E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar 6 lira seviyesinin altını gördü---

Dolar 6 lira seviyesinin altını gördü

Dolar 6 lira seviyesinin altını gördü
28 Mayıs 2019 - 08:24 borsagundem.com

Güne 6.06 lira seviyesinden başlayan dolar kuru düşüş kaydediyor

TL cinsi yatırım araçları uzun bir aranın ardından bugün gelişmekte olan ülke piyasalarından pozitif ayrışırken, dolar/TL 6 seviyesinin altını test etti.

Dolar saat 18:00 itibariyle 6.0324 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9917 lira, en yüksek 6.0815 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.7453 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1172 seviyesinde. Gram altın 248 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 25.78 seviyesinde.

Dolardaki yükselişte sona mı gelindi?

BIST-100 endeksi ise %2 üzeri primli seyrederken, endeksteki yükselişte SPK'nın emeklilik fonlarında hisse senetlerine yatırıma ilişkin düzenlemesi de etkili oluyor.

Bankacılar değerlenme sürecini genel olarak tüm piyasaların son dönemde aşırı satılmasına ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın S-400 teslimatının Haziran ayına yetişmeme ihtimaline yönelik vurgusuna bağlıyorlar.

Akar, Rus hava savunma sistemi S-400'lerin Türkiye'ye teslimatının Haziran ayına yetişmeyebileceğini ancak önümüzdeki aylarda teslimatın gerçekleştirileceğini söyledi.

Akar Habertürk televizyonunda dün canlı yayında yaptığı açıklamada, "Haziran'da yetişmeyebilir ama önümüzdeki aylarda gelecek. Süreç başladı" dedi.

Türkiye'nin S-400 satın alma planının F-35'lerin güvenliğini tehlikeye atacağını söyleyen ABD'li yetkililer Ankara'nın bunun yerine ABD füze savunma sistemi satın almasını istiyorlar.

Türkiye ise S-400 alım sürecinin bitmiş bir anlaşma olduğunu belirtiyor. Patriot alımının ise müzakere edilebileceğini belirtiyor. Ancak S-400'den vazgeçeceğine dair herhangi bir ifade kullanmıyor. Süreç olası ABD yaptırımlarını gündeme getirebileceği endişesiyle piyasadaki satış baskısının da ana nedenlerinden biri konumunda.

Bugün ise son dönemde görülenin aksine S-400'ün tesliminin erteleneceğine yönelik beklentiler piyasalardaki iyimserliğin ana kaynağı konumunda.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'ye yönelik benzer gelişmekte olan piyasaların ötesinde bir yabancı ilgisi görüyoruz" dedi.

Bankacı TL'nin geçen yıl %30, bu yıl %10'un üzerinde değer kaybettiğini ve gelişmekte olan para birimleri arasında açık ara dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olduğunu hatırlatarak şöyle dedi: "Milli Savunma Bakanı Akar'ın açıklamaları ile birlikte Türkiye ABD ilişkilerine yönelik bir iyimserlik oluştu. Tabi bütün sorunlar geride kaldı bakış açısı yok.

Bugünkü iyimserlik, ABD ile ilişkilere yönelik bir sürecin, bir başka belirsizlik unsuru olan İstanbul seçimlerinin sonrasına kadar erteleneceği anlamına geliyor.

Piyasadaki iyimserlik aşırı satış ve bu beklentiden kaynaklanıyor." TL bugün dolar karşısında %0.8 değer kazanırken benzer para birimleri genelinde %0.4 değer kazancı ile %1.2 değer kaybı arasında genel olarak değer kaybı ağırlıklı bir seyir yaşanıyordu.

Küresel piyasada dünkü tatillerin ardından bugün hacimler yeniden normal seyrine döndü. Dolardaki güçlü seyir gelişmekte olan para birimleri genelinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Doların iki yılın zirvesine yakın seyretmeye devam etmesi gelişmekte olan para birimlerindeki satış baskısının ana belirleyicisi.

Cuma gününe 6.12 civarında başlayan küresel iyimserlikle henüz 6.07 civarında tamamlayan dolar/TL dün günü 6.06 civarında tamamladı.

ABD ile ilişkiler, devam eden seçim süreci, TCMB'nin rezervleri ve ekonomi yönetiminin attığı adımlar kaynaklı yurtiçinde devam eden risklerin yanı sıra ABD-Çin ticaret savaşları konusu da piyasada baskı yaratıyor.

Türkiye'nin S-400 alımı ile ilgili süreç de olası ABD yaptırımlarını gündeme getirebileceği endişesiyle piyasadaki satış baskısının da ana nedenlerinden biri konumunda.

Bankacılar SPK'nın emeklilik fonlarına ilişkin düzenlemesi ile birlikte tahvil bono piyasasına yaklaşık 2.5 milyar TL'lik fon girişi olmasını bekliyor.

Bunun son dönemde getirilerin sert yükseliş gösterdiği Hazine tahvillerinde kademeli de olsa bir giriş anlamına geldiğine dikkat çekiyorlar. Ancak etkinin verim eğrisinin en kısa vadeli bölümünde ağırlıklı görülecek olması ve Temmuz sonu itibarıyla gerçekleşecek olması ise etkiyi sınırlayan etkenler arasında.

SPK KARARI SONRASI TAHVİL/BONO PİYASASI İZLENECEK

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), dün emeklilik fonlarında standart ve para piyasası fonlarına alınacak varlıklara ilişkin düzenlemeye gitti.

Düzenlemeye göre 31 Temmuz itibarıyla para piyasası fonlarının en az %25'i DİBS'e yönlendirilecek. Düzenlemeyle ayrıca emeklilik fonları altındaki standart fonlara portföylerinin asgari yüzde 10'unu hisse senetlerine yatırma zorunluluğu getirildi.

Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, para piyasası likit fonlarında büyük bölümü repo piyasasında bulunan yaklaşık 10.5 milyar TL birikimin %25'ine denk gelen yaklaşık 2.5 milyar TL'nin Temmuz sonu itibarıyla DİBS'e aktarılması gerekecek.

Kararın 31 Temmuz itibarıyla uygulanacak olması nedeniyle tahvil piyasasında kademeli bir değişim öngörülüyor.

Bir bankanın tahvil/bono masası yetkilisi, "Kısa vadeli emeklilik fonların 2.5 milyar TL gibi bir tutarı Temmuz ayı sonuna kadar repodan DİBS'e aktarması gerekecek.

Bunun için Hazine'den mevcut tahviller yerine kısa vadeli yeni ihraçlar da görebiliriz" dedi ve ekledi: "Yöntemi bilmediğimiz için net etkiyi de öngörmek kolay değil.

Yeni bir kısa ihraç dizisi yapılmaz ise fonlar ikincil piyasaya yönlenmiş olacak. Bu nedenle son dönemde getirilerin tarihi zirvelerde seyrettiği tahvil piyasasına destek olacağını söyleyebiliriz. Ancak bu kademeli hissedilebilir" dedi.

Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü son işlemde %25.74 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz %25.93 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde dün işlem gerçekleşmedi. SPK düzenlemesinin etkisiyle BIST-100 endeksinde de yükseliş gözlenirken, gün içinde 87,728 seviyesine kadar yükselen endeks saat 1700'de yüzde 2.3 primle 87,509 puanda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)