E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar kuruna ilgi zirvede---

Dolar kuruna ilgi zirvede

Dolar kuruna ilgi zirvede
04 Ekim 2017 - 12:47 borsagundem.com

Yurtiçi yerleşik yatırımcıların döviz pozisyonu 167 milyar lira ile zirveye çıktı. Dolar/TL kuru düştükçe yerli yatırımcılar döviz alıyor.

Dolar kuruna yerli yatırımcıların ilgisi zirveye çıktı. Yılbaşından bu yana 3,94lü seviyelerden 3,38lere inen Dolar/TL kurundaki gerileme alım fırsatı olarak değerlendirildi. Yurtiçi yerleşik yatırımcıların döviz pozisyonu 167 milyar TL’ye çıktı. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, “Dolar/TL parkesinin teknik görüntüsüne baktığımızda 3,3880 seviyesine gerilemesi sonrası tepki alanlarım hızlandırdığını görüyoruz.” diyor. Gözgör, Dolar/TL kurunda daha önce önemli destek olan 3,5150 seviyesi rol değişimine uğrayarak direnç olarak takip edilebileceğini, bu seviyenin geçilmesi halinde ise yukarı yönlü hareketlerin hız kazanacağı, değerlendirmesinde bulunuyor. Dövizdeki hareketlerin spekülatif olduğunu dile getirenler ise dalgalanmaların yatırımcı lehine olmadığını belirtiyor. Forex piyasalarında işlem yapan Ekrem Çoban, yurtiçi yerleşik yatırımcıların döviz pozisyonu bu kadar yüksekken doların yükselmesinin zor olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte farklı düşünenler de var. Düşüşe şüpheyle bakanlar dövizdeki beklentinin kırılmaya çalışıldığı ve bu şekilde döviz toplanması için fırsat yaratılacağı, sonrasında da hızla çıkışın başlayacağı beklentisini dile getirmekteler.

Dile getirilen farklı düşüncelere rağmen yatırımcılar için TL hâlâ cazip. Tacirler Yatırım Baş Ekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen “Küresel bazda karşılaştırmalı olarak baktığımızda TL’nin carry-trade avantajının, TCMB ve aynı sepette bulunduğumuz ülkelerin merkez bankalarının uyguladığı para politikası arasındaki ayrışma ile birlikte güçlendiğini görüyoruz” diyor. TL pozisyonlarının artırılabileceğini söyleyen bir başka kurum olan Çiti ise 11 Eylül’de yayınladığı raporda, TL’nin gecelik faiziyle Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin birbirinden ayrışmasının, yurt içi dolar arzının ve TCMB’ye duyulan güvenin daha iyi olduğunu gösterdiğini, belirtmekte. Banka TL’de daha önceki yüzde 0,5’lik ağırlık tavsiyesini yüzde 1’e yükseltti. Gelinen aşamada Dolar/TL kuru yılbaşından bu yana izlediği seyir ile alçalan trendden kurtulabilmiş değil. Kurdaki düşük seyir yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Dolar/TL’de kritik eşik 3,52 seviyesi. 3,52 seviyesinin altında satışlar artarken bu seviyenin üzerindeki hareketlerde yükseliş yönündeki beklentiler ağır basacaktır.

(ZEYNEP AKTAŞ / FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ04 Ekim 2017 13:56

    ABD SÜREKLİ FAİZ ARTIRIMINI GÜNDEMDE TUTARAK DOLARA DEGER KATIYOR BİZDE İSE SÜREKLİ FAİZ İNDİR DEYİP TL NİN DEGER KAYBETMESİNE ÇALIŞILIYOR ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM.