E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar rallisi küresel yatırımcıların korkusu---

Dolar rallisi küresel yatırımcıların korkusu

Dolar rallisi küresel yatırımcıların korkusu
07 Eylül 2023 - 14:08 borsagundem.com

ABD ekonomisine dair güçlü veriler ve petrol fiyatlarındaki yükseliş küresel piyasalarda doların gücüne güç kattı. Uzmanlarsa dolar rallisi devam ederse ABD borsaları dahil dünyanın dört bir yanındaki borsaların zarar göreceğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemde küresel döviz piyasasında doların kaydettiği yükseliş hem ABD içerisinde hem de dünyanın geri kalanında yatırımcıların endişelenmesin sebep oluyor. Ancak uzmanlar her ne kadar ABD hisse senetlerine zarar verme potansiyeli olsa da yetkililerin dolardaki yükseliş hakkında çok fazla bir şey yapamayacağını belirtiyor.

MarketWatch’un haberine göre Oanda’nın Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya konuyla ilgili açıklamasında, “Doların yükselişi herkesin sinirini bozmaya başlıyor. Geçen gece hem Japon hem de Çinli yetkililer dolar rallisini engellemeye çalıştı ancak başarılı olamadı” ifadelerine yer verdi.

Gerçekten de Japon Yeni dolar karşısında değer kaybetmeyi sürdürüyor. 148 yene karşılık gelen 1 dolar Japon para birimi karşısında son 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Japon yetkililerin döviz alım müdahalesinin yolda olduğunu açıklaması da dolardaki gidişatı değiştirmedi.

Wall Street Journal’ın haberine göre Japonya’nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Maliye Bakan Yardımcısı Masato Kanda, “Döviz kurlarındaki aşırı hareketler şirketlere ve hane halklarına belirsizlikler getirerek ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Bu eğişim devam ederse uygun önlemleri alacağız ve hiçbir seçeneği göz ardı etmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Çin Merkez Bankası ise yuan için günlük referans oranını çarşamba günü piyasa katılımcılarının beklediğinden daha yüksek bir seviyeye çıkardı ve benzeri yönde birkaç adım daha attı. Analistler bu uygulamaların dolar karşısında kasım ayından bu yana en zayıf seviyeye gerileyen yuanı desteklemek için atılmış bir adım olduğunu belirtiyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) da Alman ekonomisinden gelen moral bozucu verilere rağmen daha fazla faiz artırmaya hazır olduklarını vurgulamayı sürdürüyor. Euro-dolar paritesi son üç ayın en düşük seviyesinde işlem görüyor.

Moya konuyla ilgili, “Döviz hakkında konuşmak arkasında ikna edici veriler, anlamlı ve ikna edici eylemleri destekleyen piyasa şartları olmadığında önemsizdir. ECB kötüleşen ekonomik görünümü aşabileceklerine dair piyasaları ikna etmek konusunda zorlanacak. Japon yetkililer hâlâ en sert sözlü piyasa müdahalelerinin yarısına yaklaşabildiler. Kademeli olarak değer kaybeden yuan Çin’in en büyük sorunu değil. Gayrimenkul krizi ve bu krizin yayılması riski aşırı derecede rahatsız edici seviyelere geliyor” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre doların rakibi altı para birimi karşısında değerini ölçen ICE Dolar Endeksi çarşamba günü mart ayından bu yana ilk kez 105 eşiğini geride bıraktı. Endeks perşembe günü itibariyle ise 104,97 seviyesinde işlem görüyor.

Dolardaki yükseliş ABD ekonomisinin diğer gelişmiş ekonomilerden daha sağlam ekonomik veriler paylaşmasına bağlanıyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele için gerçekleştirdiği agresif faiz artışlarına rağmen ülke ekonomisinin güçlü kalması dolardaki yükselişin devam edebileceğini gösteriyor. Doların yükselişindeki bir diğer önemli faktör de Suudi Arabistan ve Rusya’nın salı günü ham petrol üretim kesintilerini uzattığı açıklamasının ardından Brent ham petrolün varil başında 90 doların üzerine çıkmasıydı.

Yükselen petrol fiyatları ABD Hazinesi tahvil getirilerinin de yükselmesine hizmet etti ve doların cazibesini artırdı.

Daha yüksek tahvil faizleri ve FED’in yol haritasına ilişkin endişeler bu hafta ABD hisse senetleri üzerinde baskı oluşturuyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi çarşamba günü %0,9 geriledi. Dow Jones Endeksi ise 200 puandan fazla bir düşüşle günü %0,6 ekside kapattı.

Borsa yatırımcıları için güçlü bir dolar sorun yaratabilme potansiyeline sahip. Özellikle de gelirinin büyük bir kısmını yurtdışı satışlarından elde eden Amerikan şirketleri dolardaki yükselişten olumsuz etkileniyor. Zira güçlü dolar ihracatı yabancı alıcılar için daha pahalı hale getiriyor.

Ancak dolardaki yükseliş özel servet yönetimi firması Baird’in Yatırım Stratejisi Analisti Ross Mayfield’a göre ABD hisse senetlerinde henüz gerçek bir sorun yaratmaktan çok uzak. Mayfield dolardaki yükselişi en azından şimdilik canlanmış bir ralliden çok düşüş trendinde yakalanan kısa süreli bir yükselişe benzetiyor. Borsa uzmanı doların 2022’deki ani yükselişini hatırlatarak bunun finansal piyasalar için büyük bir yıkım yarattığını söyledi.

Mayfield, dolardaki son rallisini anlamlı bir şekilde devam etmek yerine dengelenip yumuşayacağından şüphelendiğini söyledi. Borsa uzmanı “Dolar endeksi kırılıp yeni bir 2023 zirvesi yaparsa ve ralli hızlanmaya başlarda bu konuda çok daha fazla şey duymaya başlayacağımızı düşünüyorum” dedi.

Küresel piyasalarda doların ateşi yükseldi

 

Yuan 16 yılın dibinde

 

Küresel piyasalarda negatif seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)