E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlarda sakin seyir---

Kurlarda sakin seyir

Kurlarda sakin seyir
08 Haziran 2021 - 08:25 borsagundem.com

Dolar/TL ve euro/TL, haftanın ikinci gününde yatay seyrine devam ediyor. Dolar, 8,62 liradan el değiştirirken euro/TL 10,50'nin üzerinde tutunmaya çalışıyor. Hazine ihaleleri, Almanya sanayi ve Euro GSYH verileri izlenecek

Haftaya sakin bir başlangıç yapan Türk Lirası, dolar ve euro karşısındaki yatay hareketlerini bugün de koruyor. Dolar/TL, 8,62 seviyelerinde değerlenirken euro/TL ise 10,50'nin hemen üzerinde. 

Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz tahvil ile 6 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek. 10 Yıl vadeli TÜFE'ye endeksli kira sertifikası doğrudan satışa sunulacak. Hazine dünkü iki ihalede 8,7 milyar lira borçlanmıştı.

Dolar, geçen hafta açıklanan ABD Mayıs tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında gelmesi sonrasında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) canlandırma desteğini erkenden azaltmaya başlayacağı konusunda kaygıların yatışmasıyla düşerken, yatırımcılarsa bu haftaki ABD Mayıs enflasyon verisine odaklandılar.

08.25 itibarıyla dolar/TL 8,6249, euro/TL 10,5114 seviyesinden işlem gördü.

Yurt içinde dünkü ihalelerin ardından bugün de Hazine ihaleleri takip edilecek. Yurt dışında Almanya sanayi üretimi, ZEW Endeksi, Euro Bölgesi GSYH verileri öne çıkıyor.

ABD, İngiltere ve Almanya'da gerçekleştirilecek tahvil ihaleleri de gündemin önemli maddeleri arasında yer alıyor.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta Suriye, Afganistan ve diğer bölgesel meseleleri görüşmek üzere bir araya geleceklerini ve Washington ile Ankara arasındaki "önemli farklılıkları" da ele alacaklarını duyurdu.

Bloomberg'in haberine göre Citigroup, Türkiye'deki aracılık birimini kapatacağını ve bu ülkeye bağlı müşterilerine Londra'dan hizmet vereceğini açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i yaptıkları telefon görüşmesinde ABD’ye davet etti.

Fed, ABD'nin önde gelen bankalarına her yıl uygulamakta olduğu stres testlerinin 2021 yılı sonuçlarını 24 Haziran'da yayınlayacağını duyurdu.

ABD'de Senato'nun Cumhuriyetçi üyelerinin bir çoğu, Hazine Bakanı Janet Yellen'in Cumartesi günü yapılan G7 toplantısında vardığı minimum global kurumlar vergisi anlaşmasına tepkililer.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, G7 üyesi ülkelerin en az yüzde 15 olacak bir minimum global kurumlar vergisi üzerinde "tarihi" bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki tahvil için ihale yaparken, bir de kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek. Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz tahvil ile 6 yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden ihraç edecek. 10 Yıl vadeli TÜFE'ye endeksli kira sertifikası doğrudan satışa sunulacak.

TÜİK finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak(10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iç borçlanmanın ortalama vadesi, maliyeti ve iç borç çevirme oranını açıklayacak (17.30). Hazine'nin iç borç çevirme oranı Nisan ayında %88,9 olmuştu. Yüklü ödemenin olduğu Mayıs ayına ilişkin çevirme oranı piyasalar tarafından takip edilecek.

YURT DIŞI GÜNDEM

Almanya'da sanayi üretimi (09.00) ve ZEW Ekonomik Duyarlılık Endeksi (12.00) olarak iki önemli veri bulunuyor.

Euro Bölgesinde 1.çeyrek döneme ilişkin final GSYH verileri gelecek. Bir önceki tahminde ilk çeyrekte GSYH'nin dönemsel yüzde 0,6, yıllık yüzde 1,8 daraldığı açıklanmıştı (12.00).

ABD'de Mayıs ayına ilişkin NFIB Küçük İşletmeler İyimserlik Endeksi (13.00), dış ticaret (15.30) ve JOLTS açılan iş (17.00), API petrol stok (23.30) verileri bulunuyor.

İngiltere'de 5 ve 50 yıllık, Almanya'da 7 yıllık, ABD'de 3 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirilecek.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier (10.00), Japonya Merkez Bankası  (BoJ) Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya (13.00) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Parasal Analiz ve Araştırma Baş Ekonomisti Andy Haldane (16.00), günün konuşma yapacak yetkilileri olacak.

Petrol, Çin verileri ile geriledi

Enflasyon ile birlikte altın da yükselir mi?

Kripto paralarda sert düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)