019 13:17

    DÖVİZE YATIRIM YAPAN. TÜRK VATANDAŞI İŞSİZLİKTEN PAHALILIK TAN SÖZ ETME HAKKI YOKTUR. ÇÜNKÜ MİLLİ PARASINI İHANET EDEN KENDİSİ. PARASINA SEVMEDİĞİN ÜLKEDE YAŞAMAYA MECBUR DEĞİLSİN. YALLAH ABD YE.

  • Osman18 Şubat 2019 19:17

    Fec ve utku arkadaşlarım dünyanın en zor şeyidir cahille uğraşmak bırakın kendi çalsın oynasın sizde ülkeyi yönetenler gibi indire gandi yapın önünüze bakın bu cahil tayfaya cvp vermeyn boşuna

  • Fec18 Şubat 2019 18:35

    Keşke kabul etseler çoğunluk kanada, abd, isveç, hollanda, isviçre, almanya , ingiltere uçar gider. Gençlerin hayali gelismis ulkede yaşamak. Sizin gibi cahil mallara kimse meraklı değil. İşinizi doğru düzgün yapmazsınız, torpil, yolsuzluk soyadınız olmuş, halen utanmadan onu bunu hainlikle suçlarsınız arlanmaz, utanmaz pişkinler. Türk lirasının değeri düşükse her üretim tesisi satıldığı, arge olmadığı, adrese teslim döviz, geçiş garantili devlete zarar ihalelerin sebep olduğı cari açık yüzündendir. Halk döviz aldığı için değil. İnsanlar sizin gibilere nasıl inanıyor hayret. Okuma, araştırma alışkanlığı olmayan bir halk sürünmeye mahkumdur

  • Utku18 Şubat 2019 15:12

    Saçmalama devletin hastahane, köprü, yol ihaleleri dolar üzerinden yapılıyor diyanet bile hacıları dolar üzerinden gönderiyor sen kalkmış millete dolar alma diyorsun.

  • poyraz18 Şubat 2019 12:50

    evet  satmayın elinizde kaldıgı  gece göreceksiniz benjamin ne  halde şuan yerli yatırımcılara   gel  gel yapıp uzun süre elinde bırakaçaklar neye dayanarak elinizde ve hangi göstergeye dayanarak usd alıyorsunuz eflasyon ise usd nin olması gereken yer 4.65 ler  olması gerekiyor daha  üzeri  olacak ise  bu tamamen ülkemize yapılaçak ekonomi savaştır böyle  bir  savaş olaçak ise  bu  ülkede  usd  geçmeyecek  bunu  herkes  kafasına  soksun ticari ilişkileri olmayan döviz alıp satamayacak bu  yasa çıkmalıdır ve çıkacaktır jale ye  ve  laleye  sıra gelince bu ülke  sahipsiz  degil neden altın degilde  usd alıyorsunuz gelecegini ve çoçuklarını düşünen kişiler bu ğafletten  uzak durur;

  • Okie Dokie18 Şubat 2019 13:16

    Soğukta tanzim kuyruğunda patlıcan beklemenin zararlarını görüyorsunuz.

  • Okie Dokie18 Şubat 2019 12:30

    4.80 bekleyenler daha çok bekleyecekler. Sene sonu 7 TL'den dolar almak için tanzim kuyruğuna girecekler.

  • WeareMADURO18 Şubat 2019 13:10

    heyt okim bukim ben 7.99 EREL ilerimi tutuyorum sen hala %1 e oynaş dur yawwww (alkış) şak şak şak. tırmalıyor mu tırmalıyor mu ? ahan da reha muhtar abim de gelmiş : Acı varmı acııııı ???? ha ah ha 

  • Jale18 Şubat 2019 12:03

    Iyiki ekonomi bakanını dinleyip elimdeki dolarları satmamışım.

  • hale 18 Şubat 2019 13:07

    kız jale ben sattım eregli aldım ? kötü mü ettim yoksa ? satıp tekrar dolar mı alsam ?

  • Itri18 Şubat 2019 10:53

    TL alan yaya kalir

  • Urla18 Şubat 2019 17:56

    Bahçeli ne yapıyor bakmak lazım. Geçen seçim öncesi dolar alıp 7den satmışlardı

  • dd18 Şubat 2019 13:34

    YILLARCA DOLARI ELİME BİLE SÜRMEDİM. TL İLE İZMİRDEN EVİMDE ALDIM ALTINIMI DA ALDIM.HİÇTE YAYA KALMADIM. YAPTIĞIM YATIRIM DAİRE ALTIN BORSA. DOLARI BEŞE KATLADI. AĞUSTOS 2018 DE. 5.600 ALDIĞIM GARANTİ BANKASINI. 9.300 DAN SATTIM. 0/24 DEN FAİZE GEÇTİM. HESABINI GÜZEL YAP. SAYIN ITRİ.