E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar yatay hareket ediyor---

Dolar yatay hareket ediyor

Dolar yatay hareket ediyor
03 Nisan 2019 - 08:12 borsagundem.com

Güne 5.60 TL seviyesinden giren dolar kuru sakin seyirde

Yerel seçim sonrası dolar/TL geniş bantta dalgalı bir seyir izlerken, piyasalarda yerel seçimlerin siyasete etkisi, önümüzdeki hafta açıklanması beklenen reform gündemi, Türkiye ABD ilişkileri ve bugün açıklanacak enflasyon verileri yakından takip ediliyor.

Dolar saat 18:09 itibariyle 5.6079 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5758 lira, en yüksek 5.6618 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3076 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1236 seviyesinde. Gram altın 232.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.07 seviyesinde.

Yerel seçimin resmi olmayan sonuçları AKP'nin Türkiye genelinde yüzde 44.32 oy almasına karşın Ankara ve İstanbul'un da içinde yer aldığı bazı kritik büyükşehirleri kaybettiğine işaret ediyor.

Reuters'da hafta başında yer alan bir analiz habere göre parti kaynakları yerel seçim sonuçlarının kabine ve parti genel merkezinde değişiklikleri gündeme getirebileceğini belirtti.

Türkiye seçimlerini bir erken seçimi beraberinde getirip getirmeyeceği sorusuna yanıt almak için yakından takip eden yatırımcılar, seçimlerin ardından oy oranlarını ve siyasilerin açıklamalarını baz alarak bir erken seçim öngörmüyor.

Piyasalar parti içi revizyonlardan ziyade önümüzdeki dönem uygulanacak ekonomik politikaları ve ekonomi yönetimine ilişkin olası değişiklikleri yakından izliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçim gecesi Ankara'daki konuşmasında önümüzdeki 4.5 yıl seçim olmayacağına dikkat çekmiş ve yapısal reformlarla daha sağlam bir ekonomik mimariyi oluşturacaklarını söylemişti.

Erdoğan aynı konuşmada ayrıca "... bakanlıklarımızda ve kurumlarımızda her türlü gerekli adımları da atacağız" demişti. Bu ifadeler reform ve kabine revizyonu beklentilerini artırırken erken seçim beklentilerini ise azaltmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın seçimlerin öncesinde yaptığı "8 Nisan haftasında ekonomide atılacak adımları açıklayacağız... Birçok alanda önemli bir yol haritası ortaya koyacağız" ifadesinin ardından piyasalar yol haritasını beklemeye de başladı.

Piyasada açıklanacak yol harikasında makro politikalar, bankacılık ve finansın yanı sıra eğitim yargı gibi konulara vurgu yapılıp yapılmayacağı yakından takip ediliyor.

ABD İLE İLİŞKİLER VE DOLARİZASYON

İşlemcilere göre, başta S-400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar, lokallerin aralıksız devam eden döviz alımları, yüksek işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. Dolar/TL dün ABD Türkiye ilişkilerinin daha da kötüye gidebileceği endişeleriyle benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken bankacılar F-35'lere ilişkin haberlerin dolar/TL'deki seyirde etken olduğuna dikkat çektiler.

Ankara'nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına karşı çıkan ABD, F-35 savaş uçağında kullanılan ekipmanların Türkiye'ye tedariğini durdurarak, uçağın Türkiye'ye teslimatını durduracağına yönelik şu ana kadarki ilk somut adımını attı.

Türkiye-ABD ilişkilerinin geçen yaz olduğu gibi yeniden bozulabileceği endişesi piyasalarda sert satış baskısını beraberinde getirebilecek önemli bir gelişme olarak görülüyor. Mevcut durumda bu endişeler beklentilerdeki bozulmayı etkileyen bir unsur olarak görülüyor. Yerel seçim öncesi Cuma günü 5.5550 seviyesinden kapanan dolar/TL seçimden sonraki ilk işlem gününde 5.70 seviyesine kadar yükseldi. Kur Pazartesi günü öğleden sonra ise yönünü aşağı çevirdi ve lokallerin döviz talep etmemesi ve küresel risk iştahıyla gece saatlerinde 5.4475'e kadar geriledi.

Bireylerin yaklaşık altı aydır aralıksız dövizde alım tarafında olması döviz mevduatları rekor seviyelere yükseltirken; bu durum, TL'nin değer kazancını sınırlayan ana nedenlerden biri olarak görülüyor. Bu hafta ilk kez lokallerin alım tarafından olmaması piyasalarda önemli bir gelişme olarak yorumlanıyor ve yakından takip ediliyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ile Çin'in ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedeceğine yönelik açıklamalar ve imalat sektöründe iyileşmeye işaret eden ekonomik verilerin etkisiyle risk iştahının arttığı görülüyor. Petrol fiyatlarındaki yükseliş eğilimi de devam ediyor.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28, valörde son işlemde yüzde 17.92 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.83 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü yüzde 23.14 ile yılın en yükseğine geldikten sonra valörde son işlemde yüzde 21.19 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 22.26 oldu. Tahvil bono piyasalarında ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş yakından takip ediliyor. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi dün yüzde 2.479 seviyesinden yüzde 2.5027'ye yükseldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)