E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar pandemi yakıtını tüketiyor---

Dolar pandemi yakıtını tüketiyor

Dolar pandemi yakıtını tüketiyor
19 Temmuz 2023 - 15:57 borsagundem.com

Pandemi sürecinde rakibi para birimleri karşısında son yirmi yılın en yüksek seviyelerine kadar tırmanan dolar, FED’in faiz artışlarının sona erdiğine dair yatırımcı algısıyla birlikte pandemi öncesine geri dönebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda doların diğer büyük para birimlerine karşı son altı aydır kaydettiği düşüş, Amerikan para birimini korona virüs pandemisi sırasında elde ettiği tüm kazanımlarını kaybedeceği bir noktaya getirebilir. Söz konusu öngörü Fransız bankası Société Générale Makro Stratejisti Kit Juckes’a ait.

MarketWatch’un haberine göre, Juckes bankanın müşterileriyle paylaştığı bir notta doların Aralık 2020 diplerine geri dönmesini beklediğini açıkladı. Yaptığı döviz analizleri ile uzun süredir adından söz ettiren ünlü stratejist, ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl faiz artırımlarına son vermesi nedeniyle doların pandemi sırasında düştüğü en dip seviyeye gerileyebileceğini yazdı.

Juckes açıklamasında, “SVB mini krizinden önce ocak-şubat aylarında olduğu gibi piyasalar ABD faizlerinde zirve noktasının görülmesini ve göreli faiz oranlarının daha da daralmasını bekliyor. ABD büyüme rakamlarında yukarı yönlü yeni bir sürpriz ve Avrupa büyüme rakamlarından gelecek hayal kırıklığı gibi beklentileri yıkacak bir şey yaşanmazsa Dolar Endeksi’nin tamamen ulaşmasa da olmasa da 2020 sonundaki en düşük seviyelere yaklaşacağını bekleyebilirim” ifadelerine yer verdi.

Stratejist, “Bu düz bir çizgi halinde olmayacak ve bununla birlikte ABD ile diğer büyük ekonomiler arasındaki faiz oranı farklarının daha fazla yakınlaşması gerektirecektir” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, geçtiğimiz hafta boyunca yatırımcıların FED’in faiz oranlarının nereye gittiğine yönelik beklentileri değişti. ABD haziran ayı tüketici fiyat endeksi ve üretici fiyat endeksi rakamlarının beklentilerin altında gelmesiyle FED’in bir sonraki para politikası toplantısında gerçekleştireceği faiz artışının yılın son faiz artışı olacağı beklentisi giderek arttı.

CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar temmuz ayı toplantısından 25 baz puanlık faiz artışı kararı çıkmasına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Ancak analistler aynı zamanda FED’in ocak ayındaki faiz indirimi yapabileceği ihtimalini de tartışmaya başladı. Vadeli piyasalardaki yatırımcılar ocak ayında faiz indirimi olasılığını %40 olarak görüyor.

Beklentilerdeki bu değişim dolardaki düşüş dalgasını da tetikliyor. Birçok üst düze döviz analisti ABD Doları için en dip direnç noktasının muhtemelen daha düşük olduğunu belirtiyor.

Diğer büyük para birimlerine karşı doların değerini ölçen ICE Dolar Endeksi hafta başında Nisan 2022’nin ortalarından bu yana en düşük seviyeye gerilemişti.

Piyasaların merak ettiği bir diğer soru ise Eylül 2022’nin sonlarında son yirmi yılın en yüksek noktası olan 115 seviyesinde işlem gören Dolar Endeksi’nin bu süreçte zirve yapıp yapmadığı. Juckes doların 2007’den bu yana art arda düşük seviyede yıllık zirveler kaydettiğini hatırlattı.

Juckes’in radarındaki bir diğer konu da ABD Doları ile Çin Yuanı’nın birlikte zayıflayabileceği ihtimali. Juckes yuanın yıl sonuna kadar dolar karşısında 7.40 seviyesine tırmanmasını beklediğini ve bunun yaklaşık 15 yıldır görülmemiş bir seviye olduğunu söyledi.

Doların düşüşü Wall Street’i neden yükseltiyor?

 

Dolarda çok yıllı düşüş trendi

 

Küresel piyasalar doların yönünü tartışıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)