E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDikkatler TCMB'ye çevrildi---

Dikkatler TCMB'ye çevrildi

Dikkatler TCMB'ye çevrildi
19 Aralık 2016 - 16:44 borsagundem.com

Işık FX; bu haftanın en önemli gelişmesinin, TCMB'nin yarın vereceği faiz kararı olacağını belirtti

Yellen Piyasaları Hareketlendirebilir
Finansal piyasalar yeni haftaya Fed'in gerçekleştirmiş olduğu faiz artırımının etkisiyle başlangıç yaptı. 2017 faiz artırımı beklentilerinde gelen yukarı yönlü revize doların kuvvetli duruşuna neden olan etkendi. Yeni haftada ise ABD cephesinden önemli veriler açıklanacak. Perşembe günü 3. çeyrek nihai büyüme rakamları özellikle piyasaların gidişatını etkileyebilir. Beklentiler büyümenin yüzde 3.3 olarak açıklanması yönünde. ABD ekonomisinin büyüme hedeflerine ulaşabilmesi adına yüzde 3'ün üzerinde bir büyüme yakalaması yeterli olacağa benziyor. Akşam saatlerinde Baltimore Üniversitesinde istihdam piyasaların durumu ile ilgili bir konferansta söz alması beklenen Fed Başkanı Yellen'ın söylemleri piyasalarda hızlı fiyatlamaları beraberinde getirebilir.

Dikkatler TCMB'ye Çevrildi
Bu haftanın en önemli gelişmesi, TCMB'nin yarın vereceği faiz oranı kararı olacak. TCMB, Kasım ayındaki toplantıda faizleri sabit tutması beklenirken, politika faizini yüzde 7.50'den yüzde 8'e, faiz koridorunun üst bandını ise yüzde 8.25'ten yüzde 8.50'ye çıkarmıştı. Karar sonrası yapılan açıklamada, döviz kurundaki oynaklığın enflasyona dair yukarı yönlü risk oluşturduğu vurgulanırken, beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkinin sınırlanması amacıyla faizlerde artırıma gidildiği bildirilmişti. Aradan geçen sürede Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımını takip ettik. Buna ek olarak FOMC üyelerinin 2017 yılı için 3 faiz artırım öngörüsünde bulunması ile dolar, küresel anlamda değer kazanımını hızlandırmıştı. Döviz kurundaki oynaklık hem küresel hem de yurt içi dinamiklerden dolayı henüz azalmış değil. Ayrıca petrol fiyatlarındaki yükseliş de önümüzdeki dönemde maliyetler kanalıyla enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yapmaya devam edecektir. Tüm bu gelişmeler göz önüne alındığından, yılın son toplantısında TCMB'nin hem politika faizinde hem de faiz koridorunun üst bandında artırıma gitmesi olası gözüküyor. Fakat yapılan müdahalenin kurlarddaki yükseliş trendini sona erdirmeyeceğini, sadece günlük volatilite katacağını düşünüyoruz.

USDTRY
Kur uzun zaman sonra sakin bir günü geride bırakmaya hazırlanıyor. Gün içerisinde kur üzerinde etkili olabilecek önemli bir veri bulunmazken, gözler yarın TCMB'nin vereceği faiz kararına çevrilmiş durumda. Yarınki toplantı öncesinde açıklamalarda bulunun Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut yaptığı açıklamada, TCMB'nin bağımsız bir şekilde ne yapması gerekiyorsa yapacağını, gerekli adımları atmak için en ufak bir tereddüdü olmadığını söyledi. ABD tarafında ise akşam saatlerinde açıklamalarda bulunacak Fed Başkanı Janet Yellen'ın söylemleri kurdaki hareketliliği artırabilir. Teknik olarak baktığımızda yükseliş trendi içerisindeki kurda bir miktar düzeltme hareketi geldiğini görebiliriz. 3,50 seviyesinin altında 3,48 ve 3,46 destekleri takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 3,52 ve 3,55 dirençleri takip edilmesi gereken önemli seviyeler.

