E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar ve CDS’den borsaya destek---

Dolar ve CDS’den borsaya destek

Dolar ve CDS’den borsaya destek
08 Haziran 2021 - 08:34 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende dün dolar/TL'nin EM para birimleri arasında iyi performans göstermesi, CDS’in gerilemesinin de BİST'teki yükselişe destek verdiği belirtiliyor.

Haftanın ilk işlem günü data akışı oldukça zayıftı. Takip edilen tek veri Almanya Nisan ayı fabrika siparişleriydi. Verinin piyasa beklentisi olan %1 artışa karşılık %0.2 oranında sürpriz bir daralma gerçekleştirdiğini gördük. Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada verinin düşük iç talep nedeni ile zayıf geldiği belirtildi. Buna karşılık son dönemde gözlemlenen tedarik zincirindeki bozulma ve hammadde kaynaklı sıkıntılar nedeniyle imalat sektörünün ikinci çeyreğe zayıf başladığını söylersek yanlış olmayacaktır. Diğer taraftan Avrupa borsaları enflasyonda artış endişelerine rağmen günü
Almanya'daki DAX 30 endeksi hariç yükselişle kapattı.

14 Haziran’da yapılması planlanan Erdoğan-Biden zirvesine kadar Ekonominin açılması, AB’deki büyüme ve zayıf TL ana yatırım temaları olarak kalmaya devam edecektir. Dün de dolar/TL EM para birimleri arasında Meksika pezosunundan sonra iyi performansı gösterirken, CDS’de 400’ün geriledi ve BİST'teki yükselişe destek verdi. 

Yellen’nin Başkan Biden'in 4 trilyon dolarlık harcama planının enflasyonda yükselişe katkı yapsa ve daha yüksek faiz oranlarına yol açsa bile ABD için iyi olacağını savunmasının ardından dolar düştü ve ABD hisse senetleri Pazartesi günü çok uluslu büyük şirketlerin gelecekteki kazançlarının küresel bir asgari kurumlar vergisi tarafından zarar göreceğine dair endişeler arasında dalgalandı.

Avrupa ve ABD endekslerinde zirve seviyelerine oldukça yakın işlemlerin oluştuğunu takip ediyoruz. ABD’de yükselen enflasyonun ve buna cevap olarak FED’in varlık alım miktarını yakın vadede azaltabileceği endişelerinin bulunduğu bir dönemde pozitif fiyatlamalar dikkat çekiyor. Tabii burada öne çıkan bazı maddeler var: 

• Ekonomilerin açılması
• Şirket karlılıkları oldukça güçlü
• FED hala genişleyici tarafta yer alıyor
• Altyapı ve harcamaya ilişkin ABD’de 6 trilyon dolarlık teşvik paketi görüşmeleri
sürüyor.
• Kurumlar vergisinin %28 yerine %15 olarak teklif edileceği haberleri bulunuyor.

Tüm bu gelişmeler küresel ölçekte hisse senedi endekslerini desteklemeye devam ediyor. Yalnız kırılganlıkları ve riskleri göz ardı etmemek gerek. Bu Perşembe ABD enflasyon verisi oldukça önemli. Beklenti üzeri bir data FED’e yönelik şahin beklentileri güçlendireceği için ABD tahvil getirilerinde yükselişe neden olabilir. Böylelikle riskli varlıklarda satışların önünü açabilir.

Günün önemli şirket haberleri 08/06/2021

Intema ve Batıçim sorusu

Kurlarda sakin seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)