E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar küresel zirveye ulaştı mı?---

Dolar küresel zirveye ulaştı mı?

Dolar küresel zirveye ulaştı mı?
27 Ekim 2022 - 13:22 borsagundem.com

Küresel piyasalarda doların zirveye ulaştığına dair beklentiler yükselse de varlık yönetimi devleri agresif faiz artışlarının son bulduğunu düşünmek için henüz çok erken olduğunu vurguluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarının ardından dolar küresel piyasalarda olağanüstü bir güç kazandı. Geçtiğimiz cuma FED yönetiminin aşırı faiz artırımlarından endişe duyduğunu ve aralık ayında agresif faiz artışlarının duraklatılabileceğini belirten Wall Street Journal haberinin ardındansa piyasalarda dolar hakimiyetinin son bulacağına dair beklentiler yeniden yükseldi. Ancak FED’in faiz artışı döngüsü henüz zirve noktasına ulaşmamış olabilir.

Bloomberg’ün haberine göre, doların bir ayın en düşük seviyesine ulaşmasına rağmen, varlık yönetimi devleri JPMorgan ve Fivestar dolarda hâlâ zirveye ulaşılmadığını öngörüyor. FED’in agresif sıkılaştırma politikalarının ekonomiye bedel ödemeye başladığına dair işaretlerse daha yavaş bir faiz artışı hızına yönelik beklentileri körüklüyor.

Dolar boğaları FED’in şahin para politikasının, küresel bir resesyon ve Avrupa’daki jeopolitik gerilimler sırasında sadece ABD para birimine yönelik talebi artırması gerektiğini savunuyor.

JPMorgan Sabit Gelirler Birimi Uluslararası Baş Yatırım Sorumlusu Iain Stealey konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda doların bu noktadan itibaren zayıflamasına neyin neden olacağını görmek zor. FED henüz nihai faiz oranına ulaşmadı. ABD ekonomisi dünyanın diğer ekonomilerine göre muhtemelen daha dayanıklı konumda” ifadelerine yer verdi.

Kanada Merkez Bankası'nın beklenenden daha sınırlı bir faiz artışı gerçekleştirmesinin ardından diğer merkez bankalarının da güvercin para politikalarına geçeceğine yönelik spekülasyonlar doların yönünün değişmesine yol açıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD para biriminde dört aydır süren ralli gelişmekte olan ülkelerdeki ithalat maliyetlerini yükseltti. Yükselen dolar bir yandan gelişmekte olan piyasaların para birimlerinin birkaç yılın en düşük seviyesine gerilemesine sebep olurken diğer taraftan ABD’deki çok uluslu şirketlerin satışlarına da zarar veriyor.

Dolardaki yükseliş birçok ülkede hükümetlerin para politikalarına müdahale etmesine sebep oldu. Japonya’dan Şili’ye kadar birçok ülkedeki ekonomi yöneticileri, para politikası önlemlerinin sınırlı sonuçlar vermesi nedeniyle para birimlerini korumak için piyasaya müdahale ettiler. ABD’de ise teknoloji devleri Meta ve Alphabet gibi şirketlerin bilançolarında olağanüstü düşüşler gözlemlendi.

FED yöneticileri ikiye bölündü

Dolardaki yükseliş serisi Tokyo merkezli tröst bankası Sumitomo Mitsui’den Ayako Sera’ya göre para biriminin gücünün yakında sona erebileceğini gösteriyor. Sera konuyla ilgili açıklamasında, “Doların zirveye çıkıp çıkmadığına dair onay almak biraz zaman alacak, ancak doların zirveye çıkması için koşullar gelişmeye başladı" ifadelerine yer verdi.

Ancak diğer piyasa uzmanları konuyla ilgili daha az kesin konuşuyor. New York merkezli özel yatırım bankası Brown Brothers Harriman’ın Para Birimleri Stratejisti Win Thin, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FED’in para politikası toplantısı sırasında dolarda bir miktar konsolidasyon bekliyor. Ancak Thin doların temel verilerindeki desteğin pozitif kalmaya devam ettiğini savundu.

FED yöneticileri de daha sıkı para politikası konusunda ikiye bölünmüş durumda. Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker bu yıl FED’in faizleri %4’ün çok üzerine taşıması ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Chicago FED Başkanı Charles Evans ise aşırı faiz artışının maliyetinin yüksek olacağını vurgulayarak, “kısıtlayıcı politikanın neye dönüşmek zorunda olduğuna dair ciddi bir belirsizlik var” ifadelerine yer verdi.

Fivestar Varlık Yönetimi’nden Hideo Shimomura da dolar rallisinin son bulmasını beklemeyenlerden. Tokyo merkezli firmanın kıdemli portföy yöneticisi olan Shimomura, “Dolarda bir dönüm noktası gördüğümüzü düşünmüyorum. FED’in faizleri nereye kadar artıracağına dair net bir öngörümüz oluşana kadar bu noktaya muhtemelen ulaşamayacağız” ifadelerine yer verdi.

Dolar 18,60 liranın üzerinde işlem görüyor

 

Zuckerberg, Meta için sabır istiyor

 

Teknoloji devleri yatırımcıların hedef tahtasında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan28 Ekim 2022 02:27

    Aşırı faiz artışları olunca piyasalarda aşırı soğumuş olacak ve bu durum piyasaya çok fazla zarar verebilir. Faiz artışı çok dengeli olmak zorunda hassas bir konu. Amerika piyasalari ve Avrupa piyasalari dogalgaz krizi nedeniyle baya aşağı düştü. Biraz daha düşerse hiç iyi olmayabilir. Dolayısıyla dengeyi bozmamak adına faiz artışını yavaşlatabilir FED yetkilileri. Avrupa fabrikalar kapaniyorsa bu durum çok ciddi boyuta ulaşmış demektir bence. Amerika bu durumu, işsizliğin artmasını tekrar tekrar düşünmeli dir