EURUSD
Geçtiğimiz haftanın son iişlem gününde Çin'in ABD'ye ait bir deniz altı drone'una el koymasıyla başlayan iki ülke arasındaki gerginlik devam ediyor. Piyasalar bu durumun Trump'ın Çin hakkındaki söylemlerinden kaynaklanabileceğinden endişeli. İki ülkenin de yakın ticari ilişkileri sebebiyle tırmanacak bir gerilimin ciddi sonuçları olabilir. Ancak Trump politikalarından beklenen yüksek kamu harcamalarının yaratacağı enflasyon ve Fed 2017'de daha hızlı bir faiz artışı süreci izleyeceği beklentileri doları hala canlı tutuyor. Kur yeni haftada 1.0480 seviyesine kadar tırmandı ancak toparlanan dolar ile beraber 1.0420 bölgesine geri çekildi. Kurda satış baskısının artması durumunda 1.0400-1.0370 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmalarda ise 1.0430 seviyesinin üstünde 1.0470 seviyesi önemli direnç olarak karşımıza çıkıyor.

GBPUSD
Haftanın ilk işlem gününde kurda yeniden gündem Brexit. İskoçya İlk Bakanı Sturgeon ülkesinin AB tek pazarında kalmasından yana olduğunu ifade etti. İngiltere'de hükümetin tek pazarda kkalmaması durumunda bağımsız olarak AB tek pazarına erişim istediklerini ya da yeniden Birleşik Krallık'tan ayrılmak için referanduma gidilebileceğini belirtti. Bunun yanı sıra İngiltere hükümeti ise AB çıkış sürecinde Türkiye modeli dahil bir çok seçeneği değerlendiriyor. Türkiye'nin gümrük birliği anlaşmasının örnek olabileceği hükümet tarafından ifade edildi. İngiltere küreselleşme karşıtı yükselen korumacı politikaların aksine AB sonrasında bir çok ülke ile serbest ticaret anlaşması yaptığı ve küresel ticarette ön plana çıktığı bir model arıyor. Kura baktığımızda ise gün içerisinde 1.25 seviyesini test eden hareket dolardaki toparlanmayla beraber 1.24 desteğinin altını gördü. Bu seviyenin altında kalıcılık sağlanırsa 1.2350 -1.2300 desteklerinde düşüş hareketi hız kesebilir. Toparlanmalarda ise 1.24 üstünde 1.2450 -1.2500 dirençleri takip edilebilir.

ALTIN
Değerli metalde Fed'in vermiş olduğu kararın etkilerinin azalmasıyla hafif yukarı yönlü bir seyrin olduğunu görüyoruz. Özelliklee ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde meydana gelen geri çekilme altın fiyatlarına destek olan önemli gelişmelerden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Veri akışı bakımından ise gün içerisinde önemli bir gelişme olmazken, akşam saatlerinde konuşma yapacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'ın söylemleri oldukça önemli olacak. Teknik olarak baktığımızda 1136-1142 bandına sıkışan bir fiyatlama görüyoruz. Özellikle 1142 dolar direncinin üzerine geçilemediği sürece değerli metalde düşüş isteği devam edecektir. 1142'nin aşılması durumunda ise 1150 hedef fiyat olabilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 1136'nın aşılmasıyla birlikte tekrar 1122 dolar denemesi görebiliriz.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları yeni haftaya hafif satıcılı bir görüntü ile başlarken, OPEC ve OPEC dışı ülkelerin yaptığı anlaşmanın etkilerinin yavaş yavaş azaldığını görüyoruz. Bugün JP Morgan'ın petrol piyasası raporu takip edildi. Banka, büyük üreticilerin anlaşmaya uyacağı konusunda temkinli olmasına rağmen 2017 yılı için petrol fiyatlaarı ile ilgili tahminlerini güncelledi. Kurum Brent petrol için 58.25 dolar, ham petrol içinse 56.25 dolarlık tahminlerde bulundu. Fakat anlaşma süresinin Mayıs ayında dolacağını hatırlatan Banka, yılın ikinci yarısında üretimde artırıma gidilmesi halinde petrol fiyatlarının olumsuz etkileneceğini açıkladı. Teknik olarak ise aşağı yönlü hareketini sürdüren Brent petrolde 55 dolar desteğinin kırılması ile 54.50-54.00-53.60 seviyeleri takip edilebilir. Yükseliş içinse öncelikle 55.75-56.00 aralığının yukarı yönlü geçilmesi gerekiyor. Hareketin devamında 56.30 ve 56.50 seviyeleri görülebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)