E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ABD verisiyle düşüşe geçti---

Dolar ABD verisiyle düşüşe geçti

Dolar ABD verisiyle düşüşe geçti
07 Aralık 2018 - 09:07 borsagundem.com

Gün içinde yatay bir seyir izleyen dolar/TL ABD verileri ve OPEC kararının etkisiyle 5.30 seviyesinin altına geriledi

Dolar/TL, gün boyunca 5.33 civarında oldukça yatay bir seyir izledikten sonra ABD tarımdışı istihdam verisi ve OPEC kararının etkisiyle piyasa kapanışına yakın sert geriledi.
Dolar/TL bu sabah güne 5.33 civarında başladıktan sonra günboyu benzer seviyede oldukça dar bantta bir seyir izledi. 

Saat 18:05 itibariyle dolar 5.2725 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,2645, en yüksek 5,3525 seviyesini gördü. Euro ise 6.0091 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1384 seviyesinde. Gram altın 211.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.24 seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD verilerinin ve OPEC kararının ardından gelişmekte olan ülkelere yönelik artan bir iyimserlik söz konusu. TL'de de benzer bir trend yaşanıyor. ABD Başkanı'nın Çin'e yönelik açıklamaları da olumlu algılandı" dedi.
ABD'de Kasım'da tarımdışı istihdam 200,000 beklentilerinin altında 155,000 oldu. Kasım ayında işsizlik yüzde 3.7 seviyesinde gerçekleşti.
Öte yandan İran OPEC'in petrol üretimini gelecek yılın başından itibaren 800,000 varil/gün seviyesinde azaltmasına yeşil ışık yaktı. 
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC) bir kaynak, örgütün ilerleyen saatlerde üye olmayan ülkelerden de 400,000 varil/gün üretim kısıntısı isteyeceğini belirtti.
Aynı bankacı, küresel piyasalarda ticaret savaşlarının izlenmeye devam ettiğini Türkiye ABD ilişkilerinin ve önümüzdeki hafta büyüme verileri ile Merkez Bankası faiz kararının yakından
izleneceğini de söyledi.
Reuters'ın 15 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre büyümenin TL'deki sert değer kaybı, finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talepteki yavaşlamanın etkisiyle üçüncü çeyrekte
yüzde 2'ye gerilemesi, yılın tamamında ise yüzde 2.8 olması bekleniyor. 
Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta bileşik faiz yüzde 16.99 seviyesinde gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 17.36, valörde
son işlemler yüzde 17.22 civarında gerçekleşti.
Piyasalarda Kasım ayı enflasyon verileri ardından 13 Aralık'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dahil "erken faiz indirimi" beklentisi fiyatlanmaya başlanmış ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek birkaç işlem gününde TL'de ciddi bir değer kaybı yaratmıştı.
TCMB ve FİKKO açıklamaları ardından ise bu beklenti fiyatlaması büyük ölçüde ortadan kalktı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)